Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Metalengroep AMG stijgt op groen Damrak, Fugro keldert na cijfers

Metalengroep AMG stijgt op groen Damrak, Fugro keldert na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - AMG behoorde donderdag tot de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs. De metalengroep boekte afgelopen jaar recordresultaten dankzij de goede verkopen van lithium, een belangrijk materiaal voor elektrische auto's. Ook handhaafde het bedrijf de verwachtingen voor 2023. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 6 procent en was daarmee koploper in de MidKap. Fugro stond daarentegen onderaan bij de middelgrote bedrijven met een fors verlies van 9 procent. De bodemonderzoeker boekte in het laatste kwartaal van 2022 meer omzet, maar zag de winst dalen.

De stemming op de aandelenmarkten was verder bescheiden positief na een stroom van bedrijfsresultaten. Beleggers verwerkten daarnaast nog de vergaderingsnotulen van de Federal Reserve. Daaruit bleek dat de beleidsmakers van de Amerikaanse centrale bank verwachten dat er meer rentestappen nodig zijn om de inflatie te beteugelen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent in de plus op 760,33 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 1020,07 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 0,5 procent. Londen daalde 0,2 procent.

ASMI

Chipbedrijf ASMI stond in de kopgroep van de AEX met een winst van 3 procent dankzij een koopadvies door Citi. Branchegenoot Besi deed het nog iets beter met een plus van 3,5 procent. Telecombedrijf KPN kampte daarentegen met een adviesverlaging door Berenberg en sloot de rij met een min van 1 procent.

DSM won 0,4 procent. De Europese Commissie is akkoord met de fusie van het speciaalchemiebedrijf met zijn Zwitserse branchegenoot Firmenich. De fusieplannen wachten nog op goedkeuring uit India.

SBM Offshore

SBM Offshore verloor 1,1 procent. De maritiem dienstverlener meldde resultaten die in lijn waren met de eigen verwachtingen. Ook industrieel concern Aalberts opende de boeken. Het bedrijf zag de omzet en de winst vorig jaar stijgen en won 0,9 procent.

ForFarmers klom 0,5 procent. De omzet van het veevoerbedrijf steeg door prijsverhogingen hard, terwijl de hoeveelheid verkocht veevoer daalde doordat varkenshouders in Europa moeite hebben winst te maken op hun vlees.

Euro- en oliekoers

Van Lanschot Kempen meldde een lagere winst, doordat het een eenmalige last moest nemen in verband met een overname. Het aandeel zakte 6,6 procent. In Milaan daalde Eni 2 procent, ondanks dat het Italiaanse energiebedrijf vorig jaar een recordwinst boekte dankzij de hogere olie- en gasprijzen.

De euro was 1,0607 dollar waard, tegenover 1,0603 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 74,28 dollar per vat, Brentolie steeg ook 0,5 procent in prijs, tot 80,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

15 uur geleden
Maker ChatGPT is het 'categorisch oneens' met klachten Elon Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, is het "categorisch oneens" met de klachten van Elon Musk die een rechtszaak tegen het bedrijf heeft aangespannen. Dat staat volgens financieel persbureau Bloomberg in een interne memo die het bedrijf heeft gestuurd naar het eigen personeel.

17 uur geleden
Landen bij WTO slagen niet in akkoord over landbouw en visserij

ABU DHABI (ANP/BLOOMBERG/AFP/BELGA) - Een top van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is zaterdag geëindigd met als enige resultaat een verlenging van afspraken over douanerechten rond onlinehandel. Het lukte de meer dan 150 aangesloten landen niet om in Abu Dhabi tot overeenkomsten te komen over landbouw en visserij, terwijl dit voor veel landen wel hele belangrijke onderwerpen zijn.

18 uur geleden
Nederlanders tanken volgens cijfers RTL Z steeds meer benzine

HILVERSUM (ANP) - Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto's. Dat heeft RTL Z uitgezocht. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het ministerie van Financiën over de accijnsinkomsten en sloeg zelf aan het rekenen.

19 uur geleden
Kranten: EK zorgt voor kleine boost kwakkelende Duitse economie

BERLIJN (ANP/DPA) - Het Europees kampioenschap voetbal dat dit jaar in Duitsland wordt gehouden geeft waarschijnlijk een beperkte boost aan de kwakkelende Duitse economie. Volgens onderzoeksinstituut IWH uit Halle, waarover verschillende Duitse kranten zaterdag schrijven, kan de toerismesector bij de oosterburen zo'n 250 miljoen euro aan extra inkomsten tegemoet zien dankzij het toernooi.

20 uur geleden
Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

21 uur geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

22 uur geleden