Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

Microsoft weer waardevolste bedrijf na koersverlies Nvidia

NEW YORK (ANP) - Nvidia heeft de handelsdag op de aandelenbeurzen van New York lager afgesloten. Daarmee kwam een einde aan de koersopmars die de ontwerper en verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) de afgelopen dagen heeft gemaakt. Dinsdag haalde het bedrijf Microsoft en Apple nog in als meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar nu is die koppositie terug bij Microsoft.

Nvidia verloor donderdag 3,5 procent. Na het slot van Wall Street was Nvidia iets meer dan 3,2 biljoen dollar waard, Microsoft ruim 3,3 biljoen dollar. Apple sluit de top drie.

Beleggers verwerkten verder nieuwe gegevens over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Daaruit kwam naar voren dat het aantal wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is uitgekomen op 238.000. Dat was iets meer dan kenners hadden verwacht. De situatie op de arbeidsmarkt speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handelsdag op Wall Street 0,8 procent hoger op 39.134,76 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 5473,17 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,8 procent tot 17.721,59 punten. Woensdag waren de Amerikaanse beurzen dicht, op dinsdag sloten de S&P 500 en de Nasdaq op nieuwe recordniveaus.

Dell daalde 0,4 procent, waarmee de koerswinst eerder op de dag verdampte. Topman Michael Dell zei op X dat de fabrikant van computers en serves met Nvidia een "Dell AI-fabriek" bouwt voor het AI-bedrijf van Elon Musk, xAI. Ook Super Micro Computer zal servers leveren aan xAI, meldde Musk. Super Micro Computer eindigde 0,3 procent lager na een stijging eerder op de dag.

De Amerikaanse farmaceut Gilead steeg 8,5 procent. Het bedrijf presenteerde goede resultaten van de eerste grote proef met zijn hiv-medicijn Lenacapavir. Gilead stelt dat het middel 100 procent van de hiv-besmettingen bij vrouwen en tienermeisjes in Afrika kan voorkomen. Het middel hoeft slechts twee keer per jaar ingespoten te worden. Gilead hoopt dat dit het medicijn veel makkelijker te gebruiken maakt dan andere hiv-medicijnen.

De euro was 1,0703 dollar waard, tegen 1,0706 dollar bij het slot van de beurzen in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 82,17 dollar. Brentolie werd 0,8 procent duurder op 85,71 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nigeriaanse boete van 220 miljoen dollar voor Facebook-moeder Meta

ABUJA (ANP/AFP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft in Nigeria een boete gekregen van 220 miljoen dollar voor "herhaalde" schendingen van privacywetgeving en rechten van consumenten. Ook zou Meta zijn dominante marktpositie hebben misbruikt in Nigeria.

3 uur geleden
Activistische belegger Elliott heeft belang Starbucks, aldus media

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De bekende activistische investeerder Elliott Investment Management heeft een "aanzienlijk" belang genomen in koffieketen Starbucks. Dat meldden The Wall Street Journal en Financial Times op basis van ingewijden. Elliott zou nu bij Starbucks aandringen op verbetering, na een flinke koersval van het aandeel op de beurs dit jaar en tegenvallende verkoopcijfers.

5 uur geleden
Grote staking dreigt bij Disneyland in Californië

ANAHEIM (ANP/AFP) - Duizenden werknemers van Disneyland in Californië dreigen het werk neer te leggen uit protest tegen vastgelopen gesprekken tussen vakbonden en het entertainmentbedrijf over hogere lonen en andere arbeidsvoorwaarden. De vakbondsleden hebben ingestemd met goedkeuring voor mogelijke stakingen.

5 uur geleden
Boeing verwacht verdubbeling commerciële luchtvaartvloot in 2043

SEATTLE (ANP/AFP/RTR) - De wereldwijde vloot van commerciële vliegtuigen zal in 2043 bijna zijn verdubbeld door de sterke groei van de luchtvaart. Volgens Boeing hebben maatschappijen dan in totaal 50.170 toestellen in gebruik, vergeleken met 26.750 vliegtuigen afgelopen jaar.

6 uur geleden
Luchthaven Hongkong weer operationeel na storing

HONGKONG (ANP/RTR) - De luchthaven van Hongkong is weer volledig operationeel na de grote wereldwijde computerstoring op vrijdag die onder meer het internationale vliegverkeer ernstig verstoorde. Volgens Chinese staatsmedia zijn de activiteiten op Hong Kong International Airport nu weer volledig normaal.

9 uur geleden
Baas CrowdStrike belooft 'volledige transparantie' over storing

AUSTIN (ANP) - George Kurtz, topman van cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike, belooft "volledige transparantie" over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen die vrijdag voor problemen zorgden. Die waren het gevolg van een software-update van CrowdStrike. Kurtz zal daarbij ook duidelijk maken welke stappen het bedrijf zet om herhaling te voorkomen.

19 uur geleden
CrowdStrike verliest ruim tiende van beurswaarde na grote storing

NEW YORK (ANP) - Cyberbeveiliger CrowdStrike is vrijdag 11 procent minder waard geworden op de aandelenbeurs in New York. Een fout in een automatische update van de beveiliger zorgde wereldwijd voor storingen van het besturingssysteem van Microsoft. Banken, winkels, vliegvelden en ziekenhuizen kwamen in de problemen doordat computers niet meer werkten.

19 uur geleden