Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft: Rusland achter meeste cyberaanvallen door landen

Microsoft: Rusland achter meeste cyberaanvallen door landen

REDMOND (ANP) - De meeste cyberaanvallen die op last van een land op Microsoft-klanten worden uitgevoerd, zijn het werk van Rusland, meldt Microsoft op basis van eigen data. Het softwarebedrijf stuurde in de laatste 2 jaar 13.000 waarschuwingen naar klanten over hackpogingen door landen.

Van de incidenten tussen juli 2019 en juni 2020 was 52 procent gerelateerd aan Russische hackers, waarbij de doelwitten varieerden van verkiezingen tot de Olympische Spelen. Een kwart van de incidenten was terug te voeren naar Iran, en China zou verantwoordelijk zijn geweest voor 12 procent. De andere aanvallen kwamen uit Noord-Korea en overige landen.

Russische hackers hebben cyberaanvallen uitgevoerd op verkiezingen en politieke organisaties in meerdere landen. Ook non-profitorganisaties, dienstensectoren en universiteiten zijn soms doelwit, aldus Microsoft. Hackers met banden met het Kremlin vielen ook zestien sport- en anti-dopingorganisaties op drie continenten aan terwijl er onderzoeken liepen naar Russische atleten.

"We zien natiestaten zich continu ontwikkelen en nieuwe technieken uitproberen", zegt Tom Burt, de vicevoorzitter van Microsoft. "Momenteel winnen de aanvallers omdat ze goed zijn uitgerust, en vastberaden en behendig zijn." Volgens Burt hebben hackers afgelopen weken ook Amerikaanse politieke organisaties aangevallen.

Iraanse hackers hebben hun cyberaanvallen in de laatste zes maanden opgeschroefd, zegt Burt. Van de tientallen aanvallen op Microsoftaccounts die gelinkt zijn aan de campagne van een Amerikaanse presidentskandidaat, huidige en voormalige functionarissen, politiek journalisten en Iraniërs in ballingschap, zijn er slechts enkele succesvol geweest. Microsoft houdt er rekening mee dat er meer Iraanse aanvallen gaan plaatsvinden naarmate de Amerikaanse verkiezingen naderen.,

Ook Chinese hackers proberen informatie te verzamelen over organisaties die bij de verkiezingen zijn betrokken, stelt Microsoft. Ook zijn er cyberaanvallen geweest die gerelateerd zijn aan medisch onderzoek. Onder de meerdere pogingen om medische onderzoeksinstituten te hacken, was ook een aanval in maart op een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt.

Onder meer ziekenhuizen, maar ook andere Microsoftklanten in meerdere landen, zijn door hackers aangevallen met ransomware, waarmee bestanden worden afgegrendeld totdat gebruikers de hackers losgeld hebben betaald. Ransomware is de "meest problematische" en "snelst groeiende" cybercrime-bedreiging, aldus de vicevoorzitter van Microsoft.

Meer uit Buitenland

Iran tegen VS: we willen geen verdere escalatie

NEW YORK (ANP/AFP) - Iran heeft de Verenigde Staten geïnformeerd dat het geen verdere escalatie wil na een grote aanval op Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zegt in een videoboodschap dat er geen behoefte is aan "meer spanning in de regio".

1 uur geleden
Premier Tusk wil 'geen woorden maar daden' bij veiligheid EU

BRUSSEL (ANP/DPA) - De Poolse premier Donald Tusk wil geen woorden, maar daden als het gaat om het veiligheidsbeleid van de Europese Unie. "Als alle woorden die in de laatste jaren hier in Brussel zijn gezegd over gemeenschappelijke verdediging veranderd zouden worden in kogels en raketten, dan zou Europa de sterkste macht ter wereld zijn", aldus Tusk donderdag in een bericht op het socialemediaplatform X.

2 uur geleden
AfD'er Björn Höcke voor de rechter om gebruik nazi-slogan

HALLE (ANP/RTR/AFP) - Een bekende Duitse politicus verscheen donderdag voor de rechter op verdenking van het gebruik van een nazi-slogan. AfD'er Björn Höcke riskeert een boete of tot drie jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld.

2 uur geleden
Bluswerkzaamheden beursgebouw Kopenhagen duren nog zeker een dag

KOPENHAGEN (ANP/RTR) - De brand in het historische beursgebouw in Kopenhagen is nog steeds niet volledig geblust. De bluswerkzaamheden gaan door en duren naar verwachting nog zeker 24 uur, meldt de brandweer donderdagochtend.

3 uur geleden
Arrestaties in Duitsland om sabotageplan tegen steun Oekraïne

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten hebben twee verdachten opgepakt op verdenking van het voorbereiden van sabotageacties. De twee hebben zowel de Duitse als de Russische nationaliteit en zouden voor een buitenlandse inlichtingendienst werken.

3 uur geleden
Trump bespreekt oorlogen met Poolse president

NEW YORK (ANP/AFP/DPA) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft in New York het Poolse staatshoofd Andrzej Duda ontvangen. Trump deelde beelden van de ontmoeting op zijn platform Truth Social en prees de president uitbundig.

4 uur geleden
Indonesië evacueert duizenden mensen na vulkaanuitbarsting

JAKARTA (ANP/AFP/DPA) - De Indonesische autoriteiten evacueren duizenden mensen na meerdere uitbarstingen van de vulkaan Ruang. Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven en de internationale luchthaven van Manado is gesloten.

4 uur geleden