Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Metaalmoeheid mogelijk oorzaak straalmotorincident Meerssen'

'Metaalmoeheid mogelijk oorzaak straalmotorincident Meerssen'

MEERSSEN (ANP) - Mogelijk was metaalmoeheid de oorzaak van het incident met een straalmotor van een Boeing 747-400 afgelopen zaterdag in Meerssen. Dat zei Benno Baksteen, deskundige op het gebied van de nationale luchtvaart. Hij zei dat tijdens een onlinevergadering donderdagavond, waarin inwoners van Meerssen informatie kregen over het vliegincident.

Een vrachtvliegtuig verloor zaterdagmiddag zo'n tweehonderd metalen onderdelen uit de linkermotor. Die kletterden neer op daken, auto's en in tuinen van mensen in Meersen, waarbij twee mensen licht gewond raakten. Dat gebeurde vlak nadat het vliegtuig was opgestegen van Maastricht Aachen AirPort. Het vliegtuig maakte een uur later een noodlanding in Luik, na eerst kerosine geloosd te hebben om gewicht te verliezen.

Tijdens een eerste inspectie afgelopen zondag bleek dat de voorkant van de motor niet beschadigd was. Dat sluit een aanvaring met een vogel of een drone waarschijnlijk uit, bleek tijdens de informatiesessie. De achterkant van de motor was wel beschadigd, en dat kan volgens Baksteen wijzen op een haarscheurtje of metaalmoeheid. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft de defecte motor van het toestel in beslag genomen voor onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn volgens Baksteen mogelijk pas over ongeveer een jaar bekend. Het toestel heeft donderdagochtend met een nieuwe motor vanaf het vliegveld in Luik zijn reis voortgezet.

Volgens de luchtverkeersleider die dienst had toen het ongeluk gebeurde verliep het opstijgen vanaf de landingsbaan vlekkeloos. Maar vlak daarna zag hij op 300 meter hoogte een korte steekvlam uit de motor komen, waarop de piloot werd gewaarschuwd. Die klom naar 3 kilometer hoogte om rondjes vliegend boven de Ardennen kerosine te kunnen lozen.

Volgens Baksteen gaat het om een toestel uit 1991, en ook de motor heeft waarschijnlijk die leeftijd. Tot 2006 was het een passagiersvliegtuig, daarna werd het omgebouwd tot vrachtvliegtuig. Volgens Baksteen zijn er strenge controles op het onderhoud. Zo worden dit soort vliegtuigen om de zes jaar uit elkaar genomen en weer in elkaar gezet. Ongelukken zoals zaterdag boven Meerssen zijn volgens Baksteen zeer zeldzaam.

De provincie Limburg heeft een meldpunt geopend waar getroffen inwoners met vragen vanaf vrijdag terecht kunnen, ook over verzekeringskwesties.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

35 minuten geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

46 minuten geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

54 minuten geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

1 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

1 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

2 uur geleden