Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Migranten voor de rechter voor branden in vluchtelingenkamp Moria

Migranten voor de rechter voor branden in vluchtelingenkamp Moria

ATHENE (ANP/AFP) - Vier Afghanen die worden verdacht van brandstichting in het Griekse vluchtelingenkamp Moria verschenen vrijdag voor de rechter. Ze riskeren volgens een ingewijde een gevangenisstraf van 15 jaar.

In het overbevolkte kamp op Lesbos woonden meer dan 10.000 mensen voordat het in september grotendeels in vlammen opging. Twee andere Afghaanse asielzoekers kregen daarvoor in maart al gevangenisstraffen opgelegd van vijf jaar.

De vier migranten die vrijdag voor de rechter verschenen, worden verdacht van opzettelijke brandstichting en het lidmaatschap van een criminele organisatie. Hun advocaten vinden dat ze geen eerlijk proces krijgen. Drie van de mannen zouden minderjarig zijn geweest op het moment van hun aanhouding, maar worden toch vervolgd als volwassenen.

Getuige

Een getuige, ook een Afghaan, had de zes aangewezen als brandstichters. De verdachten hebben vraagtekens gezet bij de motieven van die persoon, die tot een andere bevolkingsgroep behoort en inmiddels spoorloos is. De getuige is een Pathaan, de verdachten behoren tot de Hazara-minderheid.

De branden waren vorig jaar uitgebroken nadat in het kamp onrust was ontstaan over coronamaatregelen. Getuigen vertelden journalisten dat honderden migranten weigerden in quarantaine te gaan nadat ze positief hadden getest of in contact waren gekomen met besmette personen.

Het inferno had grote gevolgen voor de asielzoekers. Vele duizenden mensen moesten dagenlang in de buitenlucht slapen terwijl de autoriteiten probeerden vervangend onderdak te regelen. Het ging onder meer om zwangere vrouwen en gehandicapten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Poetin noemt eerste top met Biden constructief

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn eerste topontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden constructief genoemd. Washington en Moskou sturen hun ambassadeurs weer terug naar elkaars hoofdsteden, aldus de machthebber in het Kremlin na afloop van het ongeveer 3,5 uur durende overleg in het Zwitserse Genève.

2 uur geleden
Britse regering wil vaccinatieplicht voor zorgpersoneel

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten gaan werknemers in Engelse verpleeghuizen voor ouderen verplichten om zich te laten inenten tegen het coronavirus, zei gezondheidsminister Matt Hancock in het parlement. Mogelijk gaat de vaccinatieplicht later ook voor andere zorgmedewerkers gelden.

2 uur geleden
Biden en Poetin beëindigen hun eerste topontmoeting

GENÈVE (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin hebben hun eerste topontmoeting beëindigd. Ze spraken eerst bijna twee uur onderling in een villa in het Zwitserse Genève. Daarna volgden besprekingen in een grotere ronde, die ongeveer net zo lang duurden en iets na 17.00 uur werden afgerond, aldus een functionaris van het Witte Huis.

4 uur geleden
Ex-adviseur Cummings lekt WhatsAppgesprek met premier Johnson

LONDEN (ANP) - Een voormalige topadviseur heeft de Britse premier Boris Johnson opnieuw in verlegenheid gebracht. Dominic Cummings lekte volgens Britse media informatie uit een WhatsAppgesprek met zijn voormalige baas. Die zou zijn minister van Volksgezondheid begin vorig jaar hebben omschreven als "totally fucking hopeless": een hopeloos figuur.

5 uur geleden
Biden en Poetin aan eerste topontmoeting begonnen

GENÈVE (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden zijn in de Geneefse Villa La Grange aan hun eerste topontmoeting begonnen. Die zou volgens zegslieden langer dan vier uur kunnen duren. Poetin sprak aan het begin de bijeenkomst de hoop uit dat het een "productief" gesprek gaat worden.

6 uur geleden
Frankrijk eindigt avondklok op 20 juni

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - De avondklok in Frankrijk verdwijnt komende zondag 20 juni. Vanaf die dag mag iedereen weer zo lang als hij wil buiten zijn. De regering heeft besloten de afschaffing van de onpopulaire maatregel met tien dagen te vervroegen.

6 uur geleden
Brussel richt zich voorlopig op stabielere relatie met Rusland

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie moet zich voorlopig richten op het voorspelbaarder en stabieler maken van de relatie met Rusland. Meer zit er niet in nu "een nieuw partnerschap met Rusland ver weg lijkt", zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

6 uur geleden