Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexicaanse president verwijt COP26-deelnemers hypocrisie

Mexicaanse president verwijt COP26-deelnemers hypocrisie

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador verwijt deelnemers van de COP26-klimaattop "hypocrisie". Zij zijn er niet in geslaagd de oorzaken van de klimaatcrisis aan te pakken en gebruiken privévliegtuigen, aldus de linkse politicus.

Delegaties van bijna tweehonderd landen zijn voor de top afgereisd naar Glasgow. Afgelopen week waren daar meer dan honderd regeringsleiders en staatshoofden, maar López Obrador was daar niet een van. Hij heeft sinds zijn aantreden in 2018 slechts een handvol buitenlandse reizen gemaakt. De president vindt het kwalijk dat machtige landen "hun brandstofproductie verhogen terwijl ze toppen houden voor de bescherming van het milieu" en dan ook nog eens met privéjets reizen.

López Obrador spreekt van hypocrisie en vindt dat er actie moet worden ondernomen tegen de "enorme monsterlijke ongelijkheid in de wereld". Hij zal dat naar eigen zeggen aankaarten bij de Verenigde Naties. De president reist volgende week naar New York, waar Mexico het voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad overneemt.

Herbebossing

Volgens López Obrador moeten landen niet alleen praten als ze het milieu willen beschermen, maar overgaan tot actie. Hij wijst onder meer op het besluit van Mexico, de op een na grootste uitstoter van broeikasgassen in Latijns-Amerika, om jaarlijks omgerekend 1,1 miljard euro euro uit te geven aan herbebossing. Het plan moet ook 15.000 banen opleveren. De president ziet het programma als een van de "belangrijkste herbebossingsprojecten ter wereld".

Mexico heeft zich aangesloten bij twee afspraken die op de klimaattop zijn gemaakt. Die gaan over het verminderen van methaanuitstoot met 30 procent in 2030 ten opzichte van tien jaar eerder en het beëindigen van ontbossing en bodemdegradatie tegen 2030.

Meer uit Buitenland

Biden ondertekent noodwet die overheidssluiting VS voorkomt

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft wetgeving ondertekend waardoor de Amerikaanse overheid geld kan blijven uitgeven. De Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden de wet donderdag aangenomen.

36 minuten geleden
Sunak: extreme standpunten over Gaza-oorlog bedreigen democratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft in een live via de BBC uitgezonden speech zijn zorgen uitgesproken over de staat van de Britse democratie, die volgens hem bedreigd wordt door extreme standpunten over de oorlog in Gaza. In die oorlog steunt de regering van Sunak net als de Verenigde Staten nadrukkelijk Israël.

1 uur geleden
Drie jaar cel voor Iraans protestlied rond dood Amini

TEHERAN (ANP/DPA/AFP) - Een Iraanse rechtbank heeft de internationaal geprezen artiest Shervin Hajipour veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf voor zijn protestlied Baraye, dat geschreven werd na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Het nummer werd het symbool van de protestbeweging in de herfst van 2022. Meer dan 120 demonstranten kwamen om het leven.

2 uur geleden
Organisatie: arrestaties in Rusland rond begrafenis Navalny

MOSKOU (ANP/AFP) - Volgens de mensenrechtenorganisatie OVD Info heeft de Russische politie vrijdag in het hele land minstens 45 mensen aangehouden tijdens eerbetonen aan de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny op de dag van zijn begrafenis.

2 uur geleden
Hamas meldt dood van zeven gijzelaars

GAZA (ANP/RTR) - Door Israëlische bombardementen op de Gazastrook zijn daar zeven Israëlische gijzelaars gedood, meldt de gewapende tak van de Palestijnse Hamas-beweging. Het was niet meteen duidelijk wanneer de zeven omkwamen, maar in een verklaring worden wel drie namen genoemd.

3 uur geleden
Paus vindt 'gender-ideologie' grootste gevaar van onze tijd

ROME (ANP/DPA/RTR) - Paus Franciscus vindt de 'gender-ideologie' het grootste gevaar voor de mensheid van onze tijd. Hij stelt dat daarmee wordt gestreefd de verschillen tussen met name de seksen uit de weg te ruimen en dat is een aanslag op de mens. "Wie alle verschillen uitroeit, schaft de menselijkheid af" volgens de paus. Hij sprak op een tweedaagse conferentie over de rol van de vrouw en van de man in de kerk.

5 uur geleden
Russische oppositieleider Navalny begraven

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is begraven in Moskou. Zijn lichaam was na een afscheidsplechtigheid in een kerk overgebracht naar een nabijgelegen begraafplaats.

6 uur geleden