Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Menzis beperkt premie met reserves, maar 'dat kan niet onbeperkt'

Menzis beperkt premie met reserves, maar 'dat kan niet onbeperkt'

WAGENINGEN (ANP) - Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar ruim 235 miljoen euro uit zijn reserves gehaald om de premies betaalbaar te houden. Dat komt neer op 140 euro per volwassen verzekerde, laat de coöperatieve verzekeraar weten in het jaarverslag. Financieel bestuurder Dirk Jan Sloots waarschuwt echter dat Menzis dit "niet onbeperkt kan blijven doen, want ook reserves raken een keer op".

Menzis is met meer dan 2 miljoen verzekerden een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Het bedrijf kijkt terug op een uitzonderlijk druk coronajaar 2021 en wijst op de "enorme uitdagingen" voor de toekomst waar de zorg voor staat. "Zoals de toenemende zorgkosten, omdat we steeds ouder worden en omdat er betere en vaak duurdere medicijnen komen." De vraag naar zorg neemt toe, terwijl de personeelstekorten juist oplopen.

Volgens Sloots zijn "fundamentele keuzes" nodig om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden voor iedereen. Menzis denkt daarbij aan goede regionale afspraken, afschaffing van het vrijwillige eigen risico en een eerlijker verdeling van de risico's onder zorgverzekeraars. Volgens de financiële topman krijgen verzekeraars die relatief veel ongezonde mensen als klant hebben nu te weinig compensatie voor de hogere zorgkosten die zij maken.

Door de inzet van reserves sloot Menzis 2021 af met een negatief resultaat van 107 miljoen euro. Menzis heeft nog ruim 1,4 miljard euro aan eigen vermogen. Het grootste deel daarvan moet wel in kas blijven. Zorgverzekeraars zijn wettelijk verplicht om flinke reserves aan te houden, zodat ze financieel gezond blijven.

Meer uit Gezond

Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

3 uur geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

4 uur geleden
Hoogleraar: zorgpremies hebben hoogste grens nog niet bereikt

MAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.

1 dag geleden
Tandartsen: vergoed bezoek ook voor ouderen en jongvolwassenen

UTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.

1 dag geleden
Patiëntenfederatie wil meer digitale zorg en meer preventie

UTRECHT (ANP) - Patiëntenfederatie Nederland is het eens met de waarschuwing van verzekeraar DSW dat de gezondheidszorg onbetaalbaar dreigt te worden. "We herkennen de zorgen over de toegankelijkheid en de betaalbaarheid van de zorg. Wij denken dat je de zorg op hetzelfde kwaliteitsniveau kunt houden en het betaalbaar kunt houden, maar dan zul je de zorg wel anders moeten organiseren", zegt een woordvoerder.

1 dag geleden
Medicijnwaakhond waarschuwt voor onlinefabels over anticonceptie

UTRECHT (ANP) - Medicijnautoriteit CBG waarschuwt jonge vrouwen voor onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. "De invloed van influencers is groot, met soms ook negatieve gevolgen. Dat vind ik zorgelijk", zegt voorzitter Ton de Boer.

1 dag geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

1 dag geleden