Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mercedes-moeder Daimler in Amsterdam gedagvaard om sjoemeldiesels

Mercedes-moeder Daimler in Amsterdam gedagvaard om sjoemeldiesels

AMSTERDAM (ANP) - De stichting die optreedt namens gedupeerden in de sjoemeldiesel-affaire heeft het moederbedrijf van automerk Mercedes-Benz, Daimler, gedagvaard om op 30 september voor de rechter in Amsterdam te verschijnen. Ook Nederlandse importeurs en een aantal individuele Nederlandse dealers krijgen een dagvaarding.

Diesel Emissions Justice zet in op een schadevergoeding voor Nederlandse en Europese autobezitters. In maart 2020 startte de stichting al eenzelfde procedure tegen Volkswagen.

Daimler installeerde tussen 2009 en eind 2019 sjoemelsoftware in miljoenen dieselvoertuigen, aldus de consumentenclub. Hierdoor leken de auto's bij testen te voldoen aan de geldende uitstootnormen, terwijl er in de praktijk meer stikstof vrijkwam dan toegestaan.

Manipulatie-instrumenten

Aanvullend onderzoek door de stichting zou hebben uitgewezen dat Daimler minstens acht illegale manipulatie-instrumenten gebruikte om het autocontrolesysteem voor de uitstoot van stikstof te beperken. "Hiermee omzeilde Daimler de steeds strengere emissienormen, ten koste van haar klanten, de volksgezondheid en het milieu", zegt Femke Hendriks, directeur van de stichting.

De consumentenclub vindt dat getroffen auto-eigenaren recht hebben op een "eerlijke" schadevergoeding. In Duitsland zijn al "significante" bedragen uitgekeerd als compensatie, aldus Diesel Emissions Justice.

Nieuwe modellen

De kopers van een 'gebrekkige' auto van Daimler lopen volgens de stichting het risico niet meer op de openbare weg te mogen rijden, kunnen te maken krijgen met inrijverboden in grote steden, met waardedaling van de auto en hogere brandstof- en onderhoudskosten. Het gaat in veel gevallen om relatief nieuwe Mercedes-modellen.

Daimler noemt de aantijgingen ongegrond. "Daarom zien we geen reden om met de stichting in gesprek te gaan over een eventuele schikking. Wij zullen ons fel verdedigen tegen ongefundeerde claims", zegt een concern in een reactie.

Meer uit Financieel

Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

1 minuut geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

22 minuten geleden
Novo Nordisk sleept Amerikaanse navolgers voor de rechter

BAGSVAERD (ANP/RTR) - De Deense medicijnfabrikant Novo Nordisk sleept twee Amerikaanse farmaceutische bedrijven voor de rechter. De bedrijven maken producten die hetzelfde bestanddeel bevat als het razend populaire afslankmedicijn Wegovy van Novo Nordisk.

57 minuten geleden
Topman energieconcern Uniper: Europa heeft meer lng nodig

BERLIJN (ANP) - Europa heeft veel meer import nodig van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) omdat de markt nog steeds erg krap is na het wegvallen van leveringen van Russisch gas door de oorlog in Oekraïne. Dat heeft topman Michael Lewis van het grote Duitse energieconcern Uniper gezegd in een interview met persbureau Bloomberg.

58 minuten geleden
Tesla levert eerste Cybertrucks af aan klanten

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla levert na twee jaar van vertragingen en productieproblemen donderdag zijn eerste Cybertrucks af. Volgend jaar moet het futuristisch uitziende voertuig in massaproductie gaan, maar of dat gaat lukken is de vraag.

2 uur geleden
Gokbedrijf achter BetCity beboet om overtreden antiwitwasregels

DEN HAAG (ANP) - Gokbedrijf Betent, in Nederland bekend van de onlinekansspelen van BetCity, heeft een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het overtreden van de antiwitwasregels. Volgens de Kansspelautoriteit (Ksa) moeten gokbedrijven hun klanten goed controleren om witwassen en de financiering van terrorisme tegen te gaan, maar hierin is Betent tekortgeschoten. Het gaat om de eerste openbaar gemaakte boete van de Ksa om een dergelijk vergrijp.

2 uur geleden
Marktonderzoeker: pc-markt herstelt zich weer

SINGAPORE (ANP) - De verkoop van pc's lijkt zich na bijna twee jaar weer te herstellen. Marktonderzoeker Canalys verwacht dat de markt in het laatste kwartaal van dit jaar met 5 procent zal groeien.

2 uur geleden