Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: lockdown duurt geen dag langer dan nodig

Merkel: lockdown duurt geen dag langer dan nodig

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Bondsdag verzekerd dat de lockdownmaatregelen geen dag langer duren dan nodig. Ze ligt onder vuur omdat ze volgens haar critici alles in het werk stelt om de lockdown zo lang mogelijk te laten duren. In het jongste overleg met de deelstaatpremiers slaagde ze er woensdag niet in de beperkingen van de economische activiteiten, het onderwijs en de bewegingsvrijheid te verlengen tot 14 maart. Uiteindelijk is 7 maart als streefdatum genoemd voor een begin van versoepelingen. Maar Merkel wist de premiers wel te overtuigen van de noodzaak dat er per week niet meer dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners mogen zijn om te versoepelen.

Deze weekindex van de besmettingen daalt al sinds half januari gestaag. Maar Merkel voert het gevaar van nieuwe varianten van het virus aan als voornaamste argument en waarschuwde de Bondsdag dat er een derde golf van het coronavirus dreigt. De premier van Rijnland-Palts, de sociaaldemocrate Malu Dreyer, klaagde na het overleg van woensdag dat de bondskanselier totaal niet wenst te praten over wat voor versoepelingen dan ook. "En de mensen zijn kapot" door de coronamaatregelen, aldus Dreyer. Volgens Wolfgang Kubicki van de oppositiepartij FDP "schendt Merkel de grondrechten openlijk" .

Vicefractievoorzitter Kubicki haalde fel uit naar wat hij de willekeur noemde. Voor kappers wordt bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt en die mogen eerder open, maar andere ondernemingen niet. Volgens Kubicki is dat in strijd met logica en rechtsgelijkheid en lijkt op een enorme "werkverschaffing voor advocaten". Ook is er in het Duitse parlement veel kritiek te horen op het besluit dat de deelstaten zelf mogen bepalen wanneer kinderdagverblijven en lagere scholen in fasen weer opengaan. Merkel en de deelstaatpremiers hebben woensdag afgesproken dat deelstaten dat zelf mogen uitzoeken.

Noordrijn-Westfalen, dat aan ons land grenst, heeft donderdag meteen aangekondigd daar 22 februari mee te beginnen. Het besluit dat iedereen met de heropening van het onderwijs zijn gang kan gaan, leidt volgens lerarenverenigingen tot een chaos in het Duitse onderwijs.

Meer uit Buitenland

Netanyahu gaat Biden bedanken voor alles wat hij deed voor Israël

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaat tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten president Joe Biden bedanken "voor alles wat hij heeft gedaan voor Israël". Dat zei hij voor zijn vertrek naar Washington.

20 minuten geleden
Oorlog in Oekraïne belangrijker voor Kremlin dan politiek in VS

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Kremlin is momenteel niet bijster geïnteresseerd in de Amerikaanse politiek waar in de komende maanden nog zo veel kan veranderen, aldus Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Het belangrijkste is dat de doeleinden in de oorlog in Oekraïne worden bereikt.

59 minuten geleden
Derde Duitse Patriot-luchtafweersysteem aangekomen in Oekraïne

KYIV (ANP/DPA) - Het derde door Duitsland verstrekte Patriot-luchtafweersysteem is aangekomen in Oekraïne. Dat meldt president Volodymyr Zelensky, die de laatste weken benadrukte dat zijn land de luchtafweer nodig moest uitbreiden om het luchtruim veilig te houden.

3 uur geleden
Trump: Harris is makkelijker te verslaan dan Biden

NEW YORK (ANP) - Donald Trump denkt dat Kamala Harris bij de presidentsverkiezingen in november makkelijker te verslaan is dan Joe Biden was geweest. Dat zei de oud-president zondag op CNN. Trump en zijn campagne vielen na de terugtrekking van Biden zowel de president als vicepresident Harris aan op social media.

4 uur geleden
Ook Californische gouverneur Newsom schaart zich achter Harris

SACRAMENTO (ANP) - De gouverneur van de staat California Gavin Newsom heeft zijn steun uitgesproken voor Kamala Harris als de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Newsom gold de afgelopen weken als de belangrijkste rivaal voor Harris in het geval dat Joe Biden uit de race zou stappen. Dat deed de president zondag.

6 uur geleden
Team Kamala Harris begonnen met campagnetelefoontjes

WASHINGTON (ANP) - Medewerkers en medestanders van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris zijn zondag direct begonnen met het voeren van gesprekken om de steun van gedelegeerden te krijgen voor haar nominatie in aanloop naar de Democratische partijconventie in augustus. Een bron meldt aan persbureau Reuters dat een flink team direct na de terugtrekking van Joe Biden is gestart met telefoontjes voor Harris.

8 uur geleden
Zelensky respecteert 'moeilijke, maar sterke beslissing' Biden

KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondagavond gereageerd op het nieuws dat Joe Biden zich terugtrekt uit de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelensky prees Biden om deze "moeilijke, maar sterke beslissing".

8 uur geleden