Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Met 264 stemmen naar de Kamer, met 27.301 stemmen niet

Met 264 stemmen naar de Kamer, met 27.301 stemmen niet

DEN HAAG (ANP) - Van alle 150 aanstaande leden van de Tweede Kamer heeft PVV'er Sietse Fritsma de minste stemmen gekregen bij de verkiezingen vorige week. De Friese Hagenaar kreeg de steun van 264 kiezers. Dat was voldoende voor een plek in de Kamer, omdat de PVV 17 zetels won en Fritsma op de elfde plek van de kandidatenlijst stond. Fritsma zat van 2006 tot 2019 ook al in de Tweede Kamer. In september 2020 keerde hij terug in het parlement.

Ook enkele andere kandidaten hebben een paar honderd stemmen gekregen. Zo stemden 430 mensen op Pepijn van Houwelingen, nummer 8 op de lijst van Forum voor Democratie. PVV'er Harm Beertema, Kamerlid sinds 2010, kreeg 456 stemmen, VVD'er Pim van Strien 463 stemmen en PVV'er Tony van Dijck 466 stemmen.

Van de 1429 mensen die niet werden verkozen, kreeg Femke Merel van Kooten-Arissen de meeste stemmen. Zij zat sinds 2017 in de Tweede Kamer voor achtereenvolgens de Partij voor de Dieren, als Lid Van Kooten-Arissen, voor 50PLUS, voor de Groep Krol/van Kooten-Arissen (met Henk Krol) en weer als Lid Van Kooten-Arissen. Bij de verkiezingen dit jaar was ze lijsttrekker van haar eigen partij, Splinter. Van Kooten-Arissen kreeg 27.301 stemmen. Dat is meer dan de onderste 31 verkozen kandidaten bij elkaar. Femke Wiersma, nummer twee bij BoerBurgerBeweging, kreeg de steun van 25.588 kiezers.

Drie kandidaten van De Groenen kregen één stem, het laagste aantal bij de verkiezingen. Niemand kreeg geen enkele stem.

De Kiesraad heeft vrijdag de definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Op 31 maart worden de Kamerleden beëdigd. In totaal stonden 1579 mensen kandidaat voor de Tweede Kamer.

Meer uit Politiek

Nederland krijgt 'brede steun' voor uitnodigen Zelensky op top

ANTALYA (ANP) - Veel NAVO-landen steunen het Nederlandse pleidooi om de Oekraïense president uit te nodigen voor de NAVO-top in Den Haag, zegt buitenlandminister Caspar Veldkamp. President Volodymyr Zelensky's komst is onzeker door bezwaren van de Verenigde Staten daartegen.

3 uur geleden
Keijzer werkt aan wet om alleen corporatiehuur te bevriezen

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer werkt aan een wetsvoorstel om de sociale huren alleen te bevriezen voor woningcorporaties en niet voor particuliere verhuurders. Dat zeggen ingewijden tegen het ANP. Als ze dit wetsvoorstel daadwerkelijk wil indienen, is daar veel haast bij, omdat woningcorporaties doorgaans in juli de huren verhogen.

3 uur geleden
Provinciehoofden vragen Faber om spreidingswet niet in te trekken

ASSEN (ANP) - De twaalf commissarissen van de Koning hebben het kabinet opgeroepen om de spreidingswet niet in te trekken. Volgens hen werkt de vorig jaar ingevoerde wet juist goed. "De spreidingswet is een goede oplossing voor de problemen in de asielopvang en biedt een noodzakelijk instrument om te komen tot een robuust stelsel voor de opvang en verdeling van vluchtelingen over het land", aldus de zogeheten Kring van commissarissen.

5 uur geleden
Peiling: nieuwe maatregelen coalitie kunnen kiezers niet bekoren

DEN HAAG (ANP) - De afspraken die PVV, VVD, NSC en BBB onlangs hebben vastgelegd in de voorjaarsnota, vallen slecht bij kiezers van zowel oppositie- als coalitiepartijen. In een peiling van Ipsos I&O die donderdag is gepubliceerd komt naar voren dat slechts 10 procent van alle kiezers vindt dat het kabinet goede maatregelen neemt. Een derde (33 procent) noemt ze juist (zeer) 'slecht'. Vooral VVD-kiezers tonen zich weinig enthousiast.

10 uur geleden
Joseph volhardt ondanks zoveelste kritiek: NSC-pensioenplan kan

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Agnes Joseph blijft erbij: het NSC-plan om deelnemers van pensioenfondsen inspraak te geven kan gewoon worden uitgevoerd. Woensdag kreeg ze voor de zoveelste keer kritiek op haar plan, wederom van haar 'eigen' minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken). Eerder kreeg ze al verzengende oordelen van onder meer de Raad van State, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank.

19 uur geleden
Hilversumse wethouder die opstapte om Gaza-conflict terug op post

HILVERSUM (ANP) - De Hilversumse wethouder Bart Heller die afgelopen maart zijn ontslag indiende vanwege een conflict over zijn standpunt over Gaza, is opnieuw benoemd als wethouder (GroenLinks). Het conflict ging over een reactie van Heller op een verzoek om steun te betuigen aan een Israëlische familie van wie een moeder en twee kinderen werden ontvoerd en dit niet overleefden.

19 uur geleden
Israëlische ambassadeur geschokt door oproep Halsema aan kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Israëlische ambassadeur in Nederland Modi Ephraim zegt "diep geschokt" te zijn door de oproep van Femke Halsema eerder op de dag. De burgemeester van Amsterdam riep het kabinet op om Israël tot de orde te roepen en "de gruwelijkheid van de mensenrechtenschendingen" te veroordelen.

21 uur geleden