Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: lockdown duurt geen dag langer dan nodig

Merkel: lockdown duurt geen dag langer dan nodig

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Bondsdag verzekerd dat de lockdownmaatregelen geen dag langer duren dan nodig. Ze ligt onder vuur omdat ze volgens haar critici alles in het werk stelt om de lockdown zo lang mogelijk te laten duren. In het jongste overleg met de deelstaatpremiers slaagde ze er woensdag niet in de beperkingen van de economische activiteiten, het onderwijs en de bewegingsvrijheid te verlengen tot 14 maart. Uiteindelijk is 7 maart als streefdatum genoemd voor een begin van versoepelingen. Maar Merkel wist de premiers wel te overtuigen van de noodzaak dat er per week niet meer dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners mogen zijn om te versoepelen.

Deze weekindex van de besmettingen daalt al sinds half januari gestaag. Maar Merkel voert het gevaar van nieuwe varianten van het virus aan als voornaamste argument en waarschuwde de Bondsdag dat er een derde golf van het coronavirus dreigt. De premier van Rijnland-Palts, de sociaaldemocrate Malu Dreyer, klaagde na het overleg van woensdag dat de bondskanselier totaal niet wenst te praten over wat voor versoepelingen dan ook. "En de mensen zijn kapot" door de coronamaatregelen, aldus Dreyer. Volgens Wolfgang Kubicki van de oppositiepartij FDP "schendt Merkel de grondrechten openlijk" .

Vicefractievoorzitter Kubicki haalde fel uit naar wat hij de willekeur noemde. Voor kappers wordt bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt en die mogen eerder open, maar andere ondernemingen niet. Volgens Kubicki is dat in strijd met logica en rechtsgelijkheid en lijkt op een enorme "werkverschaffing voor advocaten". Ook is er in het Duitse parlement veel kritiek te horen op het besluit dat de deelstaten zelf mogen bepalen wanneer kinderdagverblijven en lagere scholen in fasen weer opengaan. Merkel en de deelstaatpremiers hebben woensdag afgesproken dat deelstaten dat zelf mogen uitzoeken.

Noordrijn-Westfalen, dat aan ons land grenst, heeft donderdag meteen aangekondigd daar 22 februari mee te beginnen. Het besluit dat iedereen met de heropening van het onderwijs zijn gang kan gaan, leidt volgens lerarenverenigingen tot een chaos in het Duitse onderwijs.

Meer uit Buitenland

Surinaamse politie zegt klaar te zijn voor nieuwe protesten

PARAMARIBO (ANP) - Vijf weken na de uit de hand gelopen protesten in Suriname, zegt de politie nu wel klaar te zijn voor een nieuwe actiedag. Volgens de veiligheidsadviseur van de president zijn er nog niet eerder zoveel agenten en militairen op straat geweest als vrijdag. Actievoerders protesteren de hele dag onder de naam "Alles Plat" tegen het economische beleid van president Chan Santokhi.

1 uur geleden
11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

SANAA (ANP/DPA) - UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen. UNICEF waarschuwde vrijdag dat 2,3 miljoen Jemenitische kinderen aan ondervoeding lijden. Meer dan 540.000 kinderen zijn zo zwaar ondervoed dat hun levens gevaar lopen als ze geen hulp krijgen.

4 uur geleden
13 doden bij politie-inval in Rio de Janeiro

BRASILIA (ANP) - Bij een politie-inval in een krottenwijk in de buurt van Rio de Janeiro zijn donderdag tenminste 13 mensen omgekomen, onder wie een leider van een drugsbende uit het noorden van Brazilië, aldus de plaatselijke autoriteiten. "Er zijn 13 doden, twee mensen zijn gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens is in beslag genomen", vertelde politiewoordvoerder Fabricio Oliveira op een persconferentie.

7 uur geleden
EU-leiders sluiten eerste dag top in Brussel ongewoon vroeg af

BRUSSEL (ANP) - De EU-leiders hebben de eerste dag van hun top in Brussel afgesloten. Op het ongewoon vroege tijdstip van kwart over negen donderdagavond hadden de 27 hun gezamenlijke conclusies over onder meer Oekraïne, concurrentiekracht, energie en migratie afgetekend. "Ja inderdaad! We zijn eens op tijd klaar", zei premier Mark Rutte na afloop aangenaam verrast. EU-toppen zijn doorgaans uitputtingsslagen die tot diep in de nacht doorgaan.

9 uur geleden
Begrafenis in Berlijn van nazi-slachtoffers na vondst botten

BERLIJN (ANP) - In Berlijn is donderdag een openbare begrafenis gehouden voor slachtoffers van misdaden gepleegd in naam van de wetenschap. Dit volgt na de ontdekking van duizenden botten die vermoedelijk afkomstig zijn van slachtoffers van medische experimenten door de nazi's. Vijf kisten met zo'n 16.000 botfragmenten werden begraven op de Waldfriedhof-begraafplaats in de Berlijnse buitenwijk Dahlem.

9 uur geleden
Israël wil ondanks protesten door met juridische hervormingen

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische regering is vastbesloten door te gaan met de omstreden juridische hervormingen waar al drie maanden tegen wordt geprotesteerd. Premier Benjamin Netanyahu zei dat in een televisietoespraak waarin hij ook verklaarde "er alles aan te doen om de situatie te kalmeren en voor eenheid te zorgen".

13 uur geleden
VN-chef waarschuwt EU om China niet in isolement te dringen

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties heeft er volgens ingewijden bij de leiders van de EU op aangedrongen China niet te isoleren. De VN-chef waarschuwde er op de EU-top in Brussel voor zich daar niet toe te laten verleiden door de Verenigde Staten.

16 uur geleden