Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

Microsoft-dochterbedrijf verklapt met AI manieren om te coderen

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Het platform voor softwareontwikkelaars GitHub verklapt binnenkort met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) hoe mensen het best bepaalde coderingsopdrachten kunnen uitvoeren. Daarvoor gebruikt het dochterbedrijf van Microsoft technologie van OpenAI, het bedrijf dat de afgelopen maanden veel aandacht kreeg voor zijn programma's ChatGPT en Dall-E.

GitHub is een platform waar mensen kunnen samenwerken aan software, met name opensourcesoftware. Eerder presenteerde GitHub al het hulpje Copilot. Dat helpt ontwikkelaars door de codes die zij intypen aan te vullen met suggesties, vergelijkbaar met functies in e-mailprogramma's die zinnen afmaken. Daar voegt het bedrijf nu ook een functie aan toe waarbij ontwikkelaars kunnen vragen hoe ze het best een bepaalde code kunnen schrijven.

Voor dat laatste hulpmiddel gebruikt GitHub de nieuwste versie van het taalmodel van OpenAI, die GPT-4 heet. Zo'n taalmodel bepaalt op basis van talloze gegevens wat logische patronen zijn bij het formuleren van antwoorden. Volgens topman Thomas Dohmke is het daarmee bijvoorbeeld mogelijk om als kind te vragen hoe je het computerspelletje Snake kunt programmeren.

Innige band

De eerdere versie van Copilot, die sinds vorig jaar breed beschikbaar is, werkte ook al met oudere modellen van OpenAI en werd snel populair bij ontwikkelaars. Githubs moederbedrijf Microsoft kondigde onlangs ook al aan op OpenAI gebaseerde assistenten toe te voegen aan zijn kantoorsoftware, zoals tekstverwerker Word of presentatiesoftware PowerPoint.

OpenAI en Microsoft hebben sinds begin dit jaar een innigere band, na de toezegging van dat laatste bedrijf van 10 miljard dollar aan investeringen in verder onderzoek in kunstmatige intelligentie door OpenAI. De onthullingen van ChatGPT en Dall-E door dat bedrijf zorgden volgens Amerikaanse media ook voor een crisissfeer bij Google, dat naar verluidt bang was zijn voorsprong op het vlak van kunstmatige intelligentie en slimme zoekfuncties te verliezen.

Ook Google komt de laatste weken vaker met nieuws over zijn AI-functies. Zo laat het bedrijf gebruikers oefenen met zijn Bard, dat op basis van een taalmodel bedenkt wat een logisch antwoord kan zijn. Ook introduceert het bedrijf AI-functies die hele presentaties, e-mails of teksten kunnen opstellen.

Meer uit Financieel

Boerenorganisaties komen met crisisplan voor mestaanpak

DEN HAAG (ANP) - Verschillende boerenorganisaties zijn met een crisisplan gekomen voor een Nederlandse mestaanpak. LTO, NAJK, NZO en De Natuurweide stellen voor dat boeren vrijwillig hun veestapel inkrimpen en daar dan een jaarlijkse vergoeding voor krijgen.

1 uur geleden
Tesla wil goedkopere elektrische auto eerder op de markt brengen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla wil sneller goedkopere elektrische auto's op de markt brengen dan eerder gecommuniceerd. Het Amerikaanse concern van topman Elon Musk hoopt op deze manier zijn in het slop geraakte verkopen aan te jagen.

3 uur geleden
Beleggers zetten Spotify flink hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify was dinsdag een grote winnaar op Wall Street. Beleggers kregen een hele stroom aan bedrijfsresultaten te verwerken. Spotify sprong eruit met een sterk kwartaalbericht. Op de Amerikaanse beurzen was verder aandacht voor Tesla, dat na de slotbel met zijn financiële cijfers naar buiten komt.

4 uur geleden
Troostwijk mag superjacht pro-Russische oligarch veilen

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions mag het superjacht van de pro-Russische oligarch Viktor Medvedtsjoek uit Oekraïne veilen. Dat heeft de Oekraïense overheidsinstantie Asset Recovery and Management Agency (ARMA) besloten. Volgens Troostwijk-directeur Arno Hendrikse gaat het om het duurste object dat zijn veilinghuis ooit heeft geveild.

4 uur geleden
ByteDance stuurt Brussel document over risico's TikTok Lite

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, heeft bij de Europese Commissie een document ingediend over de risico's voor minderjarigen bij het gebruik van TikTok Lite. Eerder deze week stelde Brussel het socialemediabedrijf een ultimatum om de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigde ook met een boete en een mogelijk verbod op een beloningstoepassing in de app.

5 uur geleden
X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

7 uur geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

7 uur geleden