Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechtenraad VN wil onderzoek naar racisme

Mensenrechtenraad VN wil onderzoek naar racisme

GENÈVE (ANP/AFP) - De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft discriminerend en gewelddadig optreden door de politie veroordeeld. De 47 leden tellende raad gaf ook opdracht een onderzoek in te stellen naar "systematisch racisme". Mensenrechtenorganisaties zeggen dat achter de schermen druk is uitgeoefend om verwijzingen naar de Verenigde Staten uit de resolutie te halen.

De VS zijn eerder nog wel genoemd in een conceptresolutie. Daarin werd opgeroepen tot internationaal onderzoek naar politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Die eis is de afgelopen dagen afgezwakt. De roep om een internationaal onderzoek is geschrapt en later verdween ook de verwijzing naar de VS. Bondgenoten van Washington, dat zelf geen lid meer is van de raad, betoogden dat racisme een probleem is dat wereldwijd speelt.

In de aangepaste resolutie wordt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet gevraagd een rapport op te stellen. Dat moet gaan over systematisch racisme en het schenden van de mensenrechten van Afrikanen en mensen van Afrikaanse afkomst door politiediensten. De ambassadeur van Burkina Faso erkende dat veel concessies zijn gedaan om steun te krijgen voor de tekst.

Mensenrechtenorganisaties reageerden teleurgesteld. Zo zei het Amerikaanse ACLU dat andere landen onder druk zijn gezet om een historische resolutie af te zwakken. "De VS keren slachtoffers van politiegeweld en zwarte mensen zo weer de rug toe", zei Jamil Dakwar van die burgerrechtenorganisatie.

Meer uit Buitenland

Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

5 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

5 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

7 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

9 uur geleden
Indiase premier Modi bezoekt plek van grote treinramp

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - De Indiase premier Narendra Modi heeft bij de Oost-Indiase stad Balasore de plek bezocht waar vrijdag een groot treinongeluk is gebeurd. Hij sprak met reddingswerkers en zal volgens Indiase media ook het ziekenhuis bezoeken waar gewonden worden behandeld.

9 uur geleden
Bosbrandseizoen in Europa op weg naar piek

HOUTEN (ANP) - Komende weken neemt het aantal natuurbranden in Europa waarschijnlijk toe. Het aantal branden zal stijgen tot gemiddeld 27 per week, meldt Weeronline. In augustus is de piek, dan zijn er naar verwachting tachtig natuurbranden per week.

10 uur geleden
Europese gevangenen uit Iran aangekomen in België

BRUSSEL (ANP) - De drie Europese gevangenen die Iran heeft vrijgelaten zijn zaterdag omstreeks 02.45 plaatselijke tijd geland op de militaire luchthaven in Melsbroek. Daar werden ze ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib, zo schrijft het Belgische dagblad De Morgen.

12 uur geleden