Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel verdedigt nieuwe schulden met uitzonderingstoestand

Merkel verdedigt nieuwe schulden met uitzonderingstoestand

BERLIJN (ANP/DPA) - De nieuwe schulden die Duitsland aangaat voor de begrotingsplannen van de regering, worden volgens bondskanselier Angela Merkel gerechtvaardigd door de uitzonderingstoestand die de coronapandemie veroorzaakt. "We moeten ervoor zorgen dat we in deze bijzondere situatie ook bijzonder handelen", zei de regeringsleider in de Bondsdag over de extra uitgaven die ze voorziet als gevolg van de economische problemen die de coronamaatregelen met zich meebrengen.

Ze erkent dat de nieuwe omvangrijke leningen die de staat aangaat een grote belasting gaan vormen voor huishoudens en ook de uitgaven van toekomstige generaties zullen beperken. Maar ze vindt ze noodzakelijk en dringt zelf aan op strengere beperkingen die de economie van de kerstdagen tot op zijn minst 10 januari voor een groot deel verlammen.

Volgens Merkel heeft de Duitse 'lockdown light' er niet voor gezorgd dat de mensen voldoende afstand houden en daarom zijn er in haar ogen nog strengere maatregelen nodig. Er zijn nog steeds te veel besmettingen volgens haar. Hotels zouden volgens haar in de kerstvakantie gesloten moeten blijven en als het aan haar ligt, gaan na de kerst vrijwel alle winkels dicht. Merkel is gedurende de coronacrisis voorstander van strenge beperkingen geweest, maar stuit vaak op heftige tegenstand, uit de deelstaten en ook uit eigen gelederen.

Debat

Maar de recente toezeggingen van de sociaaldemocratische minister van Financiën, Olaf Scholz, dat de staat het gebrek aan inkomsten in getroffen branches dekt, heeft het verzet getemperd. In de Bondsdag is er woensdag een debat over de schulden die het land aangaat om de coronamaatregelen te financieren. Voor het komend begrotingsjaar gaat het volgens Duitse media om 180 miljard euro. Dat komt bovenop het tekort uit dit 'coronabegrotingsjaar' van 160 miljard. Maar volgens Scholz "zal Duitsland deze crisis ontgroeien" en hij denkt hardop aan hogere belastingen.

De Duitse gezondheidsautoriteiten telden woensdag circa 20.000 nieuw besmettingen in 24 uur tijd en 17.000 genezingen. In het land van 83 miljoen inwoners zijn bijna dertig miljoen tests uitgevoerd en meer dan 1,2 miljoen mensen bleken sporen van het virus te hebben of dat nog steeds te dragen. Ongeveer 860.000 mensen staan als genezen te boek. Ruim 20.000 sterfgevallen worden aan het coronavirus toegeschreven.

Meer uit Buitenland

NYT: Israël wist al meer dan een jaar van aanvalsplan Hamas

TEL AVIV (ANP) - De Israëlische veiligheidsdiensten wisten al meer dan een jaar van de aanvalsplannen van de Palestijnse militante groep Hamas. Dat schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Israëlische functionarissen zouden de aanval op 7 oktober als "te hoog gegrepen" voor Hamas van de hand hebben gewezen.

1 uur geleden
Eindvonnis Surinaamse Decembermoorden komt op 20 december

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse oud-legerleider, ex-president en politicus Desi Bouterse (78) hoort op 20 december of hij wordt veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden van 1982, die aan vijftien mannen het leven kostten. Dat heeft het Surinaamse Openbaar Ministerie donderdagmiddag bekendgemaakt in Paramaribo.

1 uur geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

4 uur geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

4 uur geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

4 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

7 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

7 uur geleden