Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MiGreat over Faber: plannen belangrijker dan de poppetjes

MiGreat over Faber: plannen belangrijker dan de poppetjes

DEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie MiGreat maakt zich meer zorgen over de plannen die het kabinet heeft rondom het asielbeleid, dan over de minister die deze plannen moet gaan uitvoeren. "Het probleem is groter dan iemand die ooit bepaalde uitspraken heeft gedaan", zegt een woordvoerster in een reactie op de voordracht van Marjolein Faber als nieuwe minister van Asiel en Migratie.

Faber is door de PVV naar voren geschoven als kandidaat-minister, nadat de kandidatuur van Gidi Markuszower was ingetrokken. Dit gebeurde vanwege het onderzoek van de veiligheidsdienst AIVD naar hem.

"Faber zit al jaren bij de PVV en is overtuigd anti-migratie. Zij gaat alles op alles zetten om migranten uit te zetten", zegt de woordvoerster van MiGreat. Maar, zo zegt ze, de plannen zijn in de politiek belangrijker dan de mensen. "Het gaat nu heel erg om de poppetjes, terwijl dat niet zo relevant is. Dat de asielplannen een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, is zorgwekkender dan wie de minister wordt."

'Niet onomstreden'

VluchtelingenWerk zegt niet vooruit te willen lopen op de voordracht van Faber. "We vinden doorgaans alleen iets van beleid van bewindslieden. Wat dat wordt moet natuurlijk nog blijken", laat een woordvoerder weten.

Faber verzette zich in het verleden tegen immigratie en asielzoekerscentra. Ook kwam ze de afgelopen jaren meerdere keren in opspraak. Zo twitterde ze in 2019 dat de dader van een steekpartij in Groningen "volgens betrouwbare bron" een Noord-Afrikaans uiterlijk had, terwijl dat niet overeenkwam met getuigenverklaringen. Ze hield vol dat haar tweet klopte.

Vrijdag uitte VVD-leider Dilan Yeşilgöz haar twijfels over Faber, die volgens haar "niet onomstreden" is. Het zou gaan om eerder gedane uitspraken en haar toon in debatten.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden