Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel waarschuwt tegen antisemitisme bij pro-Palestijnse marsen

Merkel waarschuwt tegen antisemitisme bij pro-Palestijnse marsen

BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zaterdag gewaarschuwd tegen iedere uiting van antisemitisme of racistisch gedrag tijdens pro-Palestijnse demonstraties die voor dit weekend gepland staan in Duitsland.

"Zij die zich op straat haatdragend uiten tegenover Joden, zij die aanzetten tot rassenhaat, plaatsen zichzelf buiten de wet", verklaarde Merkel in haar wekelijkse podcast. "Zulke daden moeten zwaar bestraft worden."

De Duitse politie arresteerde vorige week zaterdag ongeveer zestig mensen, nadat tijdens een pro-Palestijnse bijeenkomst in Berlijn geweld werd gepleegd. Ongeveer honderd agenten raakten gewond.

Vlaggen verbrand

Tijdens sommige marsen op verschillende plekken in Duitsland werden daarnaast antisemitische kreten geroepen. Ook werden Israëlische vlaggen verbrand en de toegang tot een synagoge werd met stenen bekogeld. Merkel noemt de gebeurtenissen "onacceptabel".

De bondskanselier benadrukt dat de Duitse grondwet vrijheid van expressie en vreedzame vereniging garandeert, maar dat er geen ruimte is voor "aanvallen op mensen met een andere geloofsovertuiging, geweld of racisme".

Zaterdagavond vindt in Berlijn opnieuw een demonstratie plaats, waar volgens de Duitse krant Die Welt naar verwachting zo'n 2000 mensen op af zullen komen.

Meer uit Buitenland

Iraanse marine begeleidt Iraanse handelsschepen naar Rode Zee

TEHERAN (ANP/RTR) - De Iraanse marine begeleidt Iraanse handelsschepen naar de Rode Zee. Commandant Shahram Irani heeft dat bekendgemaakt, bericht persbureau Tasnim. De stap komt nu Iran rekening houdt met een mogelijke vergeldingsactie van Israël.

1 minuut geleden
Omstreden conservatieve bijeenkomst in Brussel gaat toch door

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De tweede en laatste dag van een bijeenkomst van rechtse politici in Brussel mag alsnog doorgaan. Dinsdag zei de burgemeester dat de bijeenkomst verboden werd en greep de politie in, maar de Belgische Raad van State oordeelde dat daar te weinig reden voor was.

1 uur geleden
Vliegverkeer Dubai ontregeld door noodweer, minstens één dode

DUBAI (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het vliegverkeer naar Dubai is nog steeds ernstig ontregeld door de hevige regenval van dinsdag. Vluchten moeten worden geschrapt of omgeleid. De luchthaven raadt reizigers af te vliegen, tenzij het "absoluut noodzakelijk" is. De stortregens hebben tot dusver aan ten minste één persoon het leven gekost.

1 uur geleden
Veiligheidsraad stemt donderdag over VN-lidmaatschap Palestijnen

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De VN-Veiligheidsraad stemt donderdag over de aanvraag van de Palestijnen om volwaardig lid te worden van de Verenigde Naties. Dat meldt persbureau AFP op basis van diplomatieke bronnen.

5 uur geleden
Roerig buitenland overschaduwt opnieuw 'economische' EU-top

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen buigen zich op een EU-top in Brussel over de versterking van de concurrentiepositie van Europa. Maar ze ontkomen er niet aan om ook opnieuw buitenlandse brandhaarden te bespreken.

6 uur geleden
VS plannen nieuwe sancties tegen raket- en droneprogramma Iran

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten zijn van plan de komende dagen Iran nieuwe sancties op te leggen die het raket- en droneprogramma van dat land raken. De Amerikanen verwachten dat hun bondgenoten dit voorbeeld zullen volgen. Dat laat nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan weten in een verklaring.

8 uur geleden
500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

11 uur geleden