Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft onderuit bij terugkeer rentevrees op Wall Street

Microsoft onderuit bij terugkeer rentevrees op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag stevig gedaald. Microsoft was met een verlies van 4,2 procent een opvallende daler, al werden ook andere techbedrijven als Tesla en chipbedrijven lager gezet. Dat gebeurde nadat verschillende beleidsmakers van de Federal reserve opnieuw aangaven dat de rente al in maart omhoog kan. Bij hogere rentes kiezen beleggers er vaak voor om risicovollere beleggingen van de hand te doen.

Voor Microsoft was de verliesbeurt de grootste in veertien maanden. Maker van elektrische auto's Tesla ging 6,8 procent omlaag. Ford, steeg juist 2,3 procent vanwege de push van dat bedrijf richting elektrische auto's en tijdens de handelsdag kwam de marktwaarde van Ford voor het eerst boven de 100 miljard dollar uit.

Chipbedrijven begonnen de dag nog in de plus dankzij goede cijfers van de Taiwanese chipproducent TSMC, die verraste met een hoger dan verwachte omzet en winst. Later sloeg de rentevrees dus toe en leverden bedrijven als Intel, AMD, Qualcomm, Microchip en Broadcom tot 4 procent in.

Delta Air Lines

De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de min op 36.113,62 punten. De brede S&P 500 ging 1,4 procent omlaag tot 4659,03 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 2,5 procent tot 14.806,81 punten.

Delta Air Lines won 2,1 procent. De luchtvaartmaatschappij presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht ondanks dat het bedrijf 10 procent van de geplande vluchten moest annuleren vanwege coronabesmettingen onder het personeel en het slechte winterweer. Volgens topman Ed Bastian zal de luchtvaartsector snel herstellen na een vertraging door de omikronvariant en zal Delta in maart weer winstgevend zijn. Branchegenoten als American Airlines (plus 4,5 procent) en United Airlines (plus 3,5 procent) stegen mee.

Boeing

Vliegtuigbouwer Boeing klom 3 procent. Volgens persbureau Bloomberg zal de Chinese luchtvaartautoriteit deze maand het vliegverbod voor de Boeing 737 MAX opheffen. Virgin Orbit verloor 5,6 procent. Het satellietbedrijf lanceert zijn eerste satelliet sinds de beursgang eind vorig jaar.

KB Home dikte 16,5 procent aan. De huizenbouwer boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht en gaf ook een positieve verwachting af voor het nieuwe jaar.

De euro was 1,1454 dollar waard, tegen 1,1468 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,4 procent minder op 81,51 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 83,87 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

22 minuten geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

3 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

3 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

3 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

5 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

5 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

7 uur geleden