Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

Merkel waarschuwt bij afscheid voor antidemocratische tendenzen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft bij haar afscheid gewaarschuwd voor antidemocratische tendenzen. Ze riep de Duitsers op bijvoorbeeld aanhangers van samenzweringstheorieën tegen te spreken. Er zijn grenzen aan het tolereren van andersdenkenden die de democratie kunnen bedreigen, vond de christendemocrate bij haar vertrek, nadat ze zestien jaar aan de macht is geweest. Ze wordt naar verwachting woensdag opgevolgd door de sociaaldemocraat Olaf Scholz.

Merkel sprak tijdens een plechtige afscheidsceremonie in Berlijn, die haar werd aangeboden door de Duitse strijdkrachten, de Bundeswehr. Deze zogenoemde Großer Zapfenstreich (Grote Taptoe) is een traditioneel eerbetoon bij het vertrek van onder anderen Duitse kanseliers, presidenten en ministers van Defensie.

Merkel maande de democratie te verdedigen tegen haat, geweld en desinformatie. "Overal waar wetenschappelijke kennis wordt ontkend en complottheorieën en opruiende propaganda worden verspreid, moet tegenspraak luid worden." Overal waar haat en geweld worden gezien als legitiem middel om eigen belangen na te streven, "moet onze tolerantie als democraten haar grens vinden", zei ze in haar mogelijk allerlaatste toespraak in het openbaar.

Zichtbaar ontroerd

Na haar speech speelde een orkest van het leger onder meer een lied van zangeres Nina Hagen, net als Merkel zelf opgegroeid in het voormalige communistische Oost-Duitsland. De bondskanselier had het stuk uitgekozen, net als twee andere liedjes.

Merkel was zichtbaar ontroerd. Door corona konden er beduidend minder gasten deelnemen aan de Grote Taptoe dan normaal. Aanwezig waren onder anderen president Steinmeier en toekomstig bondskanselier Scholz. Merkel wenste hem en zijn regering het allerbeste en veel geluk en succes.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

pwverhelst 1 maand geleden
Democratie (van het Grieks δῆμος/dèmos, "volk" en κρατειν/kratein, "heersen", dus letterlijk "volksheerschappij") is een bestuursvorm waarin de wil van het volk de bron is van legitieme machtsuitoefening. Men onderscheidt directe democratie, waarin burgers persoonlijk stemmen over wetten, besluiten en benoemingen, en indirecte, waarin het volk zich laat vertegenwoordigen door een gekozen orgaan, zoals een raad of parlement.
Geel Hesje 1 maand geleden
Democratie is inderdaad "grenzen stellen aan het tolereren van andersdenkenden" he Merkeltje! En overal waar "propaganda wordt verspreid" en "waar haat wordt gezien als legitiem middel om eigen belangen na te streven" (zoals bijna alle EU regeringen op dit moment aan het doen zijn) "moet tolerantie haar grenzen vinden". Dus al dat haat en tweedracht zaaien van onze regeringen moeten wij niet meer tolereren! Waarna Merkeltje het stokje over geeft aan een man die op miljoenen burgers verplichte medische experimenten uit wil gaan voeren en een hele bevolkingsgroep tot algehele zondebok wil bestempelen en die net als 90 jaar geleden de toegang wil gaan weigeren tot alles behalve de supermarkt en dan spreekt Merkeltje over oppassen voor anti-democratische tendenzen???
waggel1 1 maand geleden
"Overal waar wetenschappelijke kennis wordt ontkend en complottheorieën en opruiende propaganda worden verspreid, moet tegenspraak luid worden." Ze draait de zaken perfect om. Wetenschappelijke tegenbewijzen worden door haar dus ontkent en gezien als complottheorieen. Het ware gezicht van Mutti. Triest.
Breen Automotive 1 maand geleden
Antidemocratische tendenzen... Dat moet Merkel zo nodig zeggen nu ze een vaccinatieplicht in wil voeren

Meer uit Buitenland

Biden stuurt 'binnenkort' Amerikaanse troepen naar Oost-Europa

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden is van plan "binnenkort" Amerikaanse soldaten naar Oost-Europese landen en NAVO-bondgenoten te sturen. "Niet teveel", zei Biden tegen journalisten nadat hij in de stad Philadelphia een toespraak had gegeven over zijn infrastructuurplannen.

6 minuten geleden
Russische bevolking krimpt rap verder, ook door coronavirus

MOSKOU (ANP/DPA) - De Russische bevolking krimpt mede door toedoen van het coronavirus snel verder. Het land heeft deze maand circa 145,5 miljoen inwoners en dat is 700.000 inwoners minder dan een jaar eerder. Het gaat volgens de officiële statistieken om de sterkste terugval in het aantal inwoners sinds 2003. Het land wijt sinds begin 2020 toen het coronavirus uitbrak, bijna 330.000 sterfgevallen aan dat virus.

2 uur geleden
President Oekraïne wil niet dat Westen paniek zaait over Rusland

KIEV (ANP/AFP/RTR) - De Oekraïense president Volodimir Zelenski dringt er bij westerse leiders op aan geen paniek te zaaien over Russische troepen vlak over de Oekraïense grens in Rusland. "We kunnen geen paniek gebruiken", ook met het oog op de zwakke economie van Oekraïne. Het is volgens Zelenski "belangrijk niet alle informatie van inlichtingendiensten te halen".

7 uur geleden
EU en VS werken samen aan gaslevering Europa, ook voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie en de Verenigde Staten slaan de handen ineen om te zorgen voor energiezekerheid in de EU en Oekraïne. De twee machtsblokken werken samen om problemen met aardgastoevoer te voorkomen, ook als dat zou gebeuren als gevolg van "een nieuwe Russische invasie" van Oekraïne. Dat schrijven president Joe Biden en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in een gezamenlijke verklaring.

7 uur geleden
Brug VS stort in kort voor bezoek Biden over infrastructuur

PITTSBURGH (ANP) - Een brug is ingestort in de Amerikaanse stad Pittsburgh, enkele uren voordat president Joe Biden de stad zou bezoeken voor gesprekken over infrastructuur. Volgens lokale media zijn er tien mensen lichtgewond geraakt. Het Witte Huis heeft nog niet gereageerd op het ongeval.

7 uur geleden
Verkiezing president Italië nog muurvast

ROME (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - In Italië hebben ook de jongste pogingen een nieuwe president te kiezen tot niets geleid. De zesde stemronde vrijdagavond draaide uit op een fiasco, nadat eerder op de dag de vijfde ronde ook al geen winnaar had opgeleverd.

8 uur geleden
Frankrijk: Rusland moet kiezen tussen confrontatie en diplomatie

PARIJS/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland moet kiezen tussen confrontatie of overleg, het is aan president Poetin om een keuze te maken. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat nadat president Macron Poetin telefonisch had gesproken over de spanningen rond Oekraïne. Poetin belt later op de dag nog met zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski.

9 uur geleden