Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mexicaanse president gaf opdracht tot vrijlating zoon El Chapo

Mexicaanse president gaf opdracht tot vrijlating zoon El Chapo

MEXICO STAD (ANP/RTR) - De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft vrijdag toegegeven dat hij vorig jaar persoonlijk opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaans drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera vrij te laten.

Ovidio 'El Ratón'(de muis) Guzmán López werd in oktober vorig jaar korte tijd door speciale eenheden vastgehouden in een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa in het westen van Mexico. Dat gebeurde op basis van een arrestatiebevel en een uitleveringsverzoek van de VS. De arrestatie veroorzaakte een golf van geweld in de plaats. Ook was er een uitbraak van gevangenen. Gewapende bendeleden omsingelden het huis en er ontstond een dreigende situatie.

Lopez Obrador had eerder gezegd dat zijn veiligheidskabinet de oproep had gedaan om Ovidio vrij te laten, een besluit dat hij steunde omdat anders een bloedblad dreigde. Hij was bang dat er vele slachtoffers zouden vallen onder de burgerbevolking tijdens vuurgevechten tussen kartelhandlangers en veiligheidstroepen.

Vrijdag was de eerste keer dat de president openlijk erkende dat hij zelf het bevel tot vrijlating had gegeven. "Om de bevolking niet in gevaar te brengen ... heb ik bevolen dat deze operatie werd stopgezet en dat deze vermeende crimineel werd vrijgelaten", zei Lopez Obrador tijdens een reguliere persconferentie.

Lopez Obrador voegde eraan toe dat een paar dagen later de Amerikaanse president Donald Trump hulp aanbood om het kartel te bestrijden, maar Mexico accepteerde dat aanbod niet. De Verenigde Staten blijven om de uitlevering van Ovidio vragen.

Vader Guzmán kreeg wereldwijde bekendheid na zijn ontsnappingen uit onder meer een van Mexico's best beveiligde gevangenissen. De drugsbaron zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten, voor moord, drugssmokkel en witwassen.

Meer uit Buitenland

Gezondheidsministerie Gaza: meer dan 15.500 doden

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in Gaza meldt dat er sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober al 15.523 Palestijnen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen. Meer dan 41.000 Palestijnen raakten gewond.

35 minuten geleden
ICC: onderzoek naar oorlogsmisdaden Gaza en Israël intensiveren

DEN HAAG (ANP/AFP) - De hoofdaanklager van het International Strafhof (ICC) zegt het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Israël en de Gazastrook "te intensiveren". Karim Khan heeft een bezoek gebracht aan Israël en de Palestijnse gebieden om slachtoffers aan beide kanten te spreken.

1 uur geleden
Hamas: 700 doden in Gaza in afgelopen 24 uur bij aanvallen Israël

GAZA-STAD (ANP/DPA) - In de afgelopen 24 uur zijn zevenhonderd Palestijnen omgekomen bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook, stelt de Palestijnse beweging Hamas. De cijfers konden niet worden geverifieerd.

4 uur geleden
Emir Qatar bespreekt met Macron permanent staakt-het-vuren Gaza

DOHA (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdagavond in de Qatarese hoofdstad Doha gesproken met de emir, sjeik Tamim bin Hamad al Thani, over onder meer de situatie in de Gazastrook. De leider van de oliestaat benadrukte in dat gesprek "het belang van een permanent staakt-het-vuren", meldt staatspersbureau QNA.

4 uur geleden
Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

5 uur geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijdt zondag een beperkt aantal treinen. De situatie op de wegen is in die regio ook verbeterd ten opzichte van zaterdag.

6 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

8 uur geleden