Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: nog lang niet klaar in coronacrisis

Merkel: nog lang niet klaar in coronacrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft ten aanzien van de coronacrisis andermaal opgeroepen de grootste voorzichtigheid te betrachten. "We mogen ons geen moment al in veiligheid wanen. Het zou doodzonde zijn als we met open ogen op een terugval afstevenen", aldus Merkel na een vergadering van het crisiskabinet.

Merkel benadrukte dat met harde maatregelen veel is bereikt en het reproductiegetal van de infectieketen onder de 1 is gedrongen. Die is nu 0,8, wat betekent dat tien besmette Duitsers nog maar acht anderen besmetten. De epidemie is daarmee op haar retour. Al verscheidene dagen zijn er ook meer genezen patiënten geregistreerd dan nieuwe besmettingsgevallen. "Maar we staan nog aan het begin en zijn nog lang niet klaar", voegde ze eraan toe.

De bondskanselier raadde de regeringsleiders van de deelstaten aan de veiligheidsmaatregelen om de pandemie te bestrijden niet te vroeg en te vergaand te versoepelen. Ze zou willen dat de samen afgesproken speelruimte "zo krap mogelijk wordt benut en niet zo wijd mogelijk".

Bedrieglijk

"De situatie die we momenteel hebben, is bedrieglijk", vervolgde Merkel. "Want hoe de uitwerking zal zijn van de heropening van veel winkels zien we pas over veertien dagen, niet eerder."

Maandag mochten kleine en middelgrote zaken tot een oppervlakte van 800 vierkante meter de deuren weer openen. De details verschillen per branche en per deelstaat. Ook kunnen in sommige delen van het land de eerste eindexamenklassen weer naar school. De strikte regels ten aanzien van contact en afstand houden blijven tot ten minste 3 mei van kracht.

Meer uit Buitenland

Hoogste temperatuur ooit in India: 52,3 graden

NEW DELHI (ANP) - In de Indiase hoofdstad New Delhi is de temperatuur gestegen naar 52,3 graden, meldt het India Meteorological Department (IMD). Dat is de hoogste temperatuur die ooit gemeten is in het land.

16 minuten geleden
Ngo's Georgië gaan zich niet houden aan buitenlandse-agentenwet

TBILISI (ANP/AFP) - Ongeveer tweehonderd Georgische ngo's zeggen dat ze zich niet zullen houden aan de controversiële buitenlandse-agentenwet. Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de "Russische wet" niet in Georgië zal werken en dat "niemand zal gehoorzamen".

1 uur geleden
Gezondheidsraad positief over studie extra borstkankerscreening

UTRECHT (ANP) - De Gezondheidsraad is positief over een groot onderzoek dat het UMC Utrecht wil doen naar het uitbreiden van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel. Dat dichte weefsel maakt het moeilijker om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen met de gebruikelijke methode, een mammografie. Terwijl juist deze vrouwen een verhoogd risico lopen op de ziekte.

1 uur geleden
Huiszoeking bij medewerker van FVD-Europarlementariër De Graaff

BRUSSEL (ANP) - De Belgische politie heeft een huiszoeking gedaan in het kantoor van een medewerker van FVD-Europarlementariër Marcel de Graaff. Ook zijn Brusselse woning en zijn kantoor in Straatsburg zijn doorzocht. De politie was op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland en het verspreiden van Russische propaganda via het nieuwsplatform Voice of Europe.

2 uur geleden
Polen wil bufferzone aan grens Belarus herstellen

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen wil weer een bufferzone van 200 meter instellen aan de grens met Belarus, zegt premier Donald Tusk. De afgelopen weken is het aantal migranten dat daar de grens probeert over te steken toegenomen en hebben zich meerdere gewelddadige incidenten voorgedaan.

2 uur geleden
Huiszoeking in Europees Parlement om Russische beïnvloeding

BRUSSEL (ANP) - De Belgische autoriteiten doorzoeken een kantoor in het Europees Parlement op zoek naar bewijs voor beïnvloeding door Rusland. Het gaat om de werkplek van een medewerker die een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij het verspreiden van Russische propaganda door nieuwsplatform Voice of Europe, schrijft de Belgische krant De Tijd. Het Europees Parlement bevestigt dat een kantoor is doorzocht.

2 uur geleden
'All eyes on Rafah'-foto miljoenen keren gedeeld op Instagram

RAFAH (ANP) - Op Instagram wordt massaal een afbeelding gedeeld met de tekst "All eyes on Rafah" (Alle ogen op Rafah). De foto over de stad in de Gazastrook is inmiddels door bijna 38 miljoen mensen op hun pagina geplaatst.

3 uur geleden