Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'

'Merkel vrijdag ingeënt met vaccin AstraZeneca'

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt vrijdag ingeënt met het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zeggen bronnen tegen de Duitse krant Die Welt. Merkel is 66 jaar oud en behoort daarmee tot de groep die nog mag worden gevaccineerd met het middel.

Duitsland en Nederland geven het coronavaccin momenteel alleen aan 60-plussers vanwege zorgen over mogelijke bijwerkingen. Het gaat om een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Denemarken besloot deze week als eerste EU-land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel.

Het AstraZeneca-vaccin staat bekend als betaalbaar en kan relatief eenvoudig gedistribueerd, omdat het niet bij extreem lage temperaturen opgeslagen hoeft te worden. Toch is de uitrol van het middel een hoofdpijndossier voor Europese landen. Dat komt niet alleen door de mogelijke bijwerkingen, maar ook omdat de farmaceut minder doses leverde dan eerder was toegezegd.

In Duitsland bleef de vraag naar het AstraZeneca-vaccin ook voor de meldingen over mogelijke bijwerkingen al achter. De autoriteiten erkenden in februari dat een groot deel van de doses op de plank bleef liggen. Er zou toen onder meer hebben meegespeeld dat sommige Duitsers liever vaccins wilden die ze als effectiever zagen, zoals het 'Duitse' middel van Pfizer/BioNTech.

Merkel is niet de eerste Duitse topfunctionaris die wordt ingeënt met het AstraZeneca-vaccin. President Frank-Walter Steinmeier (65) ging haar enkele weken geleden voor. Hij greep de gelegenheid aan om nog eens te benadrukken dat hij vertrouwen heeft in alle vaccins die in zijn land zijn goedgekeurd. "Het inenten is de beslissende stap op de weg uit de pandemie. Maakt u gebruik van de mogelijkheden. Doe mee."

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Hinkepink 3 weken geleden
En Nederland heeft wederom gekozen ,om de zelfde onbekwamen hun werk te laten doen
gewoon ikke 3 weken geleden
Zij wel, intussen de werkelijkheid in Terneuzen: Mijn partner, met Longemfyseem, gescheurde aorta, diabetes ,68 jaar en al 2 weken in het zknhs aan de zuurstof gelegen door Corona krijgt geen vaccin want is niet aan de beurt en de huisarts in de Triniteit zegt dat ze helemaal niet prikken, de GGD zegt dat ze niets weten en de longarts zegt dat de huisarts het moet doen, maar de huisarts zegt....................... en zo zijn we al weken bezig ,tís een schertsvertoning!

Meer uit Buitenland

EU en VS veroordelen geweld Jeruzalem en Gazastrook

JERUZALEM (ANP) - De Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten hebben het recente geweld in Jeruzalem en de Gazastrook veroordeeld en eisen dat het geweld ophoudt. "De aanzienlijke stijging van geweld op de Westelijke Jordaanoever, in en nabij de Gazastrook en in Oost-Jeruzalem moet onmiddellijk stoppen", zei een woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell maandag.

13 minuten geleden
China eist dat VN-bijeenkomst over Oeigoeren wordt afgelast

PEKING (ANP) - China heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een videoconferentie van de Verenigde Naties (VN) over Pekings hardhandige optreden tegenover de Oeigoeren annuleren.

14 minuten geleden
Republikeinen stemmen woensdag over positie dochter Cheney

WASHINGTON (ANP) - Republikeinen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemmen woensdag over de positie van Liz Cheney binnen de Republikeinse Partij. De dochter van oud-vicepresident Dick Cheney dreigt haar toppositie binnen de partij kwijt te raken nadat ze kritiek uitte op de voormalig Amerikaanse president Donald Trump.

28 minuten geleden
Plannen voor Instagram-versie voor kinderen stuiten op verzet

MENLO PARK (ANP/RTR) - Plannen van Facebook om een speciale versie voor kinderen te maken van zijn populaire fotoapp Instagram, stuiten op grote weerstand in de Verenigde Staten. Tientallen Amerikaanse staten hebben Facebook-topman Mark Zuckerberg in een gezamenlijke brief opgeroepen om af te zien van de dienst die zich zou richten op kinderen jonger dan 13 jaar.

6 uur geleden
Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is Frankrijk "eindelijk" bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

6 uur geleden
Nieuwe EU-sancties voor Wit-Rusland op komst

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan een nieuwe reeks strafmaatregelen voor Wit-Rusland. Dat vierde sanctiepakket moet binnen een paar weken klaar zijn, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell.

8 uur geleden
Tijd om door te zetten met atoomdeal Iran, vindt bemiddelaar EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie hoopt dat de onderhandelingen over het Iraanse atoomprogramma nu onafgebroken doorgaan. Er is reden tot optimisme, maar de tijd raakt op, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij ziet tot het einde van de maand kans op slagen.

8 uur geleden