Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel verbreekt stilte en veroordeelt 'barbaarse oorlog' Rusland

Merkel verbreekt stilte en veroordeelt 'barbaarse oorlog' Rusland

BERLIJN (ANP/DPA) - In haar eerste publieke toespraak in zes maanden heeft de voormalige Duitse kanselier Angela Merkel de Russische aanval op Oekraïne een "barbaarse oorlog" genoemd. Ook sprak ze van een flagrante schending van het internationaal recht en een "diepe breuk" met de naoorlogse Europese geschiedenis.

"Mijn solidariteit is met Oekraïne, dat werd aangevallen en binnengevallen door Rusland, en ik steun zijn recht op zelfverdediging", zei Merkel onder meer tijdens het afscheid in Berlijn van de invloedrijke Duitse vakbondsman Reiner Hoffmann.

Merkel zei dat ze terughoudend is in het becommentariëren van actuele gebeurtenissen nu ze niet langer in functie is. Toch betuigde de viervoudige kanselier haar steun voor de inspanningen van de huidige Duitse regering, de EU, de VS, de NAVO, de G7 en de VN "om ervoor te zorgen dat deze barbaarse agressieoorlog door Rusland wordt gestopt".

Merkel sprak over de mensenrechtenschendingen die in Oekraïne worden begaan tegen burgers. "Boetsja is representatief voor deze horror", zei ze onder meer, waarmee ze verwees naar het bloedbad dat begin maart gebeurde in een buitenwijk van Kiev.

Ze zei dat de gevolgen van de oorlog verstrekkend zouden zijn, vooral voor Oekraïners, maar ook voor het continent .Een klein sprankje hoop "in dit oneindige verdriet" ziet het voormalige staatshoofd in de enorme steun voor Oekraïners die buurlanden als Polen en Moldavië hebben getoond. En: "we mogen vrede en vrijheid nooit als vanzelfsprekend beschouwen", aldus Merkel.

Meer uit Buitenland

Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

32 minuten geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

1 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

1 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

2 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

3 uur geleden
AfD ook in Saksen aangemerkt als rechts-extremistisch

DRESDEN (ANP/DPA) - Een Duitse veiligheidsdienst heeft de afdeling van Alternative für Deutschland (AfD) in Saksen aangemerkt als een rechts-extremistische organisatie. Het is daarmee de derde Duitse deelstaat die een dergelijk besluit neemt. In de peilingen doet AfD het desondanks nog altijd goed.

4 uur geleden
Journalistenorganisatie: dit jaar 94 journalisten gedood

BRUSSEL (ANP) - Dit jaar zijn 94 journalisten en andere mediamakers gedood, zegt de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ). Met name in de oorlog in Gaza zijn veel journalisten tijdens hun werk omgekomen. Het is het dodelijkste conflict voor journalisten sinds de IFJ in 1990 begon met het bijhouden van cijfers.

4 uur geleden