Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Merkel: genoeg vaccin om binnenkort op grote schaal in te enten

Merkel: genoeg vaccin om binnenkort op grote schaal in te enten

BERLIJN (ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwacht dat er in maart en april voldoende doses coronavaccin beschikbaar zijn om op grote schaal te kunnen inenten. In een interview met televisiezender ZDF zegt ze dat Duitsland niet te weinig middelen heeft besteld.

Volgens Merkel is het logisch dat de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk nu meer mensen kunnen inenten dan Duitsland. "Alles wat in de Verenigde Staten wordt geproduceerd, blijft daar. Zij exporteren helemaal niets. Het Verenigd Koninkrijk keurde de vaccins vier weken eerder goed dan wij dat deden, daardoor kregen ze de middelen eerder geleverd. Ook stellen ze daar de tweede prik uit, waardoor meer mensen de eerste inenting kunnen krijgen."

In het vraaggesprek geeft Merkel aan dat ze spijt heeft van de aanpak van het virus voor de tweede golf. Ze vindt dat er te veel versoepelingen waren en zegt dat mondkapjes eerder verplicht hadden moeten worden. "Ik voelde mij toen al niet goed bij de beslissingen, maar ik heb ze wel gesteund. Daar baal ik van."

Het aantal besmettingen loopt de laatste dagen terug in Duitsland. Volgens Merkel hoeft het niet lang meer te duren voor de eerste versoepelingen van de lockdown kunnen worden doorgevoerd. "Als we op 50 besmettingen per 100.000 inwoners zitten, dan kunnen een aantal maatregelen worden versoepeld. Als we twee weken lang landelijk op minder dan 35 besmettingen per 100.000 inwoners zitten, kunnen we echt veel restricties loslaten."

Meer uit Buitenland

EU-landen touwtrekken over laatste twistpunten asielakkoord

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen hebben nog geen doorbraak bereikt in de jarenlange patstelling over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze worden het vooral nog niet eens over welke landen in aanmerking komen om onwelkome asielzoekers naar terug te sturen.

48 minuten geleden
Kerncentrale schakelt over op reservekoelwater na damdoorbraak

ENERHODAR (ANP/AFP) - Het waterpeil in het stuwmeer van de Oekraïense Dnipro-rivier is na de damdoorbraak zover gedaald dat het water niet meer gebruikt kan worden om de kerncentrale Zaporizja te koelen. Daarom moet nu worden overgeschakeld op de reserves. Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei eerder dat er geen acuut gevaar is omdat er genoeg koelwater is voor een aantal maanden.

50 minuten geleden
Amerikaanse media: Oekraïens offensief begonnen in het zuiden

ZAPORIZJA (ANP/RTR) - Het langverwachte Oekraïense offensief is volgens Amerikaanse media nu echt van start gegaan. Onder meer The Washington Post, NBC News en ABC News zeggen op basis van bronnen bij de Oekraïense strijdkrachten dat ze in het zuiden in de aanval zijn gegaan. Officieel is het nieuws niet bevestigd.

1 uur geleden
Laatste foto koningin Elizabeth levert fotograaf prijs op

GLASGOW (ANP) - Jane Barlow is de eerste fotograaf die is uitgeroepen tot journalist van het jaar tijdens de Scottish Press Awards. Ze kreeg de prijs voor haar "ontroerende" laatste openbare beelden van koningin Elizabeth, enkele dagen voor haar dood.

2 uur geleden
Landbouwminister: nog jaren schade aan land door damdoorbraak

NOVA KACHOVKA (ANP/RTR) - De damdoorbaak in de Oekraïense Dnipro-rivier heeft voor grote schade gezorgd aan het boerenland in de regio Cherson. De minister van Landbouw waarschuwt dat de verwoesting nog veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen en dat de boeren er nog jaren last van zullen hebben.

3 uur geleden
Nederlands kind gewond bij steekpartij Annecy

ANNECY (ANP/RTR/AFP) - Een van de kinderen die gewond zijn geraakt bij de steekpartij in de Franse Alpen is Nederlands. Dat heeft de openbaar aanklager bekendgemaakt. Het motief van de aanvaller is nog altijd onduidelijk. De dader had volgens aanklager Line Bonnet-Mathis vermoedelijk geen terroristisch motief.

4 uur geleden
Boegbeeld conservatieven VS Pat Robertson (93) overleden

WASHINGTON (ANP) - De invloedrijke Amerikaanse televisiepersoonlijkheid Pat Robertson is overleden. Hij stond bekend als een van de boegbeelden van de christelijke conservatieve beweging in de Verenigde Staten. Robertson stierf volgens zijn organisatie op 93-jarige leeftijd in zijn huis in Virginia Beach.

4 uur geleden