
Methaanbelofte wint terrein, maar China en India ontbreken
SHARM EL-SHEIKH (ANP/RTR) - Meer dan 150 landen hebben zich volgens de EU en de Verenigde Staten inmiddels verbonden aan de afspraak om hun uitstoot van methaan de komende jaren fors te verminderen. De 'methaanbelofte' werd vorig jaar op de klimaattop in Glasgow gelanceerd en kreeg toen direct steun van meer dan honderd landen. Twee van de belangrijkste spelers ontbreken echter nog steeds: China en India. Deze landen stoten wereldwijd de grootste hoeveelheden methaan uit.
Landen die de verklaring ondertekenen, verbinden zich aan de doelstelling om hun uitstoot van dit krachtige broeikasgas met 30 procent te verminderen tegen 2030. De EU en de VS blijven hopen dat ontbrekende grootmachten zich alsnog zullen aansluiten. De Chinese klimaatgezant Xie Zhenzhua zei op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh echter dat zijn land met eigen beleid de uitstoot wil verminderen. Hij woonde wel een bijeenkomst bij met zijn Amerikaanse collega John Kerry en Eurocommissaris Frans Timmermans.
De methaanverklaring is niet bindend, maar is wel een aansporing voor landen om hun uitstoot aan te pakken. Ook Rusland is een grote uitstoter die niet heeft getekend.
Het broeikasgas methaan (CH4) is vele malen krachtiger dan koolstofdioxide (CO2) waar het gaat om het vasthouden van warmte in de atmosfeer. Het verdwijnt ook veel sneller weer uit de atmosfeer; een deel vervalt na enkele jaren tot CO2. Het VN-panel van klimaatexperts IPCC becijfert dat methaan in een periode van twintig jaar ruim tachtig keer zo veel opwarmend effect heeft als CO2. Op een termijn van honderd jaar is dat 27 tot 30 keer.
Methaan ontstaat onder meer in de pens van herkauwers, zoals koeien. De landbouw en met name de veehouderij is dan ook een van de grootste sectoren die bijdragen aan de uitstoot van het gas. Methaan stijgt ook op vanaf rijstvelden en vuilstortplaatsen, en het lekt weg uit putten waar aardgas wordt gewonnen.
Meer uit Buitenland
PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
5 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is in gesprek met vijf door Republikeinen geleide staten om er nieuwe detentiecentra voor migranten te bouwen. Dat meldt minister van Binnenlandse Veiligheid, Kristi Noem. De nieuwe faciliteiten worden volgens Noem gemodelleerd naar een detentiecentrum in Florida dat bekendstaat als Alligator Alcatraz.
7 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Het tekort aan brandstoffen in de Gazastrook heeft een "kritiek niveau" bereikt. Daarvoor hebben zeven agentschappen van de Verenigde Naties zaterdag gewaarschuwd in een verklaring.
8 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse autoriteiten zeggen opnieuw tientallen personen te hebben opgepakt die steun betuigden aan de verboden pro-Palestijnse groep Palestine Action. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw. Actievoerders hadden borden meegenomen met teksten als 'Ik ben tegen genocide. Ik steun Palestine Action'.
10 uur geledenPARIJS (ANP/AFP/DPA) - De VN-organisatie UNESCO heeft de zogenoemde sprookjeskastelen van de Beierse koning Ludwig II op de werelderfgoedlijst geplaatst. Het gaat om de kastelen Neuschwanstein, Herrenchiemsee en Linderhof, en het koninklijk huis op de Schachenberg in Beieren.
12 uur geledenTEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Iran gaat op een andere manier samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), aldus minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi. "Onze samenwerking met het agentschap is niet gestopt, maar zal een nieuwe vorm aannemen", verklaarde de bewindsman tegenover diplomaten. Hij zei dat verzoeken om nucleaire installaties te inspecteren "per geval zullen worden beoordeeld".
12 uur geleden