Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel voorstander van indirecte onderhandelingen met Hamas

Merkel voorstander van indirecte onderhandelingen met Hamas

BERLIJN (ANP/AFP) - Bondskanselier Angela Merkel wil dat er "indirect" wordt gesproken met de beweging Hamas in de Gazastrook om te proberen een einde te maken aan het al 10 dagen durende oorlogsgeweld. Ze streeft naar een wapenstilstand tussen Palestijnse strijders in de strook en Israël. Zonder Hamas is er helemaal geen wapenstilstand mogelijk, zei Merkel in een vraaggesprek met Duitse media. Egypte en andere Arabische landen zijn al in gesprek met de beweging die de dichtbevolkte geïsoleerde strook land domineert sinds 2007.

De Europese Unie beschouwt de in 1987 opgerichte Islamitische Verzetsbeweging Hamas als een terroristische organisatie en kan in principe daar niet mee praten. Merkels minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas bezoekt Israël en de Westelijke Jordaanoever. Hij heeft met Israëlische functionarissen gesproken en voert een gesprek met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Maar Maas spreekt voor zover bekend niemand van de beweging Hamas op zijn eendaagse diplomatieke reis naar het Midden-Oosten.

Abbas is een politieke veteraan in Palestina van de seculiere beweging Fatah. Die verloor de de verkiezingen in 2006 van Hamas die wortels heeft in de Egyptische Moslimbroederschap. Fatah heeft zich nooit bij die verkiezingsuitslagen neergelegd wat leidde tot een gewapend conflict tussen Hamas en Fatah in de Gazatrook. Daar greep Hamas de macht een jaar na de Palestijnse verkiezingen. Er zijn geen verkiezingen meer geweest. Het plan om dit jaar Palestijnse verkiezingen te houden is op de lange baan geschoven.

Meer uit Buitenland

Strijdbare Haley erkent nederlaag tegen Trump in thuisstaat

COLUMBIA (ANP) - Nikki Haley heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning in de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina. Met twee derde van de stemmen geteld, kan Trump rekenen op de steun van circa 60 procent van de conservatieve kiezers in de staat, Haley op 40 procent. De overwinning van Trump is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur was van South Carolina. In een toespraak voor aanhangers toonde ze zich echter strijdbaar en optimistisch en zei ze door te zullen gaan.

3 uur geleden
Israël wil in Qatar praten over wapenstilstand

TEL AVIV (ANP) - Het oorlogskabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdagavond besloten om een delegatie naar Qatar te sturen om te praten over een nieuwe wapenstilstand in Gaza. Dat melden Israëlische media op basis van regeringsfunctionarissen. Wanneer de gesprekken plaatsvinden is niet bekend.

3 uur geleden
Haley verliest van Trump in thuisstaat South Carolina

COLUMBIA (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft de Republikeinse voorverkiezingen in de staat South Carolina gewonnen. Hij verslaat volgens Amerikaanse media en peilingbureau Edison Research voormalig VN-ambassadeur Nikki Haley. De overwinning is pijnlijk voor Haley, die jarenlang gouverneur van de Amerikaanse staat was.

3 uur geleden
Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

7 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

8 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

8 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

10 uur geleden