Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel roept president Biden op Amerikaanse vaccins te exporteren

Merkel roept president Biden op Amerikaanse vaccins te exporteren

PORTO/BRUSSEL (ANP/DPA) - Bondskanselier Angela Merkel roept president Joe Biden op Covid-19-vaccins die in de Verenigde Staten zijn geproduceerd naar landen te sturen die ze dringend nodig hebben. "Nu een groot deel van de Amerikaanse bevolking is ingeënt, hoop ik dat we tot vrije uitwisseling van ingrediënten kunnen komen en de markt voor vaccins kunnen openen", zei ze op een persconferentie vanuit Berlijn, na afloop van een EU-top in het Portugese Porto die ze digitaal volgde. Volgens haar is het vrijgeven van patenten, waar de VS wel voor voelen, niet de oplossing om snel meer mensen te kunnen inenten.

"Ik vind dat we de creativiteit en innovatiekracht van ondernemingen nodig hebben. Het ter discussie stellen van de bescherming van intellectueel eigendomsrecht is niet de weg die tot meer en betere vaccins leidt", aldus Merkel. Ze wees erop dat de EU wel gul in Europa geproduceerde vaccins heeft geëxporteerd. De VS heeft tientallen miljoenen ongebruikte vaccins liggen.

Ook premier Mark Rutte denkt niet dat het vrijgeven van patenten de juiste oplossing is voor de korte termijn. "Het klinkt wel heel mooi dat je zegt: laat patenten vrij. Maar dat betekent niet dat er ineens miljarden extra vaccins beschikbaar komen voor Afrika", zei hij in Den Haag. Ook hij deed online mee aan de tweedaagse EU-top.

EU terughoudend

De EU is volgens Rutte terughoudend. "Een enkeling is er wat meer voor" zei hij. "Ik zeg niet dat Nederland zegt dat je er nooit aan moet beginnen. De vraag is maar helemaal of dit nou het ideale middel is." Volgens Rutte staat voorop dat de productie omhoog moet. Die is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van grondstoffen. Maar het vrijgeven van patenten brengt ook risico's met zich mee.

De discussie over het vrijgeven van de patenten die farmaceuten als Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Johnson & Johnson voor hun Covid-19-vaccins hebben is opgelaaid nadat India en Zuid-Afrika dat in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben voorgesteld. De VS, EU, Japan en het Verenigd Koninkrijk wilden daar aanvankelijk niets van weten, maar afgelopen week verklaarde de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger bij de WTO in Genève onverwacht een ‘waiver-besluit’ te steunen vanwege de "bijzondere omstandigheden" van de pandemie.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, zei in Porto dat de EU bereid is over het onderwerp te praten "zodra er een concreet voorstel over op tafel ligt". Brussel vindt het onduidelijk wat de VS met hun verklaring in de WTO over de patenten precies voor ogen hebben.

Meer uit Buitenland

Poetin spreekt met ex-commandant van Wagner Groep

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin heeft met een ex-commandant van huurlingenbedrijf de Wagner Groep, Andrej Trosjev, gesproken over de inzet van vrijwilligers in de oorlog in Oekraïne. Een onderminister van Defensie, Joenoes-Bek Jevkoerov, was ook bij het onderhoud aanwezig. Poetin zou Trosjev hebben gevraagd om vrijwilligers voor de strijd in Oekraïne te regelen.

9 minuten geleden
Tweede lozing afvalwater Fukushima gepland voor volgende week

TOKIO (ANP/AFP) - Japan gaat volgende week een tweede lading afvalwater van de verwoeste kerncentrale Fukushima in zee lozen, heeft de Japanse energiemaatschappij Tokyo Electric Power Company (TEPCO) gemeld. De eerste lozing vond plaats op 24 augustus. "De inspecties na de eerste lozing zijn voltooid. De tweede lozing vindt plaats op 5 oktober", zei TEPCO donderdag.

1 uur geleden
Dit jaar al meer dan 400.000 migranten Darien Gap overgestoken

PANAMA-STAD (ANP/AFP) - Het aantal migranten dat op weg is naar de Verenigde Staten en daarvoor de Darien Gap oversteekt is dit jaar gestegen tot meer dan 400.000, heeft de Panamese regering donderdag gezegd. Dat is 62 procent meer dan het aantal migranten dat vorig jaar dit junglegebied op de grens van Panama en Colombia overstak.

2 uur geleden
Zweedse premier wil leger inzetten tegen criminele bendes

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De Zweedse premier Ulf Kristersson heeft donderdag beloofd het leger in te zetten tegen criminele bendes, na een uitbarsting van geweld die groeiende aantallen dodelijke slachtoffers onder kinderen en onschuldige burgers eist.

4 uur geleden
Zes ontvoerde Mexicaanse tieners dood teruggevonden

MEXICO-STAD (ANP/AFP) - Zes lichamen die in Noord-Mexico zijn gevonden, blijken van de tieners die zondag na een feestje waren ontvoerd. Een zevende slachtoffer is levend maar gewond aangetroffen.

9 uur geleden
EU-landen laten kans op doorbraak voor migratiebeleid liggen

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen hebben een lonkende doorbraak over de Europese regels voor migratiecrises donderdag nog niet waargemaakt. Het compleet nieuwe Europees migratiebeleid waarvan die regels een sleutelonderdeel zijn, blijft daardoor nog in de waagschaal. Na een ommezwaai van Duitsland leek een akkoord voor het grijpen. Maar nu aarzelt, in ieder geval, Italië.

10 uur geleden
Azerbeidzjan wil honderden Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken

STEPANAKERT (ANP/RTR) - Azerbeidzjan wil "enkele honderden" Armeniërs in Nagorno-Karabach oppakken vanwege gepleegde misdaden. Elin Suleymanov, de Azerbeidzjaanse ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zegt dat zij zullen worden berecht volgens de wetten van Azerbeidzjan.

15 uur geleden