Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelbare scholen tobben nog over scenario's voor heropening

Middelbare scholen tobben nog over scenario's voor heropening

DEN HAAG (ANP) - Veel middelbare scholen hebben nog geen besluit genomen over hoe zij vanaf volgende week weer deels open gaan. Vooral het garanderen van 1,5 meter onderlinge afstand veroorzaakt hoofdbrekens. Zo tobben schoolbesturen over het huren van externe ruimtes en over de invulling van het lessenrooster nu ze minimaal een dag per week fysiek onderwijs mogen gaan geven.

Dat verbaast de VO-raad niet. "Het grootste dilemma is hoe om te gaan met de onderlinge afstand en hoeveel leerlingen er terecht kunnen", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. "Daar moeten scholen nog wel even op kauwen."

Met het huren van zalen van sportverenigingen en culturele instellingen mogen scholen meer ruimte creëren voor onderwijs; gemeenten kunnen mogelijkheden bieden. Het Titus Brandsmalyceum uit Oss kreeg de zalen van een theater en cultuurpodium aangeboden. De schoolleiding neemt het voorstel serieus in overweging, maar is nog in overleg over de manier waarop het de extra ruimte eventueel gaat gebruiken.

Koppels

"Hanteren we een roulatiesysteem, zetten we daar permanent bepaalde klassen in of juist de hele afdeling wiskunde?", uit Ine Smits-Verbakel van het lyceum de overwegingen. De zalen van het theater en podium liggen op loopafstand van de school. "De vraag is: laten we leerlingen of docenten pendelen tussen school en theater?"

Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen in koppels te laten optrekken. Die hoeven dan geen afstand te houden, zodat er meer scholieren in een klas terecht kunnen. Niet alle onderwijsinstellingen zijn enthousiast over die maatregel. "Onze docenten zitten niet te wachten op extra volle klassen", zegt directrice Anita O'Connor van VO Veghel. Haar bestuur is verantwoordelijk voor twee scholen in de Brabantse plaats. "Koppels kun je alleen maken bij een klassenformatie die hetzelfde blijft. In de bovenbouw heeft iedereen heel wisselende roosters."

Grote uitdaging

Sowieso is het maken van lesroosters een grote uitdaging, geven schoolbesturen aan. Examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie konden de afgelopen maanden al fysiek terecht op school. Daar komen nu dus nog meer leerlingen bovenop. "Het is een enorm geregel", zegt directeur Peter-Paul Lenssen van het Bernardinuscollege uit Heerlen. "We krijgen het op dit moment rond zonder het inhuren van externe ruimte. Maar het kost veel energie en flexibiliteit van alle medewerkers op school."

Scholen in de regio's noord- en midden-Nederland hebben tot en met 28 februari voorjaarsvakantie en waren daardoor niet bereikbaar.

Meer uit Binnenland

Arrestaties bij mogelijk drugslab in Overdinkel

OVERDINKEL (ANP) - De politie heeft woensdag meerdere mensen aangehouden bij een boerenwoning in het Overijsselse Overdinkel, op de grens met Duitsland. Op het erf is mogelijk een drugslab aangetroffen, aldus de politie. Er was ook sprake van gevaarlijke stoffen op het terrein aan de Goormatenweg.

1 uur geleden
XR eist opnieuw stoppen giflozingen van Chemelot in de Maas

ROERMOND (ANP) - Enkele tientallen actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben woensdagmiddag opnieuw gedemonstreerd voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg in Roermond. Ze eisten een verbod op schadelijke lozingen in de Maas van industrieterrein Chemelot bij Geleen en handhaving daarvan met grote boetes. Het waterschap is vergunningverlener voor de lozingen vanaf Chemelot.

1 uur geleden
Man met fetisj hoort OM 4 jaar cel eisen voor kinderporno en ontucht

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft in een zedenzaak een celstraf van vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 36-jarige man die zegt een fetisj te hebben voor ondergoed en billen. De man wordt verdacht van het plegen van ontucht met zijn eigen dochter toen zij nog geen anderhalf jaar oud was, door foto's van haar te maken met zijn penis op haar blote billen. "Ik schaam me ervoor dat ik dit heb gedaan", zei de verdachte woensdag in de rechtbank in Rotterdam.

1 uur geleden
Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

1 uur geleden
Halsema: OM kijkt of uitspraak comedian over Wilders strafbaar is

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema woensdagmiddag in de raad in een reactie op een vraag van JA21-raadslid Kevin Kreuger.

1 uur geleden
Amsterdamse wethouder roept moslims op discriminatie te melden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse wethouder Touria Meliani vraagt Amsterdamse moslims die na de verkiezingsuitslag te maken krijgen met discriminatie daar melding van te maken. "We zeggen tegen al deze mensen die zich gediscrimineerd voelen: maak hier melding van, en als het verder gaat dan dat: doe aangifte", zo zei ze woensdagmiddag tijdens het mondelinge vragenuur in de raad.

1 uur geleden
Verdachte moord Jalink: ik werd gevraagd kroongetuige te worden

AMSTERDAM (ANP) - De in 2018 voor cocaïnesmokkel en bedreiging tot bijna 13,5 jaar cel veroordeelde Muhammed S. is een jaar later door de politie gevraagd kroongetuige te worden. Dat stelde de 36-jarige Amstelvener donderdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Amsterdam in de strafzaak over de moord op Vincent Jalink ruim zeven jaar geleden.

2 uur geleden