Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexico sleept Amerikaanse wapenproducenten voor de rechter

Mexico sleept Amerikaanse wapenproducenten voor de rechter

BOSTON (ANP/AFP) - Mexico heeft in de Amerikaanse stad Boston een proces aangespannen tegen wapenproducenten in de Verenigde Staten. De bedrijven zouden medeschuldig zijn aan de instroom van wapens die het geweld in Mexico aanwakkeren, aldus de aanklacht.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard, is ervan overtuigd dat Mexico de zaak gaat winnen en dat daarmee de illegale wapenhandel naar het land sterk wordt verminderd. De aanklacht is onder meer gericht tegen producenten Smith & Wesson, Barrett Firearms, Beretta, Glock en Colt's, maar niet tegen de Amerikaanse overheid.

Mexico verwijt de wapenproducenten onder meer laksheid bij controles, waardoor de illegale stroom wapens over de grens mogelijk wordt gemaakt, zo schreef de Washington Post eerder. De ongebruikelijke aanklacht is in Boston ingediend omdat sommige van de aangeklaagde bedrijven hun hoofdkantoor in Massachusetts hebben.

Mexico eist onder meer financiële compensatie van de bedrijven die volgens het land kiezen voor financieel gewin, terwijl ze weten waarvoor hun wapentuig in Mexico wordt gebruikt. Bedragen werden in de documenten van de rechtbank niet genoemd. Volgens Mexicaanse ambtenaren kan een eventuele schadevergoeding oplopen tot wel 10 miljard dollar als de zaak wordt gewonnen. Daarnaast zou de kwestie ervoor kunnen zorgen dat onder meer de controle op de verkopen wordt verbeterd.

De Mexicaanse autoriteiten zijn van mening dat in de VS geproduceerde wapens de oorzaak zijn van het explosieve geweld dat de afgelopen tien jaar delen van het land heeft geteisterd. Ongeveer 2,5 miljoen illegale Amerikaanse wapens zijn in die periode de grens overgegaan, zo meldde de Mexicaanse regering eerder na onderzoek. De verkoop van legale wapens in Mexico gebeurt onder strenge voorwaarden.

Meer uit Financieel

VanMoof komt door bankroet gedupeerde klanten tegemoet met korting

AMSTERDAM (ANP) - VanMoof geeft kortingscodes weg aan klanten die door het eerdere faillissement van de fietsenmaker nooit hun bestelde elektrische fiets hebben ontvangen. Het gaat om een wereldwijde actie, heeft VanMoof maandag aangekondigd. De korting van 1000 euro kunnen klanten gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe VanMoof-fiets.

1 uur geleden
Samsung blijft koploper op wereldwijde smartphonemarkt

SINGAPORE (ANP) - Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft in het tweede kwartaal zijn koppositie op de wereldwijde smartphonemarkt behouden, meldt onderzoeksbureau Canalys. De Amerikaanse iPhone-maker Apple bleef op de tweede plaats. Het Chinese Xiaomi volgde op de voet en kende afgelopen kwartaal de sterkste groei van de top vijf smartphonefabrikanten in de wereld.

1 uur geleden
IT-concern Atos bereikt overeenkomst met meerderheid schuldeisers

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Het noodlijdende Franse IT-concern Atos heeft een overeenkomst bereikt met een meerderheid van zijn schuldeisers. De deal zorgt ervoor dat de schuldeisers na de herstructurering van het bedrijf de controle over Atos in handen krijgen. Schuldeisers die de overeenkomst nog niet hebben getekend, hebben tot 22 juli de tijd om dit te doen.

3 uur geleden
Onderzoek: Koreaanse cultuur goed voor miljardenexport

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten wereldwijd hebben een groeiende interesse in de Zuid-Koreaanse cultuur. Zij geven daardoor steeds meer uit aan zaken als etenswaren, cosmetica, popmuziek en series uit Zuid-Korea. De populaire video-app TikTok en adviesbureau Kantar verwachten op basis van onderzoek dat de exportwaarde van deze producten tegen 2030 bijna verdubbelt tot 143 miljard dollar.

3 uur geleden
Geplaagd IT-bedrijf Centric van Gerard Sanderink verkocht

GOUDA (ANP) - IT-bedrijf Centric van de omstreden zakenman Gerard Sanderink wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Topman Peter Wakkie van Centric verwacht dat het bedrijf met de overeenkomst "definitief in rustiger vaarwater" komt.

3 uur geleden
TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

4 uur geleden
Bronnen: moeder Google praat met Wiz over grootste overname ooit

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Google-moederbedrijf Alphabet is in gesprek om cybersecurity-start-up Wiz over te nemen. Dat melden persbureau Bloomberg en zakenkrant The Wall Street Journal op basis van bronnen. Met de inlijving is mogelijk 23 miljard dollar gemoeid, waarmee het de grootste overname ooit zou worden voor het Amerikaanse technologieconcern.

4 uur geleden