Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mesdagfonds komt nu uit op zelfde stikstofcijfer als RIVM

Mesdagfonds komt nu uit op zelfde stikstofcijfer als RIVM

LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse landbouw is op papier inderdaad verantwoordelijk voor 41 procent van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden die daar het gevoeligst voor zijn. Tot dat inzicht zijn nu ook de onderzoekers gekomen die de stikstofcijfers in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds hebben nagerekend.

Ze kwamen op basis van eigen berekeningen eerder tot de conclusie dat de landbouw 'slechts' 25 procent van de stikstofdepositie op natuurgebieden zou veroorzaken. Dat cijfer trokken ze begin maart in.

Het percentage van 41 procent is precies waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op uitkomt. Het instituut ging eerder uit van 46 procent, maar kwam onlangs met een bijstelling.

Virtueel

Zowel de onderzoekers als voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds blijven er wel bij dat de rekenmodellen van het RIVM slechts "een virtuele werkelijkheid" laten zien. Volgens hen zeggen metingen veel meer. Ze vinden bovendien dat het verkeerde cijfer op de voorgrond wordt gezet: volgens hem zou niet specifiek naar stikstofgevoelige natuurgebieden gekeken moeten worden, maar naar álle beschermde Natura 2000-gebieden. In dat geval komt het aandeel van de landbouw in de stikstofneerslag niet uit op 41 procent, maar op 35 procent.

Vogelaar wijst er verder op dat de cijfers waarmee wordt gerekend zijn gebaseerd op 2017. Sindsdien is het aantal varkens en koeien fors verminderd - en daarmee ook de hoeveelheid mest. De ammoniak die daaruit opstijgt, is een van de stikstofverbindingen waar het in de slepende discussie om draait. Stikstof die in de natuur terechtkomt, is een voedingsstof voor bepaalde soorten, zoals grassen en brandnetels. Bij een te hoge stikstofconcentratie gaan die woekeren, waardoor ze andere soorten verdringen.

Soortenrijkdom

Mede door de hoge stikstofdepositie is de soortenrijkdom in Nederland tientallen jaren achteruitgegaan. De overheid probeerde daar eerder iets aan te doen met het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat tegelijkertijd de bedrijvigheid in stand hield. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat het programma veel te vrijblijvend was en daarmee in strijd met Europese richtlijnen.

Boeren vinden dat zij teveel moeten opdraaien voor de stikstofproblematiek. Het zogeheten Landbouw Collectief, waarin boerenorganisaties en -actiegroepen zich hebben verenigd, staakte woensdag nog het overleg met minister Carola Schouten. Zij zou niet genoeg luisteren naar voorstellen van de sector en vooral de agenda van het kabinet doordrukken.

Meer uit Binnenland

Politie onderzoekt mogelijke ontvoering kind in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse politie onderzoekt een melding over een mogelijke ontvoering van een kind van naar schatting tussen 5 en 10 jaar oud. Volgens een getuige werd het kind in de Hollandsestraat in de wijk Charlois in Rotterdam-Zuid een zwarte bestelbus met geblindeerde ramen ingetrokken.

1 uur geleden
Gemeenten stellen afspraken over signaleren schulden uit om geld

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.

1 uur geleden
Optreden Bob Vylan in Paradiso gaat niet door

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.

1 uur geleden
Bijna 1500 inschrijvers verschijnen niet aan start Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.

3 uur geleden
Nederland wil dat onderhandeling met VS inzet van Brussel blijft

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."

5 uur geleden
Geestelijke gezondheidszorg bezorgd over drukte door ADHD-toename

UTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.

5 uur geleden
FNV dreigt met nieuwe staking bij NS als beter cao-bod uitblijft

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.

7 uur geleden