
Merkel tegen plan om patenten coronavaccins te omzeilen
BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel is tegen het plan om patenten op coronavaccins tijdelijk vrij te geven. Dat zei een woordvoerster van de regeringsleider. De stap, waarvan de Verenigde Staten sinds woensdag voorstander zijn, zorgt volgens haar voor "ernstige complicaties" bij de productie van vaccins.
Veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën pleiten er al langer voor om de kennis achter de ontwikkeling van coronavaccins kosteloos te delen. Dit zou armere landen meer toegang moeten bieden tot de vaccins, die zo mogelijk ook goedkoper worden.
Na eerdere tegenstand beloofde de regering van de Amerikaans president Joe Biden zich binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in te zetten voor een akkoord hierover. Vervolgens toonde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zich bereid om het opzijschuiven van patenten te bespreken.
Schadelijk voor innovatie
Maar uit Berlijn klinkt de waarschuwing dat het weggeven van intellectueel eigendom schadelijk is voor innovatie, een argument dat ook farmaceuten aandragen. Zonder het vooruitzicht eigen uitvindingen te kunnen verzilveren, zouden bedrijven zich lang niet zo gretig op de ontwikkeling van geneesmiddelen of vaccins hebben gestort. "De bescherming van intellectueel eigendom is een bron van vernieuwing en dat moet in de toekomst zo blijven", schrijft een vertegenwoordigster van Merkel
Duitsland is het thuisland van BioNTech, het biotechnologiebedrijf dat samen met farmaceut Pfizer een van de eerste goedgekeurde coronavaccins ontwikkelde. BioNTech is fel gekant tegen het plan om de bescherming van de eigen uitvinding op te heffen.
Meer gezamenlijke steun
Het bedrijf pleit in plaats daarvan voor meer gezamenlijke steun van bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties om de vaccinleveringen aan armere landen op te voeren. Dat zou moeten gebeuren door meer productielocaties geschikt te maken voor de vaccins.
Onderhandelingen over de omgang met patenten op coronavaccins zullen de komende weken verder gaan in WTO-verband. Handelsgezant Katherine Tai van de Verenigde Staten waarschuwde dat dit een lang en moeizaam proces zal worden. Zo kan de WTO alleen beslissingen nemen als daar consensus over is tussen alle lidstaten.
Het resultaat zal slechts een gedeeltelijke vrijgave van beschermde kennis zijn, voorspellen Brusselse diplomaten tegenover persbureau Bloomberg. De kans zou namelijk klein zijn dat de VS en de Europese Unie de nieuwe techniek achter de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna aan China prijs willen geven. Diezelfde techniek kan mogelijk ook worden ingezet voor de bestrijding van kanker en andere ziektes.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.
31 minuten geledenKAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.
43 minuten geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.
1 uur geledenPARIJS (ANP) - TotalEnergies staat op het punt om de werkzaamheden aan een groot gasproject in het noorden van Mozambique te hervatten. Milieu- en mensenrechtenorganisaties zijn kritisch op het project, waaraan ook de Nederlandse baggeraar Van Oord meewerkt. De werkzaamheden lagen stil na een gewelddadige aanval op de nabijgelegen havenstad Palma.
2 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse economie is in mei voor de tweede maand op rij gekrompen. Volgens economen van ING zijn er daardoor groeiende zorgen over de economische vooruitzichten van het Verenigd Koninkrijk. Als andere cijfers volgende week ook slecht zijn, zou dat de druk op de Bank of England vergroten om sneller de rente te verlagen.
3 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - De Chinese regering heeft bedrijven niet gevraagd om "illegaal" persoonlijke gegevens van klanten te verzamelen en op te slaan. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten, nadat de Ierse datatoezichthouder donderdag had aangekondigd een nieuw onderzoek naar TikTok te starten. Dat onderzoek richt zich op het opslaan van persoonlijke gegevens in China door het Chinese socialemediabedrijf.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging vrijdag licht omlaag, na de winstbeurt een dag eerder. De beurshandel stond opnieuw in het teken van de importheffingen van Donald Trump. De Amerikaanse president kondigde aan vanaf 1 augustus een heffing van 35 procent in te voeren op een deel van de producten uit Canada. Volgens Trump is de maatregel een reactie op Canadese tegenheffingen.
4 uur geleden