Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Migrantenkinderen meer geneigd om te emigreren, meestal tijdelijk

Migrantenkinderen meer geneigd om te emigreren, meestal tijdelijk

DEN HAAG (ANP) - In Nederland geboren kinderen van migranten verhuizen vaker naar het buitenland dan gemiddeld. Kinderen van Somalische migranten doen dit het meest en die van Surinaamse en Marokkaanse migranten het minst. De meesten keren later ook weer terug naar Nederland. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI).

Acht op de tien in Nederland geboren kinderen van Somalische migranten verhuizen naar het buitenland, tegen een op de tien kinderen van Surinaamse migranten. Ter vergelijking: 7 procent van de mensen met een Nederlandse achtergrond emigreert. De onderzoekers hebben hiervoor migratiepatronen van 1995 tot en met 2017 bestudeerd.

Kinderen van Somalische migranten verhuizen vaak voor hun 18e naar het buitenland. Het nageslacht van Marokkaanse en Surinaamse migranten emigreert juist meestal als volwassene. "Dit wijst erop dat emigratie voor hen vaker een eigen beslissing is, en niet de keuze van hun ouders", schrijven de onderzoekers hierover. De migrantenkinderen verhuizen meestal niet naar het land waar hun ouders vandaan komen. Vooral buurlanden van Nederland blijken populair. Meer dan de helft keert binnen zes jaar weer terug naar Nederland.

Meer uit Binnenland

Besluit ingrijpen ME 'niet lichtzinnig' genomen, zegt Halsema

AMSTERDAM (ANP) - Het besluit om de mobiele eenheid in te laten grijpen bij protesten is niet "lichtzinnig" genomen, schrijft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema in een brief aan de gemeenteraad.

17 minuten geleden
Nog geen mannen opgepakt die slaags raakten met UvA-betogers

AMSTERDAM (ANP) - De circa tien mannen die maandagavond in gevecht raakten met de pro-Palestijnse betogers bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn nog niet aangehouden. De politie laat weten dat het onderzoek naar deze groep nog loopt.

17 minuten geleden
Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

DORDRECHT (ANP) - Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden en de namen van de mensen worden met de hand op de nieuwe stenen gezet. Dat kost tijd, zo verklaart de werkgroep.

21 minuten geleden
NPO 3FM lobbyt met vliegtuigjes in Polen en VK voor Joost Klein

DEN HAAG (ANP) - Radiozender NPO 3FM heeft vliegtuigjes boven Polen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk laten vliegen die de tekst " achter zich aan trokken. Ook reed er door Malmö een wagen door de stad met daarop dezelfde tekst. De beelden werden op sociale media gedeeld. Ook Joost Klein zelf deelde de beelden op Instagram.

1 uur geleden
Zwaargewond slachtoffer steekpartij Spijkenisse is jongen van 17

SPIJKENISSE (ANP) - Het zwaargewonde slachtoffer van de steekpartij die donderdag rond 17.00 uur plaatsvond in Spijkenisse is een 17-jarige jongen uit de Zuid-Hollandse plaats. Dat meldt de politie vrijdag.

1 uur geleden
Gedetineerde gewond door brand gevangenis Veenhuizen

VEENHUIZEN (ANP) - Een gevangene is vrijdagochtend gewond geraakt nadat brand was uitgebroken in een gevangeniscel in het Drentse Veenhuizen. Dat bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio na berichtgeving van RTV Drenthe.

3 uur geleden
Parkeervergunning in twee op drie gemeenten duurder dan in 2021

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een vergunning nodig hebben om hun auto in de buurt van hun woning te parkeren, betalen daar vaak meer voor dan een paar jaar geleden. In zes van de tien gemeenten met een parkeervergunninggebied zijn de kosten sinds 2021 gestegen. De prijs van een parkeervergunning verschilt sterk per gemeente.

4 uur geleden