Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Daartoe is besloten omdat deze wedstrijd wordt gezien als risicowedstrijd, op basis van informatie die is verkregen na de rellen van zondag die volgden op het duel Marokko-België.

Burgemeester Femke Halsema heeft dat woensdag gezegd tijdens een gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen vanuit de oppositie.

Na de wedstrijd van zondag, die Marokko won, gingen in Amsterdam-West zo'n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op, onder meer op het Mercatorplein. Het feest sloeg echter al snel om in rellen. Zo werd zwaar vuurwerk afgestoken, moesten verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt het ontgelden en ontstonden meerdere brandjes. Een deelauto werd in brand gestoken.

Feesten op straat

Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, waarschuwt Halsema. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied "betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium". Maar de burgemeester benadrukte ook: "Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK."

Op vragen waarom het duel niet als risicowedstrijd was aangemerkt, antwoordde Halsema dat er "in Amsterdam, noch in Rotterdam noch in Den Haag er enige informatie was van tevoren dat hier risico's zouden zijn". Inschatten of een voetbalwedstrijd risico's met zich meebrengt kan nou eenmaal niet alleen maar gebeuren "op basis van nationaliteit van teams of van landen", aldus de burgemeester.

Naïf

Halsema kreeg ook de vraag waarom de mobiele eenheid zondag pas na 19.00 uur op het Mercatorplein arriveerde om een eind aan de onlusten te maken. Dat kwam volgens haar doordat de sfeer pas aan het eind van de middag omsloeg. De drie secties van de ME die daarop vanaf 17.30 uur gefaseerd werden opgeroepen, hadden een aanrijtijd van anderhalf uur, wat volgens haar gebruikelijk is. Ze wees erop dat Amsterdam geen permanent parate eenheden ME meer heeft, in tegenstelling tot Rotterdam en Den Haag.

De burgemeester liet nog weten zich te hebben geërgerd aan uitlatingen hierover van Annabel Nanninga van JA21. "Ik heb gelezen dat u het gedrag van de politie gekwalificeerd hebt als naïef. En over ME'ers hebt u gezegd dat ze met hun sloffen aan zaten te netflixen. Daar heb ik aanstoot aan genomen."

Meer uit Binnenland

Nog altijd problemen op A9 na dodelijk ongeval

BADHOEVEDORP (ANP) - Op de A9 bij knooppunt Badhoevedorp zijn dinsdagochtend nog altijd problemen na een dodelijk ongeval van maandagavond. De weg richting Amstelveen is voorlopig nog dicht, en Rijkswaterstaat zegt nog niet te weten hoe laat de weg weer wordt vrijgegeven.

8 minuten geleden
ANWB-campagne rondom auto te water: gordels los, ruit open, eruit

DEN HAAG (ANP) - De ANWB lanceert een "bewustwordingscampagne" rondom wat mensen moeten doen als ze met hun auto te water raken. In de kern komt het advies neer op: maak de gordel los, open de ruit en ga via die opening de auto uit.

26 minuten geleden
VluchtelingenWerk over spreidingswet: juiste weg is ingezet

AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."

1 uur geleden
Rode Kruis staat klaar om gemeenten te helpen met opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.

1 uur geleden
VNG: aantal gevonden asielplekken is knap met obstakels kabinet

DEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.

1 uur geleden
COA: niet genoeg opvangplekken gevonden voor spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.

1 uur geleden
SIRE wil met campagne negativiteit rond vijftigplussers tegengaan

AMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideële Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.

3 uur geleden