Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Microsoft daalt op Wall Street na overname Activision Blizzard

Microsoft daalt op Wall Street na overname Activision Blizzard

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Microsoft ging dinsdag op de Amerikaanse aandelenbeurzen omlaag na de bekendmaking dat de Windows-maker gamesbedrijf Activision Blizzard heeft overgenomen. Daar heeft Microsoft zo'n 69 miljard dollar voor over en dat bedrag wordt in contanten voldaan. Ook andere techbedrijven gingen omlaag.

Dat had te maken met de oplopende rentes op de obligatiemarkten. Die zorgen ervoor dat beleggers kiezen voor minder risicovolle aandelen. Daar komt bij dat Wall Street maandag dicht was vanwege Martin Luther King Day en er dus ook een dag handel op de andere beurzen in de wereld werd verwerkt.

Ook Goldman Sachs daalde hard, met 8 procent. Dat gebeurde na de bekendmaking van de kwartaalcijfers van de grote zakenbank. Het financieel concern behaalde in de laatste maanden van vorig jaar veel minder inkomsten uit de handel op financiƫle markten dan een jaar eerder. De winst van de bank daalde in het vierde kwartaal met 13 procent op jaarbasis. De tak die bedrijven adviseert bij fusies, overnames en beursgangen groeide wel hard en behaalde een 45 procent hogere omzet.

Microsoft

Microsoft ging 1,4 procent omlaag, terwijl Activision Blizzard zo'n 30 procent meer waard werd. Techbedrijven als Apple (min 0,9 procent), Amazon (min 2,4 procent) en Facebook-moeder Meta Platforms (min 3,8 procent) daalden ook.

De Dow-Jonesindex stond na enkele minuten 1,5 procent lager op 35.375 punten. De brede S&P 500 leverde ook 1,5 procent in procent tot 4591 punten en techgraadmeter Nasdaq zakte 2 procent tot 14.602 punten.

Alibaba

Shopify zakte 2,8 procent. Het bedrijf gaat samenwerken met JD.com, een groot webwinkelconcern uit China. Amerikaanse verkopers die via Shopify online hun waren verkopen, krijgen voortaan versneld toegang tot 550 miljoen Chinese klanten via JD.com. De Amerikaanse aandelen van JD.com werden 2,6 procent minder waard.

Aandelen van een ander groot Chinees webwinkelbedrijf, Alibaba, verloren 4,6 procent na mediaberichten over een onderzoek naar zijn clouddivisie. De Amerikaanse regering wil volgens persbureau Reuters nagaan of deze bedrijfstak een risico vormt voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten.

Olie

De prijzen voor een vat Amerikaanse olie en Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stegen tot het hoogste niveau sinds 2014. De vraag naar olie blijft door het economisch herstel waarschijnlijk hoog en het kartel van olieproducerende landen OPEC veranderde amper iets aan zijn vooruitblik voor de markt.

De euro was 1,1363 dollar waard, tegenover 1,1420 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Pfizer en BioNTech in VS aangeklaagd om inbreuk mRNA-patenten

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) heeft biotechnoloog BioNTech en farmaceut Pfizer aangeklaagd in de Verenigde Staten. Volgens GSK hebben de twee bedrijven inbreuk gemaakt op patenten rondom mRNA-technologie, die is gebruikt bij het ontwikkelen van coronavaccins.

10 minuten geleden
Aandeelhouders OCI stemmen voor omstreden belastingconstructie

AMSTERDAM (ANP) - Aandeelhouders van OCI hebben voor twee wijzigingen van de statuten gestemd, waarmee het chemieconcern geen dividendbelasting hoeft te betalen. De aandeelhouders steunden deze omstreden constructie donderdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van OCI, meldt het concern.

1 uur geleden
Facebook-moederbedrijf Meta keldert op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Meta Platforms ging donderdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram gaf een tegenvallende omzetverwachting af voor het huidige kwartaal. Ook verwacht Meta dit jaar meer kosten te maken door de vele investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). Het socialemediabedrijf boekte afgelopen kwartaal wel meer winst dan verwacht.

2 uur geleden
Politie heeft begrip voor gebruik bodycams in supermarkt

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft begrip voor het besluit van supermarktketen Dirk om personeel te voorzien van bodycams. Supermarktketen Jumbo zegt ook naar de inzet van bodycams te hebben gekeken.

2 uur geleden
Groei economie VS zwakt sterker af dan verwacht

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande periode. Dat meldde de Amerikaanse overheid in een voorlopige schatting. De groei viel ook minder sterk uit dan verwacht.

2 uur geleden
Moederbedrijf Douglas verwacht meer op te halen met beursgang

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Investeringsmaatschappij CVC Capital Partners verwacht meer op te halen bij de introductie op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf is onder andere eigenaar van cosmeticaketen Douglas en horlogemerk Breitling en investeerde in de Franse en Spaanse voetbalcompetities.

3 uur geleden
Bodycam in supermarkt is geen goed idee, volgens FNV

AMSTERDAM (ANP) - FNV vindt het gebruik van bodycams in de supermarkt "geen goed idee". De vakbond betwijfelt of het gebruik van de kleine camera's de-escalerend werkt, zoals supermarkt Dirk van den Broek beweert.

3 uur geleden