Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merz tot nieuwe leider Duitse CDU gekozen

Merz tot nieuwe leider Duitse CDU gekozen

BERLIJN (ANP/DPA) - De 66-jarige Friedrich Merz is zaterdag op de online partijdag van de Duitse christendemocraten tot nieuwe leider van de CDU gekozen. De oud-rechter kreeg de steun van 94,6 procent van de CDU-afgevaardigden. Van de 983 afgevaardigden stemden er 915 voor Merz.

De uitslag is geen verassing. De oud-fractievoorzitter kreeg in december in een eerste stemming de steun van 62,1 procent van de CDU-leden. Bijna twee derde van de 400.000 partijleden bracht toen een stem uit. Deze zaterdag moest de keuze voor Merz worden bevestigd.

Merz stelde zich drie jaar geleden ook kandidaat om de CDU te leiden, maar moest het toen afleggen tegen Annegret Kramp-Karrenbauer. Nadat zij het veld had geruimd, verloor hij begin vorig jaar van Armin Laschet, die na de verloren verkiezingen van september zijn vertrek aankondigde. De verwachting is dat de CDU met de oud-Europarlementariër en voormalig fractievoorzitter in de Bondsdag (2000-2002) aan het roer een conservatievere koers gaat varen.

Meer uit Buitenland

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN tonen een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief is.

11 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

1 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

2 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

3 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

3 uur geleden