Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexico biedt excuses aan de inheemse Maya's aan

Mexico biedt excuses aan de inheemse Maya's aan

MEXICO-STAD (ANP) - De Mexicaanse regering heeft maandag officieel excuus aangeboden aan de inheemse Maya-bevolking voor de "verschrikkelijke misdaden" die tegen hen zijn gepleegd in de eeuwen sinds de Spaanse verovering. De verontschuldiging van de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador maakt onderdeel uit van een reeks evenementen waarmee dit jaar stil wordt gestaan bij de 500ste verjaardag van de verovering door de Spanjaarden en het tweehonderdjarige bestaan van de Mexicaanse onafhankelijkheid.

"We bieden de meest oprechte excuses aan het Maya-volk aan voor de verschrikkelijke misdaden die zijn begaan door individuen en nationale en buitenlandse autoriteiten tijdens de verovering, gedurende drie eeuwen van koloniale overheersing en twee eeuwen van een onafhankelijk Mexico", zei López Obrador.

Hij werd bij de ceremonie in de zuidoostelijke staat Quintana Roo vergezeld door de president van Guatemala, Alejandro Giammattei. López Obrador verwees in het bijzonder naar de kastenoorlog van 1847-1901, een inheemse opstand waarbij ongeveer 250.000 mensen zouden zijn omgekomen. Zijn regering erkende ook het racisme en de verwaarlozing waarmee de etnische minderheid nog steeds wordt geconfronteerd.

"We bieden onze excuses aan het Maya-volk van Mexico voor het onrecht dat hen in de loop van de geschiedenis is aangedaan en voor de discriminatie waarvan ze vandaag de dag nog steeds het slachtoffer zijn," zei minister van Binnenlandse Zaken Olga Sánchez Cordero.

Giammattei, wiens land een grote Maya-bevolking heeft, zei dat slavernij en oorlog zijn vervangen door andere problemen, zoals geweld en migratie. "We worden nog steeds geconfronteerd met het verlies van mensenlevens - nu als gevolg van de georganiseerde misdaad, ondervoeding en de zoektocht naar kansen die zo veel mensen ver weg zoeken", zei hij.

Tijdens de ceremonie waren protesten te horen van bewoners die zich verzetten tegen de bouw van Lopez Obrador's 'Maya Train'-project om Caribische resorts te verbinden met oude archeologische vindplaatsen. Critici van de spoorlijn zeggen dat die schade zal toebrengen aan het milieu en de inheemse gemeenschappen.

Het grote rijk van de Maya's strekte zich vanaf enkele honderden jaren voor Christus tot circa 900 na Christus uit over delen van Midden-Amerika en Mexico.

Meer uit Buitenland

Peruaans hof geeft opdracht tot vrijlating oud-president Fujimori

AREQUIPA (ANP/AFP/RTR) - Het grondwettelijk hof van Peru heeft opdracht gegeven om de voormalige president Alberto Fujimori vrij te laten. De 85-jarige Fujimori werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar voor misdaden tegen de menselijkheid onder zijn bewind.

13 minuten geleden
VS denken dat bemanning van bij Japan vermist vliegtuig dood is

TOKIO (ANP/AFP) - De Amerikaanse krijgsmacht gaat ervan uit dat alle acht inzittenden van een militair vliegtuig dat verdween voor de kust van Japan, zijn omgekomen. Naar de resten van twee inzittenden wordt nog gezocht, maar het is onwaarschijnlijk dat zij nog in leven zijn. De Amerikaanse president Joe Biden en de minister van Defensie Lloyd Austin hebben hun medeleven betuigd.

56 minuten geleden
Denny Laine, medeoprichter The Moody Blues en Wings, overleden

NAPLES (ANP) - Denny Laine, medeoprichter van The Moody Blues en Wings, is op 79-jarige leeftijd overleden. De Britse muzikant en zanger kampte met een longziekte.

2 uur geleden
Parlementsvoorzitter VS die waarnam tijdens machtsstrijd stopt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voormalige waarnemend voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry stelt zich niet herkiesbaar. McHenry viel in tijdens een wekenlange machtsstrijd binnen zijn eigen Republikeinse partij nadat in oktober Kevin McCarthy werd afgezet.

2 uur geleden
VS komen met sancties tegen kolonisten Westelijke Jordaanoever

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten leggen sancties op aan extremistische Israëlische kolonisten die Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever hebben aangevallen. Minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zegt dat de maatregelen gelden voor iedereen die "de vrede, de veiligheid of de stabiliteit op de Westoever ondermijnt" en dus ook voor Palestijnen die Israëlische burgers hebben aangevallen.

3 uur geleden
Dodental oorlog Gaza boven de 16.000, Israël telt 138 gijzelaars

GAZA-STAD (ANP/AFP/RTR) - De oorlog tussen Hamas en Israël heeft in de Gazastrook aan 16.248 mensen het leven gekost, meldden de lokale autoriteiten dinsdag. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan maandag werd gemeld.

3 uur geleden
Libanese militair omgekomen door Israëlische beschieting

BEIROET (ANP/AFP) - Een Libanese militair is in de grensregio met Israël om het leven gekomen door Israëlische beschietingen, zegt de Libanese krijgsmacht. Het is de eerste keer dat een militair uit Libanon gedood is sinds de oorlog tussen Hamas en Israël uitbrak op 7 oktober.

4 uur geleden