Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mestdebat pas na zomer, oppositie woest op Van der Plas

DEN HAAG (ANP) - Dat een Tweede Kamerdebat over de mestcrisis niet doorging omdat coalitiepartijen niet wilden dat het door zou gaan, heeft tot woede en verbazing geleid in de Kamer. BBB-leider Caroline van der Plas wilde niet dat minister Femke Wiersma (BBB, Landbouw) woensdagavond al het debat zou voeren, omdat zij pas dinsdag was geïnstalleerd en nog amper voorbereiding had gehad.

In een zeer rumoerige Kamer drongen meerdere partijen tevergeefs aan het debat nog voor het zomerreces te voeren. Vanaf september moeten er namelijk maatregelen liggen om een mestprobleem te voorkomen. Dan stopt het uitrijdseizoen, en het jaar erna mag er veel minder mest worden uitgereden omdat een Brusselse vrijstelling wegvalt. Boeren moeten hun extra mest dan afvoeren en laten verwerken, wat hen tienduizenden euro's kan kosten. Faillissementen dreigen. Maar aangezien het debat erover woensdag niet doorging, is het vooralsnog uitgesteld tot na de zomer.

Het leidde tot harde botsingen met Van der Plas. D66-leider Rob Jetten verweet Van der Plas "Haags" geworden te zijn door het debat nu te blokkeren. Als het debat nu doorgaat, hebben boeren zekerheid over hun financiën, hield Jetten haar voor. Dat de coalitie nu dat debat blokkeert, is volgens Jetten "een klap in het gezicht" van boeren. "Onder leiding van de partij van Jetten hadden boeren al helemaal geen hoop", riposteerde Van der Plas. Verschillende keren kwam het haar op hoongelach te staan.

Ergernissen

Een zwaar geërgerde Van der Plas zegt dat het debat maandag had gekund, maar dat de oppositie dat niet wilde. Oppositiepartijen willen inderdaad volgende week er niet over debatteren, omdat de Kamer dan met reces is. Als de Kamer tijdens het reces debatteert, wordt het voor Kamerleden veel moeilijker om voorstellen in te dienen en daarover te stemmen.

Van der Plas voerde ook aan dat Wiersma aanwezig moet zijn bij het debat over de regeringsverklaring. Was dat debat woensdag eerder afgelopen, dan had Wiersma nog het mestdebat kunnen doen, denkt haar partijleider. De ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie verlieten dat plenaire debat overigens wel voor een commissiedebat over de NAVO.

Volgens CDA-leider Henri Bontenbal "overschreeuwde" Van der Plas zich met haar felle toon. "Een half uur van tevoren blokkeert de coalitie het debat, de oppositie wil dit debat gewoon. Het is wel degelijk heel Haags." "Waar zijn we in vredesnaam in beland?" vroeg SP-leider Jimmy Dijk zich hardop af. Hij vindt dat Van der Plas "ongelooflijk moeilijk" doet "over iets heel simpels".

Meer uit Binnenland

Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

8 minuten geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

57 minuten geleden
Busvervoerders die naar Spelen rijden zijn voorbereid op file

DEN HAAG (ANP) - Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

1 uur geleden
Reddingsbrigade pleit voor meer zwemles onder migrantenkinderen

IJMUIDEN (ANP) - Het is van groot belang dat onder kinderen met een migratieachtergrond meer voorlichting komt over zwemveiligheid en dat meer kinderen zwemles krijgen. Dat zegt de Reddingsbrigade in reactie op de CBS-cijfers over het aantal verdrinkingsdoden in de afgelopen tien jaar. Uit de cijfers komt naar voren dat jonge kinderen van migranten de afgelopen tien jaar vaker verdronken.

2 uur geleden
Politiemedewerkster vast voor voorbereiden moord op ex-partner

ROTTERDAM (ANP) - Een 41-jarige politiemedewerkster is op 5 juni aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op haar ex-partner. Het Openbaar Ministerie maakte de aanhouding van de vrouw uit Gorinchem donderdag bekend. Dat kon volgens het OM niet eerder om "onderzoeksbelangen". Haar voorarrest is op 16 juli met zestig dagen verlengd door de rechtbank.

2 uur geleden
Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.

2 uur geleden
Griffier rechtbank Rotterdam aangehouden om schenden ambtsgeheim

ROTTERDAM (ANP) - De rijksrecherche heeft woensdag een 36-jarige medewerker van de rechtbank Rotterdam aangehouden voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachte werkt als griffier bij het kabinet van de rechter-commissaris.

3 uur geleden