Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

Merkel benadrukte dat Duitsland midden in de vierde besmettingsgolf zit en de situatie "zeer ernstig is", in sommige delen van het land zelfs "dramatisch". Ze verwees onder meer naar de drukte in de ziekenhuizen, waardoor coronapatiënten met het vliegtuig moeten worden overgeplaatst.

Ook stond Merkel stil bij "het verschrikkelijk groot aantal mensen" dat dagelijks aan de gevolgen van het "verraderlijke virus" overlijdt. Dat is volgens haar bitter mede vanwege de beschikbaarheid van coronavaccins. Ze roept zo veel mogelijk mensen op zich te laten inenten, zodat Duitsland op termijn "de pandemie achter zich kan laten". Ongeveer 69 procent van de bevolking is nu volledig ingeënt, relatief weinig voor een West-Europees land.

Moeilijke weken

"Helaas staan ​​er weer moeilijke weken voor de deur, die we alleen aankunnen met een gezamenlijke inspanning. Ik wens oprecht dat we dit samen kunnen doen." De bondskanselier bedankte ook degenen die "verstandig en begripvol zijn in deze moeilijke tijd" en zich aan de coronamaatregelen houden. Ook wenste ze haar kijkers het beste en alvast een vrolijk kerstfeest.

Merkel begon ruim vijftien jaar geleden met haar wekelijkse boodschappen en nam uiteindelijk meer dan zeshonderd video's op, waarbij ze zich direct tot de Duitse bevolking richt. Het is de verwachting dat de 67-jarige christendemocraat woensdag wordt opgevolgd door Olaf Scholz, de leider van de sociaaldemocraten (SPD). Zijn partij en coalitiegenoten de Groenen en FDP moeten eerst nog wel het coalitieakkoord door hun leden laten goedkeuren.

Meer uit Buitenland

Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

5 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

10 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

15 uur geleden
Half miljoen Polen in Warschau protesteren tegen regering

WARSCHAU (ANP/AFP/RTR) - In de Poolse hoofdstad Warschau zijn volgens de gemeente een half miljoen mensen samengekomen om te protesteren tegen de regering en voor vrije verkiezingen. De oppositie, onder leiding van oud-premier en voormalig voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk, organiseerde de demonstratie, waarvan wordt gehoopt dat het de grootste is sinds de val van de muur in 1989.

17 uur geleden
Betogers staan stil bij verjaardag Russische dissident Navalni

MOSKOU (ANP/DPA) - Op de 47e verjaardag van de gevangen Russische dissident Aleksej Navalni hebben mensen in Rusland en elders gedemonstreerd voor zijn vrijlating. In meerdere Russische steden stonden hier en daar mensen met posters, maar zij werden onmiddellijk gearresteerd, melden burgerrechtenactivisten. Ook in onder meer Japan, Australië en Georgië werd stilgestaan bij het lot van Navalni.

17 uur geleden
Geweld in Soedan laait op na einde wapenstilstand

KHARTOEM (ANP/AFP) - In Soedan is het geweld flink toegenomen na het aflopen van een wapenstilstand. Inwoners van de hoofdstad Khartoem zeggen dat er op straat veel gevochten wordt tussen het leger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

18 uur geleden
Premier België valt met fiets en is korte tijd bewusteloos

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische premier Alexander De Croo heeft zich op sociale media gemeld, een dag nadat hij tijdens een fietstocht was gevallen. Hij was kort bewusteloos en moest naar het ziekenhuis.

19 uur geleden