Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

Mercatorplein Amsterdam rond duel Marokko veiligheidsrisicogebied

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens het WK-duel tussen Marokko en Canada zijn donderdag in Amsterdam-West drie veiligheidsrisicogebieden van kracht. Het gaat om het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester de Vlugtlaan. Daartoe is besloten omdat deze wedstrijd wordt gezien als risicowedstrijd, op basis van informatie die is verkregen na de rellen van zondag die volgden op het duel Marokko-België.

Burgemeester Femke Halsema heeft dat woensdag gezegd tijdens een gemeenteraadsvergadering, in antwoord op vragen vanuit de oppositie.

Na de wedstrijd van zondag, die Marokko won, gingen in Amsterdam-West zo'n vijfhonderd voetbalsupporters de straat op, onder meer op het Mercatorplein. Het feest sloeg echter al snel om in rellen. Zo werd zwaar vuurwerk afgestoken, moesten verkeersborden en ruiten van een bloemenstal en supermarkt het ontgelden en ontstonden meerdere brandjes. Een deelauto werd in brand gestoken.

Feesten op straat

Daar zal nu streng tegen worden opgetreden, waarschuwt Halsema. Het instellen van een veiligheidsrisicogebied "betekent dat de politie, op het moment dat er sprake is van zwaar vuurwerk of een sterke aanwijzing daarvan, of van wapens, of er dingen vernield worden, mag optreden in een vroeg stadium". Maar de burgemeester benadrukte ook: "Feesten op straat mág en hoort bij een voetbaltoernooi als het WK."

Op vragen waarom het duel niet als risicowedstrijd was aangemerkt, antwoordde Halsema dat er "in Amsterdam, noch in Rotterdam noch in Den Haag er enige informatie was van tevoren dat hier risico's zouden zijn". Inschatten of een voetbalwedstrijd risico's met zich meebrengt kan nou eenmaal niet alleen maar gebeuren "op basis van nationaliteit van teams of van landen", aldus de burgemeester.

Naïf

Halsema kreeg ook de vraag waarom de mobiele eenheid zondag pas na 19.00 uur op het Mercatorplein arriveerde om een eind aan de onlusten te maken. Dat kwam volgens haar doordat de sfeer pas aan het eind van de middag omsloeg. De drie secties van de ME die daarop vanaf 17.30 uur gefaseerd werden opgeroepen, hadden een aanrijtijd van anderhalf uur, wat volgens haar gebruikelijk is. Ze wees erop dat Amsterdam geen permanent parate eenheden ME meer heeft, in tegenstelling tot Rotterdam en Den Haag.

De burgemeester liet nog weten zich te hebben geërgerd aan uitlatingen hierover van Annabel Nanninga van JA21. "Ik heb gelezen dat u het gedrag van de politie gekwalificeerd hebt als naïef. En over ME'ers hebt u gezegd dat ze met hun sloffen aan zaten te netflixen. Daar heb ik aanstoot aan genomen."

Meer uit Binnenland

VVD verwacht na aanval Iran op Israël einde aan discussie F-35

DEN HAAG (ANP) - De VVD gaat ervan uit dat na de aanval van Iran op Israël de discussie ophoudt over de noodzaak van het leveren van F-35- en reserveonderdelen aan Israël. Dat schrijft buitenlandwoordvoerder Ruben Brekelmans van de VVD op X.

5 uur geleden
Israël gaat angstige uren tegemoet, zegt CIDI-directeur

DEN HAAG (ANP) - Directeur Naomi Mestrum vreest dat Israël angstige uren tegemoet gaat, nadat bekend is geworden dat Iran een aanval met drones en raketten is begonnen op Israël. "We hebben met afschuw kennis genomen van het bericht. De komende uren zal meer duidelijk worden over de impact van de aanval", aldus Mestrum.

6 uur geleden
Buitenlandse Zaken roept reizigers Israël op alert te zijn

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken roept Nederlanders in Israël op de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Toeristen die met een georganiseerde reis in Israël zijn, wordt op het hart gedrukt contact te houden met de reisorganisatie. Nederlanders die dringend hulp nodig hebben, moeten de ambassade bellen, schrijft het ministerie op X.

6 uur geleden
Rutte: Nederland veroordeelt aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Nederland veroordeelt de aanvallen van Iran op Israël "ten zeerste", zegt premier Mark Rutte. "Verdere escalatie dient te worden voorkomen", schrijft hij op X. Rutte noemt de situatie in het Midden-Oosten "zeer zorgwekkend".

6 uur geleden
D66: aanval Iran op Israël groter dan 'waarop gehoopt was'

DEN HAAG (ANP) - In de ogen van D66-Kamerlid en buitenlandwoordvoerder Jan Paternotte is de aanval van Iran op Israël "niet de beperkte reactie op de Israëlische ambassade-strike waarop gehoopt was". Dat schrijft hij op X, nadat volgens hem een derde golf drones uit Iran is opgestegen "en raketten volgen".

6 uur geleden
Kamerleden reageren bezorgd na start aanval Iran op Israël

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden reageren bezorgd op de aanval van Iran op Israël, luttele minuten nadat zaterdagavond bekend werd dat Iran drones op Israël heeft afgevuurd.

7 uur geleden
Kerk in Vent staat stil bij door lawine omgekomen Nederlanders

VENT (ANP) - Tijdens een kerkdienst in het dorpje Vent in de Oostenrijkse deelstaat Tirol is aan het einde van de middag stilgestaan bij het overlijden van drie Nederlanders bij een lawine donderdag. De slachtoffers van 33, 35 en 60 maakten deel uit van een groep van zeventien Nederlanders, die met vier Oostenrijkse berggidsen een toertocht maakten. Een vierde slachtoffer raakte onderkoeld. De man van 32 verbleef daarom een nacht ter observatie in het ziekenhuis.

10 uur geleden