
Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland politiek in
DEN HAAG (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in Verzet Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland de politiek in. Het doel is om in 2025 mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijprogramma wordt dinsdag officieel gepresenteerd.
De partij zegt te staan voor vrijheid, liefde en waarheid. "Wij zijn liberaal in de zin van vrijheidslievend, maar ook sociaal en voor menselijkheid." Het logo van de partij is een omgedraaide Nederlandse vlag met een witte tulp. "Het is goed mis in Nederland en daarom hebben wij onze vlag omgedraaid. Nederland is helaas in nood door vele jaren van afbraakbeleid. Onze missie is Nederland weer Nederland te maken."
Het eerste punt op het verkiezingsprogramma is dat Samen voor Nederland uit de Europese Unie wil. Het liefst met andere landen zodat de EU wordt ontmanteld, maar als dat niet lukt moet Nederland er volgens Samen voor Nederland zelf uit. De partij doet niet mee aan de Europese Verkiezingen in 2024. De focus ligt volledig op Nederland.
Reijinga kwam de afgelopen jaren regelmatig in het nieuws door verzetsacties, onder meer tegen het coronabeleid. De bekendste voorbeelden zijn de oproepen om individueel koffie te komen drinken op het Museumplein in Amsterdam, wat volgens de toen geldende coronamaatregelen wel mocht. Op 17 januari 2021 liep het uit de hand op het Museumplein en dat leidde tot gewelddadigheden tussen demonstranten en de politie. Reijinga keurde dat geweld later af en zei dat de rellen niet meehelpen bij het bereiken van het doel om de coronaregels van tafel te krijgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
3 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
5 dagen geleden