Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Daartoe is besloten omdat deze wedstrijd wordt gezien als risicowedstrijd, op basis van informatie die is verkregen na de rellen van zondag die volgden op het duel Marokko-België.

Burgemeester Femke Halsema heeft dat woensdag gezegd tijdens een gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen vanuit de oppositie.

Na de wedstrijd van zondag, die Marokko won, gingen in Amsterdam-West zo'n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op, onder meer op het Mercatorplein. Het feest sloeg echter al snel om in rellen. Zo werd zwaar vuurwerk afgestoken, moesten verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt het ontgelden en ontstonden meerdere brandjes. Een deelauto werd in brand gestoken.

Feesten op straat

Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, waarschuwt Halsema. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied "betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium". Maar de burgemeester benadrukte ook: "Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK."

Op vragen waarom het duel niet als risicowedstrijd was aangemerkt, antwoordde Halsema dat er "in Amsterdam, noch in Rotterdam noch in Den Haag er enige informatie was van tevoren dat hier risico's zouden zijn". Inschatten of een voetbalwedstrijd risico's met zich meebrengt kan nou eenmaal niet alleen maar gebeuren "op basis van nationaliteit van teams of van landen", aldus de burgemeester.

Naïf

Halsema kreeg ook de vraag waarom de mobiele eenheid zondag pas na 19.00 uur op het Mercatorplein arriveerde om een eind aan de onlusten te maken. Dat kwam volgens haar doordat de sfeer pas aan het eind van de middag omsloeg. De drie secties van de ME die daarop vanaf 17.30 uur gefaseerd werden opgeroepen, hadden een aanrijtijd van anderhalf uur, wat volgens haar gebruikelijk is. Ze wees erop dat Amsterdam geen permanent parate eenheden ME meer heeft, in tegenstelling tot Rotterdam en Den Haag.

De burgemeester liet nog weten zich te hebben geërgerd aan uitlatingen hierover van Annabel Nanninga van JA21. "Ik heb gelezen dat u het gedrag van de politie gekwalificeerd hebt als naïef. En over ME'ers hebt u gezegd dat ze met hun sloffen aan zaten te netflixen. Daar heb ik aanstoot aan genomen."

Meer uit Binnenland

Corendon biedt gratis hulp voor vervoer goederen naar Turkije

AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisaties die goederen naar Turkije willen brengen om mensen te helpen met de verwoestende aardbevingen, mogen dat gratis via vluchten van touroperator Corendon doen. Dat meldt een woordvoerder van Corendon.

1 uur geleden
Drukste avondspits van het jaar door ongevallen en staking

DEN HAAG (ANP) - De drukste spits van het jaar is dinsdagavond gemeten, meldt de ANWB. Op het hoogtepunt rond 17.30 uur stond er ruim 880 kilometer file op de Nederlandse wegen.

1 uur geleden
Nederland koopt met andere landen 100 Leopard 1-tanks voor Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland koopt samen met Duitsland en Denemarken "ten minste" honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne. Verder zorgen ze voor de nodige munitie en reserveonderdelen. Ook wil Nederland de opleiding gaan verzorgen van Oekraïense tankbemanningen.

2 uur geleden
Giro555 opengesteld voor slachtoffers van aardbevingen

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende hulporganisaties zijn een nationale actie gestart en hebben Giro555 opengesteld om geld op te halen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "Er is dringend noodhulp nodig, op zowel de korte als langere termijn. De samenwerkende hulporganisaties slaan de handen ineen en roepen heel Nederland op om samen in actie te komen voor de slachtoffers van deze humanitaire ramp", aldus Giro555.

2 uur geleden
NOS brengt nieuws over aardbeving ook in Turks en Arabisch

HILVERSUM (ANP) - De NOS deelt artikelen over de aardbevingen in Turkije en Syrië als experiment ook in het Turks en Arabisch op de website en in de app. De automatisch vertaalde berichten zijn via een link in de Nederlandstalige artikelen te vinden op de website van NOS Lab, de site waarop de omroep experimenteert met nieuwe technieken en vertelvormen.

3 uur geleden
Rotterdam en Amsterdam doneren 1 euro per inwoner

AMSTERDAM/ROTTERDAM (ANP) - Amsterdam en Rotterdam doneren beide 1 euro per inwoner aan het Rode Kruis voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. "De aardbeving in Turkije en Syrië is een ongekende ramp. We leven mee met de getroffenen en alle Turkse, Koerdische en Syrische Nederlanders die op dit moment in angst en onzekerheid leven", twitteren de steden dinsdag.

3 uur geleden
Islamitische stichting haalt ruim 1 miljoen euro op voor Turkije

DEN HAAG (ANP) - De Islamitische Stichting Nederland (ISN) heeft sinds maandag 1,2 miljoen euro opgehaald voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Een woordvoerder van de koepelorganisatie die 148 moskeeën vertegenwoordigt, zegt trots te zijn dat veel Nederlanders de slachtoffers willen steunen.

5 uur geleden