Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel wint VN-vluchtelingenprijs voor 'wir schaffen das'-beleid

Merkel wint VN-vluchtelingenprijs voor 'wir schaffen das'-beleid

GENÈVE (ANP) - De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Nansen-prijs gewonnen voor het beschermen van vluchtelingen. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) maakte dinsdag bekend dat ze de prijs ontvangt voor haar beleid tijdens de Syrië-crisis.

In 2015 en 2016 ving Duitsland meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen op die Syrië ontvlucht waren vanwege de oorlog. Merkel deed destijds de beroemde uitspraak "wir schaffen das", waarmee ze aangaf dat Duitsland al deze mensen kon helpen en zou opvangen. Dat zorgde ook voor kritiek en spanningen binnen haar land en partij, maar Merkel heeft aangegeven geen spijt te hebben van haar vluchtelingenbeleid.

De UNHCR prijst Merkels vastberadenheid om de asielzoekers te helpen en op te komen voor mensenrechten. De jury vindt dat ze politieke moed en "echt leiderschap" heeft getoond. Merkel zou bovendien de drijvende kracht zijn geweest achter programma's om het onderwijs voor vluchtelingen en hun integratie in de samenleving te verbeteren.

De Nansen Vluchtelingen Award is vernoemd naar de Noorse poolreiziger Fridtjof Nansen, die in 1922 de Nobelprijs voor de Vrede won. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een persoon, groep of organisatie. Op 10 oktober kan Merkel de prijs in ontvangst nemen tijdens een ceremonie in Genève.

Meer uit Buitenland

VN: recordaantal van 120 miljoen mensen wereldwijd op de vlucht

GENÈVE (ANP) - Wereldwijd zijn 120 miljoen mensen op de vlucht, zegt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Dat aantal stijgt al jaren en lag nog nooit eerder zo hoog.

16 minuten geleden
G7-top in Italië begint met gesprekken over steun Oekraïne

FASANO (ANP) - De G7-top begint in de Italiaanse regio Apulië met gesprekken over steun aan Oekraïne. De leiders van de lidstaten hopen op een deal over hoe ze de winst op bevroren tegoeden uit Rusland kunnen gebruiken ten gunste van Oekraïne.

20 minuten geleden
Protesten in Argentinië om nieuwe hervormingspogingen van Milei

BUENOS AIRES (ANP) - In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn woensdag grote straatprotesten gehouden tegen hervormingen die de uiterst rechtse president Javier Milei wil doorvoeren. In de Argentijnse senaat wordt gedebatteerd over de zogeheten omnibuswet, die in hervormingen voorziet als privatisering van overheidsbedrijven en flexibilisering van de arbeidsmarkt.

2 uur geleden
Hamas spoort VS aan druk uit te oefenen op Israël voor bestand

DOHA (ANP) - Hamas heeft de Verenigde Staten verzocht om hun bondgenoot Israël onder druk te zetten om een ​​permanent staakt-het-vuren in het gebied te aanvaarden, nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken een bezoek aan het Midden-Oosten afrondt.

3 uur geleden
Kroonprins Bin Salman afwezig op G7-top in Italië om hadj

ROME (ANP) - De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft zich woensdagavond bij de Italiaanse premier Giorgia Meloni afgemeld voor de G7-top die donderdag van start gaat. Dat meldde het staatspersbureau SPA in een verklaring. De 38-jarige troonopvolger gaf aan verhinderd te zijn door de voorbereidingen rondom de pelgrimstocht (hadj), naar de voor moslims heilige plaats Mekka, die dit weekend van start gaat. In zijn bericht aan Meloni verontschuldigde Bin Salman zich voor zijn afwezigheid.

6 uur geleden
Starmer zegt de belasting voor werkenden niet te verhogen

GRIMSBY (ANP) - Labour is niet van plan om de belastingen te verhogen voor werkenden. Dat heeft partijleider Keir Starmer gezegd in een campagneuitzending van Sky News. De Conservatieve partij van premier Rishi Sunak valt Labour vaak aan op belastingen.

8 uur geleden
G7: 50 miljard dollar voor Oekraïne via bevroren Russisch geld

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De G7, een groep van zeven machtige geïndustrialiseerde landen, heeft in principe een akkoord bereikt over de uitbetaling van 50 miljard dollar (ruim 46 miljard euro) aan Oekraïne door gebruik te maken van bevroren Russische tegoeden. Kyiv krijgt het geld nog dit jaar, maakte G7-lid Frankrijk bekend. Verdere details moeten nog worden uitgewerkt.

8 uur geleden