Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mesdagfonds komt nu uit op zelfde stikstofcijfer als RIVM

Mesdagfonds komt nu uit op zelfde stikstofcijfer als RIVM

LEEUWARDEN (ANP) - De Nederlandse landbouw is op papier inderdaad verantwoordelijk voor 41 procent van de totale stikstofneerslag op natuurgebieden die daar het gevoeligst voor zijn. Tot dat inzicht zijn nu ook de onderzoekers gekomen die de stikstofcijfers in opdracht van het Mesdag Zuivelfonds hebben nagerekend.

Ze kwamen op basis van eigen berekeningen eerder tot de conclusie dat de landbouw 'slechts' 25 procent van de stikstofdepositie op natuurgebieden zou veroorzaken. Dat cijfer trokken ze begin maart in.

Het percentage van 41 procent is precies waar het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op uitkomt. Het instituut ging eerder uit van 46 procent, maar kwam onlangs met een bijstelling.

Virtueel

Zowel de onderzoekers als voorzitter Jan Cees Vogelaar van het Mesdagfonds blijven er wel bij dat de rekenmodellen van het RIVM slechts "een virtuele werkelijkheid" laten zien. Volgens hen zeggen metingen veel meer. Ze vinden bovendien dat het verkeerde cijfer op de voorgrond wordt gezet: volgens hem zou niet specifiek naar stikstofgevoelige natuurgebieden gekeken moeten worden, maar naar álle beschermde Natura 2000-gebieden. In dat geval komt het aandeel van de landbouw in de stikstofneerslag niet uit op 41 procent, maar op 35 procent.

Vogelaar wijst er verder op dat de cijfers waarmee wordt gerekend zijn gebaseerd op 2017. Sindsdien is het aantal varkens en koeien fors verminderd - en daarmee ook de hoeveelheid mest. De ammoniak die daaruit opstijgt, is een van de stikstofverbindingen waar het in de slepende discussie om draait. Stikstof die in de natuur terechtkomt, is een voedingsstof voor bepaalde soorten, zoals grassen en brandnetels. Bij een te hoge stikstofconcentratie gaan die woekeren, waardoor ze andere soorten verdringen.

Soortenrijkdom

Mede door de hoge stikstofdepositie is de soortenrijkdom in Nederland tientallen jaren achteruitgegaan. De overheid probeerde daar eerder iets aan te doen met het Programma Aanpak Stikstof (PAS), dat tegelijkertijd de bedrijvigheid in stand hield. De Raad van State bepaalde vorig jaar dat het programma veel te vrijblijvend was en daarmee in strijd met Europese richtlijnen.

Boeren vinden dat zij teveel moeten opdraaien voor de stikstofproblematiek. Het zogeheten Landbouw Collectief, waarin boerenorganisaties en -actiegroepen zich hebben verenigd, staakte woensdag nog het overleg met minister Carola Schouten. Zij zou niet genoeg luisteren naar voorstellen van de sector en vooral de agenda van het kabinet doordrukken.

Meer uit Binnenland

A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

18 minuten geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

4 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

5 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

5 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

5 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

5 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. De gemeente heeft zondag naar aanleiding van deze derde explosie een camera opgehangen.

6 uur geleden