Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

Merkel benadrukte dat Duitsland midden in de vierde besmettingsgolf zit en de situatie "zeer ernstig is", in sommige delen van het land zelfs "dramatisch". Ze verwees onder meer naar de drukte in de ziekenhuizen, waardoor coronapatiënten met het vliegtuig moeten worden overgeplaatst.

Ook stond Merkel stil bij "het verschrikkelijk groot aantal mensen" dat dagelijks aan de gevolgen van het "verraderlijke virus" overlijdt. Dat is volgens haar bitter mede vanwege de beschikbaarheid van coronavaccins. Ze roept zo veel mogelijk mensen op zich te laten inenten, zodat Duitsland op termijn "de pandemie achter zich kan laten". Ongeveer 69 procent van de bevolking is nu volledig ingeënt, relatief weinig voor een West-Europees land.

Moeilijke weken

"Helaas staan ​​er weer moeilijke weken voor de deur, die we alleen aankunnen met een gezamenlijke inspanning. Ik wens oprecht dat we dit samen kunnen doen." De bondskanselier bedankte ook degenen die "verstandig en begripvol zijn in deze moeilijke tijd" en zich aan de coronamaatregelen houden. Ook wenste ze haar kijkers het beste en alvast een vrolijk kerstfeest.

Merkel begon ruim vijftien jaar geleden met haar wekelijkse boodschappen en nam uiteindelijk meer dan zeshonderd video's op, waarbij ze zich direct tot de Duitse bevolking richt. Het is de verwachting dat de 67-jarige christendemocraat woensdag wordt opgevolgd door Olaf Scholz, de leider van de sociaaldemocraten (SPD). Zijn partij en coalitiegenoten de Groenen en FDP moeten eerst nog wel het coalitieakkoord door hun leden laten goedkeuren.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
Sowwhee de woorden "zeer ernstig" en "dramatsich" en "verradelijk virus" staan tussen haakjes. En dat in de main media. Toe maar! Het is natuurlijk ook een beetje moeilijk uitlegbaar om aan de niet geinjecteerden uit te leggen dat ze zich moeten laten inspuiten om zichzelf en anderen te beschermen terwijl aan de reeds geinjecteerden uitgelegt moet worden dat ze een extra injectie nodig hebben omdat dat wat ze ingespoten hebben gekregen hun en anderen niet beschermd!

Meer uit Buitenland

Finland versoepelt coronamaatregelen

HELSINKI (ANP/BLOOMBERG) - De Finse regering heeft besloten geleidelijk meerdere coronamaatregelen te versoepelen. Theaters en bioscopen gaan weer open, net als sportscholen en zwembaden. Restaurants mogen drie uur later sluiten, voortaan om 21.00 uur. Cafés moeten nog wel om 18.00 uur dicht.

3 uur geleden
Vastgoedtak helpt maker Delfts blauw aan winst in coronajaar

DELFT (ANP) - Royal Delft Group, de maker van Delfts blauw-porselein, verwacht het boekjaar 2021 met een positief resultaat af te sluiten. Dit ondanks dat veel buitenlandse toeristen vanwege de coronapandemie wegbleven. Volgens de beursgenoteerde onderneming werd het achterblijven van de omzet in de toeristische sector ruimschoots gecompenseerd door diverse zakelijke projecten en stabiele huuropbrengsten bij de vastgoedtak.

4 uur geleden
VS op weg naar eerste zwarte vrouw als opperrechter

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten krijgen de eerste zwarte vrouw als opperrechter, als het aan de Amerikaanse president Joe Biden ligt. Hij wil voor eind februari met een kandidaat komen.

5 uur geleden
EU: aantal politieke gevangenen Belarus boven duizend uitgekomen

BRUSSEL (ANP) - Het aantal politieke gevangenen in Belarus is opgelopen tot meer dan duizend en blijft toenemen. Bovendien wordt het voor advocaten steeds gevaarlijker om deze gevangenen te verdedigen. Van meer dan veertig advocaten is de licentie ingetrokken, laat EU-buitenlandchef Josep Borrell weten. "Deze beschamende mijlpaal weerspiegelt het voortdurende hardhandig optreden van het regime van president Aleksandr Loekasjenko tegen zijn eigen bevolking."

6 uur geleden
Rusland beschuldigt Oekraïne van voorbereiding provocaties

WENEN/WASHINGTON (ANP/RTR) - Rusland beschuldigt Oekraïne ervan erop uit te zijn met gewapende provocaties de spanningen tussen de twee buurlanden en tussen het Westen en het Kremlin te laten escaleren. De Russische OVSE-vertegenwoordiger Aleksander Loekasjevitsj stelt dit volgens Russische media in beraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Oekraïne zou al ongeveer 150.000 man in het oosten op de been hebben, vooral in de omstreden regio Donbass waar pro-Russische separatisten de macht hebben gegrepen.

7 uur geleden
Presidentsverkiezingen Italië gaan vijfde ronde in

ROME (ANP/DPA) - De Italiaanse presidentsverkiezingen gaan zoals verwacht vrijdag (11.00 uur) een vijfde ronde in. De ruim duizend parlementariërs en regionale vertegenwoordigers zijn donderdag voor de vierde dag op rij er niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen.

9 uur geleden
Recordaantal Amerikanen sluit zorgverzekering af via Obamacare

WASHINGTON (ANP) - Een recordaantal van zo'n 14,5 miljoen Amerikanen heeft sinds november een zorgverzekering afgesloten door de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare, meldt The Washington Post. Dat zijn er volgens de Amerikaanse krant 2 miljoen meer dan het vorige record.

10 uur geleden