Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelbaar onderwijs blij dat leerlingen weer naar school mogen

Middelbaar onderwijs blij dat leerlingen weer naar school mogen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om middelbare scholieren weer minimaal één dag in de week naar school te laten gaan, is helemaal in lijn met de wensen van de VO-Raad. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs laat weten dat de beslissing "tot tevredenheid stemt".

"Het besluit strookt met een breed levende wens", zowel in de scholen als daarbuiten, laat een woordvoerder van de raad weten. Hij noemt het "een belangrijke eerste stap". Scholieren mogen vanaf maandag weer minstens een dag per week fysiek naar school, de rest van het onderwijs wordt net als nu op afstand gegeven. Ze moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en mondkapjes dragen op de gang. Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen in koppels te laten optrekken. Die hoeven dan geen afstand te houden.

Voorzitter Paul Rosenmöller had eerder gezegd dat in het onderwijs grote zorgen leven "over het mentale welbevinden" van de leerlingen. "De meeste leerlingen zitten vanaf half december thuis, dat zijn twee grote vakanties. Zij krijgen uiteraard online onderwijs, maar zij kunnen niet naar school om de leraren en elkaar te ontmoeten."

Ook PO-Raad blij

Net als andere onderwijsorganisaties vindt de VO-Raad dat het onderwijspersoneel met voorrang gevaccineerd moet worden, "en dan met name de oudere en kwetsbare leraren". Het kabinet heeft echter al duidelijk gemaakt dat dit er niet in zit. Zorgpersoneel en mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, krijgen voorrang, docenten niet.

Ook de PO-Raad, die de basisscholen en het voortgezet speciaal onderwijs vertegenwoordigt, is blij met de besluiten. De sectororganisatie noemt het daarnaast goed dat premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie duidelijk maakte dat scholen wat hem betreft niet opnieuw gesloten moeten worden. Ook niet als de coronabesmettingen weer sterk oplopen. "Naar school gaan is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen", aldus de PO-Raad.

In het speciaal onderwijs zijn de afstandsregels overigens minder scherp. Daar moet "zoveel als mogelijk afstand worden gehouden", maar de 1,5 meter is er niet van toepassing, omdat het ministerie van Onderwijs inschat dat dat niet altijd haalbaar zal zijn.

Meer uit Binnenland

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er meer dan het maximale aantal van 2000, waar het COA zich vanaf nu aan moet houden als gevolg van een rechterlijke uitspraak. Het bekendgemaakte aantal gold om middernacht.

47 minuten geleden
Nog niet bekend hoeveel asielzoekers in Ter Apel sliepen

TER APEL (ANP) - Het is donderdag even voor 11.00 uur nog niet bekend hoeveel asielzoekers de nacht hebben doorgebracht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had eerder aangegeven er kort na 09.00 uur mee te komen, maar om onbekende reden is het aantal nog niet bekendgemaakt.

58 minuten geleden
BAM weet nog niet wanneer werk aan brug in Lochem verdergaat

BUNNIK (ANP) - Bouwbedrijf BAM kan nog niet zeggen wanneer de werkzaamheden op de bouwplaats in Lochem worden hervat na het ongeluk met een brug in aanbouw woensdag. "Dat is afhankelijk van een lopend onderzoek en van wanneer de locatie door de Arbeidsinspectie weer wordt vrijgegeven. Wij gaan niet speculeren over hoelang dit gaat duren", stelt een woordvoerder.

1 uur geleden
Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

GRONINGEN (ANP) - In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond gevonden en overleed ter plekke, aldus de politie.

1 uur geleden
Wind wakkert eind van de dag aan tot storm Louis

HOUTEN (ANP) - Nederland krijgt aan het eind van de dag te maken met een storm: Louis. Volgens Weeronline is er vanaf de late middag in het westen al sprake van harde wind, stevige buien en zware windstoten. Halverwege de avond moet het hele land rekening houden met zware windstoten van ruim 80 kilometer per uur.

3 uur geleden
Slachtofferhulp hielp in 2023 bijna 19 procent meer slachtoffers

UTRECHT (ANP) - Slachtofferhulp Nederland heeft vorig jaar bijna 19 procent meer slachtoffers geholpen. Deze cijfers deelt de organisatie donderdag. Volgens de organisatie is de behoefte aan hulp groter dan in eerdere jaren. De politie en het OM verwijzen meer mensen door naar de organisatie en het aantal geregistreerde misdrijven is licht toegenomen, licht Slachtofferhulp toe. Ook online helpt de organisatie meer slachtoffers, een stijging van ruim 13 procent.

5 uur geleden
Eichelsheim: Europa moet snel meer munitie maken

DEN HAAG (ANP) - Europa moet sneller meer munitie produceren, zodat Oekraïne de strijd tegen Rusland kan volhouden. "De industrie moet echt een stap gaan zetten, willen we de hoeveelheden munitie produceren die nodig zijn. Anders verliest Oekraïne de wedstrijd", zegt Commandant der Strijdkrachten (CDS) Onno Eichelsheim in een interview met De Telegraaf.

8 uur geleden