Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel verdedigt plannen voor avondklok

Merkel verdedigt plannen voor avondklok

BERLIJN (ANP/DPA/RTR) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar plannen voor een controversiële avondklok verdedigd in het parlement. Ze hoopt dat de parlementariërs een nieuwe wet goedkeuren waarmee ze deze maatregel en andere coronabeperkingen kan invoeren in deelstaten met veel besmettingen.

Merkel wil een avondklok invoeren op de plekken waar het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over een periode van zeven dagen boven de honderd ligt, maar krijgt daar veel kritiek op. De bondskanselier benadrukte dat deze maatregel al in een aantal deelstaten geldt. Een avondklok tussen 21.00 uur en 05.00 uur moet volgens haar helpen om het aantal besmettingen terug te dringen.

"Het gaat erom de verplaatsingen in de avond te verminderen, evenals het gebruik van lokaal openbaar vervoer", aldus Merkel. Ze wees erop dat de avondklok geen wondermiddel is maar in combinatie met andere maatregelen wel een effect kan hebben en dat de voordelen groter zijn dan de nadelen.

Druk op ziekenhuizen verlichten

De coronamaatregelen in Duitsland worden nu nog in overleg tussen regering en de zestien deelstaten gemaakt. Bij de goedkeuring van het wetsvoorstel kan Berlijn de deelstaten met veel infecties dwingen tot de invoeringen van strenge coronamaatregelen. Op deze manier wil de regering de druk op de ziekenhuizen verlichten.

In het debat over de wet verklaarde Merkel dat de coronamaatregelen in sommige landen, waaronder Portugal en het Verenigd Koninkrijk, strenger waren dan die ze in Duitsland wil invoeren. Volgens de bondskanselier is een meerderheid van de Duitsers voorstander van strengere maatregelen.

De rechts-populistische AfD, de grootste Duitse oppositiepartij, is fel tegen de nieuwe bevoegdheden voor Berlijn. Het voorstel wordt door fractievoorzitter Alice Weidel gezien als "een alarmerend signaal van een autoritaire staat".

Meer uit Buitenland

Ex-vicepresident Pence doet mee aan presidentsverkiezingen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence gaat meedoen aan de presidentsverkiezingen volgend jaar. De rechterhand van voormalig president Donald Trump meldde zich aan bij de verkiezingscommissie, berichten Amerikaanse media. Op 7 juni zou hij zijn campagne willen starten voor de voorverkiezingen bij zijn Republikeinse partij.

1 uur geleden
EU-hof: hervorming rechterlijke macht in Polen schendt EU-recht

LUXEMBURG (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De hervorming van de rechterlijke macht die Polen in 2019 invoerde, schendt het EU-recht. Die hervorming is zelfs een achteruitgang wat de rechtsstaat betreft, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

2 uur geleden
CNN: Oekraïne heeft netwerk in Rusland voor sabotageacties

MOSKOU (ANP) - Oekraïne heeft in Rusland een netwerk opgezet van sympathisanten en experts die sabotageacties moeten uitvoeren, zeggen ingewijden tegen nieuwszender CNN. De bronnen zouden zich baseren op Amerikaanse inlichtingen en stellen dat Oekraïne ook drones verstrekt om aanvallen mee uit te voeren.

2 uur geleden
Kremlin: nep-Poetin op de radio na hack

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Een radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers verantwoordelijk houdt voor het uitzenden van de speech.

3 uur geleden
WHO wil Europese coronareispas als model voor rest van de wereld

BRUSSEL (ANP) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat het Europese coronareisbewijs delen met de rest van de wereld. Het digitale certificaat heeft zich volgens de WHO en de Europese Unie bewezen tijdens de corona-epidemie. Het zou bij een volgende pandemie veel breder dienst kunnen doen, maar er ook bij kunnen helpen dat bijvoorbeeld vluchtelingen bij hun medische gegevens kunnen.

3 uur geleden
Britse premier meldt flinke afname illegale migratie

LONDEN (ANP) - De Britse premier Rishi Sunak heeft een succes geclaimd bij de aanpak van illegale migratie. Hij meldt een afname "van bijna 90 procent" van het aantal Albanese migranten dat in kleine bootjes arriveert in het Verenigd Koninkrijk. Het totale aantal illegale oversteken via het Kanaal zou in enkele maanden tijd met 20 procent zijn verminderd.

5 uur geleden
Wagner-baas: Oekraïne herovert dorp in de buurt van Bachmoet

BACHMOET (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Oekraïense troepen hebben een deel van het dorpje Berchivka ten noorden van de stad Bachmoet heroverd. Dat stelt Jevgeni Prigozjin, de baas van Wagner. Ook Oekraïense autoriteiten zeggen terrein te winnen in de omgeving van Bachmoet.

6 uur geleden