Merkel tegen plan om patenten coronavaccins te omzeilen
BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is tegen het plan om patenten op coronavaccins tijdelijk vrij te geven. Dat zei een woordvoerster van de regeringsleider. De stap, waarvan de Verenigde Staten sinds woensdag voorstander zijn, zorgt volgens haar voor "ernstige complicaties" bij de productie van vaccins.
Veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën pleiten er al langer voor om de kennis achter de ontwikkeling van coronavaccins kosteloos te delen. Dit zou armere landen meer toegang moeten bieden tot de vaccins, die zo mogelijk ook goedkoper worden.
Na eerdere tegenstand beloofde de regering van de Amerikaans president Joe Biden zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te zetten voor een akkoord hierover. Vervolgens toonde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zich bereid om het opzijschuiven van patenten te bespreken.
Schadelijk voor innovatie
Maar uit Berlijn klinkt de waarschuwing dat het weggeven van intellectueel eigendom schadelijk is voor innovatie, een argument dat ook farmaceuten aandragen. Zonder het vooruitzicht eigen uitvindingen te kunnen verzilveren, zouden bedrijven zich lang niet zo gretig op de ontwikkeling van geneesmiddelen of vaccins hebben gestort. "De bescherming van intellectueel eigendom is een bron van vernieuwing en dat moet in de toekomst zo blijven", schrijft een vertegenwoordigster van Merkel
Duitsland is het thuisland van BioNTech, het biotechnologiebedrijf dat samen met farmaceut Pfizer een van de eerste goedgekeurde coronavaccins ontwikkelde. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen.
Meer gezamenlijke steun
Het bedrijf pleit in plaats daarvan voor meer gezamenlijke steun van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om de vaccinleveringen aan armere landen op te voeren. Dat zou moeten gebeuren door meer productielocaties geschikt te maken voor de vaccins.
Onderhandelingen over de omgang met patenten op coronavaccins zullen de komende weken verder gaan in WTO-verband. Handelsgezant Katherine Tai van de Verenigde Staten waarschuwde dat dit een lang en moeizaam proces zal worden. Zo kan de WTO alleen beslissingen nemen als daar consensus over is tussen alle lidstaten.
Het resultaat zal slechts een gedeeltelijke vrijgave van beschermde kennis zijn, voorspellen Brusselse diplomaten tegenover persbureau Bloomberg. De kans zou namelijk klein zijn dat de VS en de Europese Unie de nieuwe techniek achter de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna aan China prijs willen geven. Diezelfde techniek kan mogelijk ook worden ingezet voor de bestrijding van kanker en andere ziektes.
Meer uit Financieel
LAAKDAL (ANP/BELGA) - De Belgische douane en belastingdienst eisen dat sportmerk Nike 1,5 miljard euro betaalt. Dat schrijft De Tijd zaterdag. Nike zou te weinig invoerrechten en btw betaald hebben.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
10 uur geledenBRASILIA (ANP/RTR) - X kan weer beschikken over zijn bankrekeningen in Brazilië. Het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land had die rekeningen bevroren om boetes te kunnen innen bij het socialemediaplatform. De berichtendienst van miljardair Elon Musk vecht een felle ruzie uit met de hoogste rechtbank van Brazilië over wetgeving tegen nepnieuws en haatdragende berichten.
11 uur geledenBERLIJN (ANP/AFP) - De roep om uitstel van een Europese wet tegen ontbossing wordt luider. Duitsland roept de Europese Commissie op om de regelgeving met een half jaar uit te stellen tot juli 2025. Volgens die wet moeten importeurs van producten als hout, rubber, palmolie en koffie in de Europese Unie kunnen aantonen dat die producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Maar Berlijn vreest dat de wet handelsketens overhoop haalt, doordat er te veel onduidelijk is aan de wet.
12 uur geledenSEATTLE (ANP) - Vliegtuigfabrikant Boeing is binnenkort mogelijk veel meer geld kwijt voor leningen. Kredietbeoordelaars van Moody's zeggen dat ze hun rapportcijfer voor het concern waarschijnlijk moeten verlagen tot een 'junkstatus'. Dat betekent dat geld uitlenen aan Boeing als erg risicovol wordt gezien en kredietverstrekkers waarschijnlijk hogere rentes vragen.
13 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met aanzienlijke winsten de handel uitgegaan. Op financiële markten neemt de hoop toe op een sterker dan verwachte verlaging van de rente in de Verenigde Staten. Zo zei een lid van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve dat er goede argumenten zijn voor een verlaging met een half procentpunt, in plaats van een kwart.
15 uur geledenNEW YORK (ANP) - Boeing behoorde vrijdag tot de dalers op de aandelenbeurzen in New York, met een koersverlies van ruim 2 procent. Werknemers in fabrieken van de vliegtuigbouwer in de omgeving van Seattle en Portland aan de Amerikaanse westkust legden het werk neer. De actie volgt op het afwijzen van een cao-bod van Boeing. Daarin werd onder meer een loonsverhoging van 25 procent geboden. De vakbond IAM had aangedrongen in te stemmen met het bod, maar het personeel wil meer loon. In totaal doen meer dan 30.000 werknemers mee aan de staking.
17 uur geleden