Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel schond recht met bemoeienis verkiezing premier Thüringen

Merkel schond recht met bemoeienis verkiezing premier Thüringen

KARLSRUHE (ANP) - Angela Merkel heeft als Duitse bondskanselier het recht geschonden door zich in 2020 te bemoeien met de verkiezing van een premier in de deelstaat Thüringen, stelt het constitutioneel hof. De liberaal Thomas Kemmerich werd daar gekozen mede door de steun van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD).

De christendemocrate Merkel was van mening dat een deelstaatpremier niet zou mogen worden gekozen dankzij de AfD en noemde de gang van zaken publiekelijk "onvergeeflijk". Ze riep op de verkiezing ongedaan te maken of terug te draaien. Door de ophef over de verkiezing van Kemmerich trad hij destijds al na drie dagen af en bleef slechts een maand demissionair premier.

De AfD was naar de opperrechters gestapt om beklag te doen over Merkels uitlatingen. Het hoogste hof in Karlsruhe heeft de AfD woensdag in het gelijk gesteld. Merkel schond het wezenlijke rechtsbeginsel dat de politieke partijen in het land gelijke kansen moeten hebben.

Meer uit Buitenland

Vietnam heeft voormalige politieminister als nieuwe president

HANOI (ANP/AFP/RTR) - Het parlement van Vietnam heeft als verwacht To Lam, tot voor kort minister van Openbare Veiligheid, gekozen als president. Lam was vorige week door de Communistische Partij voorgedragen als nieuwe president.

1 uur geleden
Hulp geleverd via door VS gebouwde pier bereikt Palestijnen niet

WASHINGTON (ANP) - Geen van de 569 ton humanitaire hulp die op een door de VS gebouwde pier in Gaza gearriveerd is, is tot dusver uitgedeeld aan mensen in nood. Dat zei dinsdag een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Jenny Erpenbeck wint International Booker Prize

LONDEN (ANP) - De Nederlandse schrijfster Jente Posthuma heeft naast de International Booker Prize gegrepen. De prestigieuze Britse prijs voor boeken die zijn vertaald naar het Engels ging naar de Duitse auteur Jenny Erpenbeck en haar boek Kairos.

7 uur geleden
Team van Trump verwijdert video over oprichting 'reich'

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een video verwijderd van zijn socialemedia-account waarin wordt gerept over de oprichting van een 'reich' na de komende verkiezingen. Het campagneteam van zijn politieke rivaal Joe Biden spreekt schande van het filmpje, dat volgens een woordvoerster van Trump door een onoplettende medewerker online is gezet.

8 uur geleden
Israël draait maatregelen tegen persbureau AP terug

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - Israël komt terug op maatregelen tegen het Amerikaanse persbureau Associated Press (AP). De autoriteiten maakten bekend dat afgepakte camera-apparatuur wordt teruggegeven.

9 uur geleden
Rusland oefent met gebruik tactische kernwapens dicht bij Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische strijdkrachten zijn naar eigen zeggen "niet ver van Oekraïne" begonnen met oefeningen voor het praktische gebruik van tactische kernwapens. Eerder deze maand werd in Moskou aangekondigd dat die oefeningen worden gehouden als gevolg van westerse provocaties en bedreigingen.

13 uur geleden
Einde strafzaak Trump in zicht, ex-president getuigt zelf niet

NEW YORK (ANP) - De advocaten van Donald Trump hebben volgens Amerikaanse media hun bewijsvoering gestaakt in de zwijggeldzaak tegen de oud-president. Het bleef tot het laatste moment spannend of ze Trump zelf nog zouden oproepen als getuige, maar dat gebeurde niet. Dat betekent dat het einde van de strafzaak in New York nu in zicht is.

14 uur geleden