Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Metaalbedrijven minder positief door materiaaltekorten

Metaalbedrijven minder positief door materiaaltekorten

NIEUWEGEIN (ANP) - Mkb-bedrijven in de metaalsector zijn beduidend minder positief geworden over de verwachtingen voor het eerste kwartaal van 2022. De grootste uitdagingen voor de sector zijn de gestegen grondstofprijzen en de beschikbaarheid van personeel en materialen. Dat meldt branchevereniging Koninklijke Metaalunie in de economische barometer van de sector.

Het MKB-metaal heeft een goed vierde kwartaal achter de rug, waarin zowel de binnen- en buitenlandse orderpositie als het bedrijfsresultaat verbeterde ten opzichte van het derde kwartaal. De verwachtingen van de binnenlandse orderpositie voor het eerste kwartaal zijn echter aanmerkelijk gematigder dan in de vorige kwartalen. In de eerste drie kwartalen van 2021 gaf een kwart van de bedrijven aan een groei van de orderpositie te verwachten. In het vierde kwartaal is dit teruggevallen tot slechts 8 procent.

Bedrijven die meer dan 10 procent van hun omzet exporteren verwachten voor het eerste kwartaal wel een verdere groei van de orderportefeuille. Van de exporteurs verwacht een derde een groei van de buitenlandse orderpositie, terwijl 8 procent verwacht dat deze zal afnemen.

Verkoopprijzen

In het vierde kwartaal had het merendeel van de bedrijven te maken met materialen of componenten die niet leverbaar waren. Chips, aluminium, roestvrijstaal, buizen- en kokermateriaal, kunststoffen, machineonderdelen en grondstoffen voor coatings waren het minst voorradig.

Net als in de voorliggende kwartalen verhoogde ook in het vierde kwartaal zes op de tien bedrijven hun verkoopprijzen. De verschillen tussen de sectoren bleven daarbij groot. De meeste bedrijven die de verkoopprijs hebben verhoogd, waren actief in de bouw of in de metaalwarensector.

Ook gaven minder bedrijven aan vast personeel in dienst te hebben ten opzichte van het begin van 2021. Voor ingehuurd personeel gelden vergelijkbare uitkomsten. Het aandeel bedrijven met vacatures blijft hoog, maar was iets minder hoog dan eerder in het jaar.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

2 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

9 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

10 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

16 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

17 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

1 dag geleden