Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

MI6-baas in zeldzame speech: AI gaat spionnen niet vervangen

MI6-baas in zeldzame speech: AI gaat spionnen niet vervangen

PRAAG (ANP/RTR) - Spionnen zullen niet vervangen worden door kunstmatige intelligentie. "De unieke eigenschappen van menselijke agenten op de juiste plekken zullen alleen maar belangrijker worden", stelt het hoofd van de Britse geheime dienst MI6. Richard Moore houdt later woensdag in Praag voor het eerst een openbare toespraak.

Geheime diensten als MI6 zijn allemaal op zoek naar manieren om kunstmatige intelligentie (AI) toe te passen, zegt Moore. Hij waarschuwt voor China en Rusland, en verwijst daarbij behalve naar AI ook naar zogenoemde kwantumcomputers. Dat zijn systemen die veel sneller kunnen rekenen dan de huidige computers, waarmee bijvoorbeeld IT-beveiliging veel makkelijker te passeren zal zijn. Toch zal dat soort technologie volgens Moore spionnen hooguit helpen, niet vervangen.

"Zij zijn nooit slechts passieve informatieverzamelaars: onze agenten kunnen een taak krijgen en aangestuurd worden. Ze kunnen nieuwe vragen herkennen waar wij nog niet aan gedacht hadden en soms kunnen ze beslissingen binnen een overheid of terroristische organisatie beïnvloeden", stelt Moore. "Menselijke intelligentie zal in tijden van kunstmatige intelligentie in toenemende mate gedefinieerd worden als de dingen die machines niet kunnen, al moeten we er rekening mee houden dat de grenzen van wat machines kunnen met duizelingwekkende snelheden opschuiven."

Meer uit Buitenland

Hamas stuurt delegatie naar Egypte voor overleg over bestand Gaza

CAIRO (ANP/RTR) - Hamas zegt snel weer een delegatie naar Egypte te sturen voor verdere gesprekken over een bestand in de Gazastrook. De Palestijnse beweging moet nog reageren op een nieuw voorstel voor een wapenstilstand. Hamas stelt in een verklaring dat daar volgens leider Ismail Haniyeh op een positieve manier naar wordt gekeken.

30 minuten geleden
Iran dient aanklachten in tegen journalisten na BBC-programma

TEHERAN (ANP) - De Iraanse autoriteiten hebben "een aantal journalisten en activisten" aangeklaagd naar aanleiding van berichtgeving van de BBC, meldt de omroep zelf. Documentaireprogramma BBC Eye had een aflevering over de dood van de 16-jarige betoger Nika Shakarami door toedoen van de autoriteiten.

37 minuten geleden
Nieuwe piek in aantal immigranten dat VK per boot bereikt

LONDEN (ANP/AFP) - Meer dan zevenhonderd migranten zijn woensdag in het Verenigd Koninkrijk aangekomen, nadat ze in bootjes het Kanaal vanuit Frankrijk hadden overgestoken. Dit is het grootste dagaantal van 2024.

1 uur geleden
President Israël hekelt 'antisemitisme' op universiteiten VS

JERUZALEM (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De Israëlische president Isaac Herzog heeft ontstemd gereageerd op de pro-Palestijnse protesten op Amerikaanse universiteiten. "We moeten vol afschuw toezien hoe de gruweldaden van 7 oktober tegen Israël worden gevierd en goedgepraat", stelde het staatshoofd in een verklaring.

1 uur geleden
Man aangeklaagd voor moord na aanval met zwaard in Londen

LONDEN (ANP/AFP) - Een man is aangeklaagd voor onder meer moord na een aanval met een zwaard in Londen, waarbij een 14-jarige jongen om het leven kwam. De 36-jarige verdachte verscheen donderdag voor het eerst voor de rechtbank. Die bepaalde dat de man voorlopig blijft vastzitten.

1 uur geleden
Rusland meldt verovering dorp in oosten Oekraïne

KYIV (ANP/AFP/RTR) - Rusland meldt de inname van een dorp in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt de plaats Berdytsji "volledig te hebben bevrijd".

2 uur geleden
Politie ontmantelt barrière van protestkamp op universiteit LA

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De politie probeert het pro-Palestijnse protestkamp bij de Universiteit van Californië in Los Angeles (UCLA) te ontruimen. De barrière rondom het kamp is deels ontmanteld. Amerikaanse media maken melding van meerdere arrestaties.

2 uur geleden