Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: veiligheid Israël blijft topprioriteit voor Duitsland

Merkel: veiligheid Israël blijft topprioriteit voor Duitsland

JERUZALEM (ANP) - De veiligheid van Israël is een topprioriteit voor "elke Duitse regering", zei bondskanselier Angela Merkel bij haar afscheidsbezoek aan Israël. De vertrekkende Merkel bezocht het land zeven keer eerder gedurende haar zestien jaar als regeringsleider.

Na de misdaden van het naziregime tijdens de Holocaust is het mogelijk gebleken een goede relatie met Israël tot stand te brengen, zei Merkel naast premier Naftali Bennett, met wie ze een kabinetsberaad bijwoont. Bennett prees Merkel voor het onderhouden van de banden tussen beide landen, die volgens hem nooit sterker zijn geweest. Hij omschreef de 67-jarige Merkel als "Europa’s morele kompas", verwijzend naar haar inzet voor Israëls veiligheid. "Soms maakt een leider een diepgaand verschil."

Tijdens het bezoek komen onder meer de onderlinge relatie, de veiligheidssituatie in de regio, het Iraanse nucleaire programma en de Palestijnse kwestie aan de orde. Merkel is weliswaar pleitbezorger van een tweestatenoplossing, maar heeft volgens activisten te weinig druk op Israël uitgeoefend om een eind te maken aan de bezetting van Palestijns gebied. Op het programma van de bondskanselier staat geen ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

Eredoctoraat

Ze heeft wel een ontmoeting met de Israëlische president Yitzhak Herzog en buitenlandminister Jair Lapid. Merkel legt zondagmiddag een krans bij het Yad Vashem Holocaustmonument in Jeruzalem. Ook krijgt ze in die stad een eredoctoraat van het technologie-instituut in Haifa. Maandag is Merkel in Jeruzalem bij een conferentie met vertegenwoordigers van het in Tel Aviv gevestigde Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies (INSS), waarna ze terugkeert naar Duitsland.

Israël kreeg half juni een nieuwe regering, waarmee na twaalf jaar een einde kwam aan het tijdperk-Netanyahu. Het bezoek van Merkel aan de nieuwe machthebbers stond gepland in augustus, maar werd uitgesteld door de crisis die ontstond na het vertrek van de westerse troepen uit Afghanistan.

Meer uit Buitenland

Weer ruim 100.000 Israëliërs de straat op in protest

TEL AVIV (ANP/DPA) - In Israël is zaterdagavond weer massaal geprotesteerd tegen het beleid van de regering. In Tel Aviv waren meer dan 100.000 demonstranten op de been, ook in andere steden gingen mensen de straat op.

2 uur geleden
Oud-president Jimmy Carter (98) bezoekt parade in woonplaats

PLAINS (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (98) en zijn vrouw Rosalynn (96) hebben zaterdag het jaarlijkse pindafestival in hun woonplaats Plains in de staat Georgia bezocht. Het paar werd in een auto langs een parade gereden.

3 uur geleden
Israël voert voor tweede dag op rij aanval uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Het Israëlische leger laat weten dat het met een drone een aanval heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij is een militaire commandopost van Hamas geraakt, de groep die het gebied controleert. Het is de tweede dag op rij dat Israël een aanval uitvoert op de Gazastrook, een gebied van minder dan vierhonderd vierkante kilometer waar ongeveer twee miljoen Palestijnen wonen.

6 uur geleden
Tientallen doden door grote brand bij oliedepot in Benin

PORTO-NOVO (ANP/AFP) - In het West-Afrikaanse land Benin zijn door een grote brand bij een illegale opslagplaats van olie zeker 34 mensen om het leven gekomen, onder wie twee baby's. De ramp vond plaats in een stadje niet ver van de grens met buurland Nigeria. Nog eens twintig mensen liggen in het ziekenhuis. Sommigen van hen zouden er slecht aan toe zijn.

8 uur geleden
Zelensky maakt ondanks spanningen korte stop in Polen

LUBLIN (ANP/AFP) - Op zijn terugweg van de Verenigde Staten en Canada heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een korte stop gemaakt in Polen. Het bezoek komt op een moment dat de twee landen met elkaar in de clinch liggen over de export van graan.

8 uur geleden
Minister Lavrov: Westen vecht rechtstreekse strijd uit met Rusland

NEW YORK (ANP/RTR) - "Je kunt het noemen wat je wilt, maar het Westen vecht een rechtstreekse strijd met ons uit." Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov tijdens een bezoek aan de Verenigde Naties in New York over de oorlog in Oekraïne.

9 uur geleden
'Onacceptabel geweld' tijdens Franse mars tegen politiegeweld

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, spreekt van "onacceptabel geweld" nadat demonstranten in Parijs een politiewagen hadden aangevallen met een breekijzer en ruiten hadden ingeslagen van een bankkantoor. Daarbij zou een persoon gewond zijn geraakt.

9 uur geleden