Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Middelbaar onderwijs blij dat leerlingen weer naar school mogen

Middelbaar onderwijs blij dat leerlingen weer naar school mogen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinetsbesluit om middelbare scholieren weer minimaal één dag in de week naar school te laten gaan, is helemaal in lijn met de wensen van de VO-Raad. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs laat weten dat de beslissing "tot tevredenheid stemt".

"Het besluit strookt met een breed levende wens", zowel in de scholen als daarbuiten, laat een woordvoerder van de raad weten. Hij noemt het "een belangrijke eerste stap". Scholieren mogen vanaf maandag weer minstens een dag per week fysiek naar school, de rest van het onderwijs wordt net als nu op afstand gegeven. Ze moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en mondkapjes dragen op de gang. Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen in koppels te laten optrekken. Die hoeven dan geen afstand te houden.

Voorzitter Paul Rosenmöller had eerder gezegd dat in het onderwijs grote zorgen leven "over het mentale welbevinden" van de leerlingen. "De meeste leerlingen zitten vanaf half december thuis, dat zijn twee grote vakanties. Zij krijgen uiteraard online onderwijs, maar zij kunnen niet naar school om de leraren en elkaar te ontmoeten."

Ook PO-Raad blij

Net als andere onderwijsorganisaties vindt de VO-Raad dat het onderwijspersoneel met voorrang gevaccineerd moet worden, "en dan met name de oudere en kwetsbare leraren". Het kabinet heeft echter al duidelijk gemaakt dat dit er niet in zit. Zorgpersoneel en mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, krijgen voorrang, docenten niet.

Ook de PO-Raad, die de basisscholen en het voortgezet speciaal onderwijs vertegenwoordigt, is blij met de besluiten. De sectororganisatie noemt het daarnaast goed dat premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie duidelijk maakte dat scholen wat hem betreft niet opnieuw gesloten moeten worden. Ook niet als de coronabesmettingen weer sterk oplopen. "Naar school gaan is cruciaal voor de ontwikkeling van kinderen", aldus de PO-Raad.

In het speciaal onderwijs zijn de afstandsregels overigens minder scherp. Daar moet "zoveel als mogelijk afstand worden gehouden", maar de 1,5 meter is er niet van toepassing, omdat het ministerie van Onderwijs inschat dat dat niet altijd haalbaar zal zijn.

Meer uit Binnenland

NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

DEN HAAG (ANP) - De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

38 minuten geleden
Eritreeërs ontkennen plan voor rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te plegen. Ze vertelden vrijdag bij de rechtbank in Den Haag dat ze vreedzaam wilden demonstreren tegen het feest van voorstanders van het bewind in Eritrea, maar door hen werden uitgedaagd. Volgens het Openbaar Ministerie riepen twee van hen eerder op sociale media op tot "het laten vloeien van bloed".

44 minuten geleden
Dijksma: inzet van ME bij protest in Utrecht was nodig

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad de inzet van de mobiele eenheid woensdag bij een pro-Palestinaprotest verdedigd. De ME haalde woensdagavond 42 mensen uit het pand van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof en kwam ook in actie toen mensen een bus met arrestanten tegenhielden. "Hierbij is kort geweld toegepast, waarbij ook enkele tikken met de wapenstok zijn uitgedeeld", schrijft Dijksma. "Na het vertrek van de bus is de rust teruggekeerd."

55 minuten geleden
Burgemeester Vlaardingen wil huis loodgieter langer dichthouden

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen wil de woning van de loodgieter in de Gretha Hofstralaan langer dichthouden. De woning is sinds april 2023 meerdere keren het doelwit geweest van explosies. "De burgemeester is voornemens de woning nog eens drie maanden gesloten te houden", bevestigt een woordvoerster berichtgeving door Rijnmond.

57 minuten geleden
1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking. De vrouw uit Putten deed jarenlang aangifte tegen een man die haar zou lastigvallen, maar die aangiftes bleken vals.

2 uur geleden
Zweedse media: Joost Klein moet begin juni voorkomen in Zweden

MALMÖ (ANP) - Joost Klein moet zich begin juni melden bij de rechtbank in het Zweedse Malmö voor het voorval tijdens het Eurovisie Songfestival vorige week. Dat zegt zijn advocaat tegen Zweedse media. Het lokale Openbaar Ministerie en de rechtbank kunnen het nieuws niet bevestigen.

2 uur geleden
Mogelijk opzettelijke aanrijding Eindhoven, man in levensgevaar

EINDHOVEN (ANP) - Een 56-jarige fietser is donderdagmiddag aangereden in Eindhoven, mogelijk met opzet. Volgens de politie is de man er zo slecht aan toe dat gevreesd wordt voor zijn leven. De 58-jarige bestuurder van de bestelbus waarmee het gebeurde, is aangehouden en zit nog vast.

3 uur geleden