Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: nog lang niet klaar in coronacrisis

Merkel: nog lang niet klaar in coronacrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ten aanzien van de coronacrisis andermaal opgeroepen de grootste voorzichtigheid te betrachten. "We mogen ons geen moment al in veiligheid wanen. Het zou doodzonde zijn als we met open ogen op een terugval afstevenen", aldus Merkel na een vergadering van het crisiskabinet.

Merkel benadrukte dat met harde maatregelen veel is bereikt en het reproductiegetal van de infectieketen onder de 1 is gedrongen. Die is nu 0,8, wat betekent dat tien besmette Duitsers nog maar acht anderen besmetten. De epidemie is daarmee op haar retour. Al verscheidene dagen zijn er ook meer genezen patiënten geregistreerd dan nieuwe besmettingsgevallen. "Maar we staan nog aan het begin en zijn nog lang niet klaar", voegde ze eraan toe.

De bondskanselier raadde de regeringsleiders van de deelstaten aan de veiligheidsmaatregelen om de pandemie te bestrijden niet te vroeg en te vergaand te versoepelen. Ze zou willen dat de samen afgesproken speelruimte "zo krap mogelijk wordt benut en niet zo wijd mogelijk".

Bedrieglijk

"De situatie die we momenteel hebben, is bedrieglijk", vervolgde Merkel. "Want hoe de uitwerking zal zijn van de heropening van veel winkels zien we pas over veertien dagen, niet eerder."

Maandag mochten kleine en middelgrote zaken tot een oppervlakte van 800 vierkante meter de deuren weer openen. De details verschillen per branche en per deelstaat. Ook kunnen in sommige delen van het land de eerste eindexamenklassen weer naar school. De strikte regels ten aanzien van contact en afstand houden blijven tot ten minste 3 mei van kracht.

Meer uit Buitenland

VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

1 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

4 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

4 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

7 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

7 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

8 uur geleden
Ex-vicepresident Pence moet getuigen over Trump

WASHINGTON (ANP) - Toenmalig vicepresident Mike Pence moet getuigen in een onderzoek naar de poging van de Amerikaanse ex-president Donald Trump de presidentsverkiezingen van 2020 te ondermijnen. Het gaat dan om gesprekken van Pence met zijn baas in aanloop naar de bloedige bestorming van het parlement (Capitool) in Washington door Trump-aanhangers op 6 januari 2021.

9 uur geleden