Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechtenprijs EU uitgereikt aan advocaat van Iraanse winnares

Mensenrechtenprijs EU uitgereikt aan advocaat van Iraanse winnares

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft zijn jaarlijkse mensenrechtenprijs uitgereikt aan een advocaat van de familie van de Iraanse 22-jarige prijswinnares Jina Mahsa Amini. De prijs wordt gedeeld met de Iraanse vrouwenbeweging Vrouwen, Leven, Vrijheid.

De prijsuitreiking maakte nogmaals duidelijk hoe het met de vrouwenrechten in Iran is gesteld. De Sacharovprijs, zo was in oktober al bekendgemaakt, is postuum voor Jina Mahsa Amini. De vrouw kwam vorig jaar om het leven drie dagen nadat de Iraanse zedenpolitie haar had meegenomen vanwege een verkeerd gedragen hoofddoek. In haar plaats wilden Jina Amini's ouders en broer dinsdag de prijs van 50.000 euro in het Europees Parlement in Straatsburg in ontvangst nemen. Maar Amini's familie werd afgelopen weekeinde op weg naar Straatsburg tegengehouden op de luchthaven van Teheran.

De advocaat van Amini's familie bracht het wel tot Straatsburg. Hij las tijdens de prijsuitreiking in een volle parlementszaal een verklaring voor van Amini's moeder. Die vergeleek haar dochter Jina met een andere "inspirerende dochter", de Franse Jeanne d'Arc. Deze Franse heldin streed rond 1425 ook voor haar idealen en moest dat, net als Jina, met de dood bekopen. De tegenstanders van Jeanne d'Arc "geloofden door haar te verbranden ook haar dromen in rook te laten opgaan". Maar, aldus de moeder, haar dood heeft eerder krachten losgemaakt die onverslaanbaar zijn. De moeder zei te hopen dat de naam van haar dochter, net als die van Jeanne d'Arc, een "symbool van vrijheid" wordt.

Massale protesten

Amini's dood leidde in Iran tot massale protesten die maanden aanhielden. De protestbeweging Vrouwen, Leven, Vrijheid, die door Jina Amini's dood op gang is gebracht, deelt in de prijs. Van deze beweging waren twee leidsvrouwen aanwezig in het Europarlement.

De Sacharovprijs "voor de vrijheid van denken" wordt ieder jaar in Straatsburg uitgereikt. De onderscheiding is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar het Oekraïense volk.

Meer uit Buitenland

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

WASHINGTON (ANP/DPA) - Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een "echte" hongersnood in het noorden van de Gazastrook. De problemen zouden zich uitbreiden naar het zuiden van het Palestijnse gebied, aldus Cindy McCain in een interview met de Amerikaanse televisiezender NBC dat zondag in zijn geheel wordt uitgezonden.

5 uur geleden
Dodental na overstromingen Brazilië loopt verder op

PORTO ALEGRE (ANP/AFP) - Het dodental door zware overstromingen en modderstromen in het zuiden van Brazilië is verder opgelopen. Inmiddels staat de teller op 56, daarnaast gelden 67 personen als vermist.

7 uur geleden
Sadiq Khan herkozen als burgemeester van Londen

LONDEN (ANP) - De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, is zoals verwacht herkozen. BBC en Sky News melden op basis van voorlopige uitslagen dat de politicus van Labour heeft gewonnen van Susan Hall van de Conservatieve Partij en een derde termijn krijgt in de Britse hoofdstad.

8 uur geleden
Rusland zet Zelensky op opsporingslijst

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op de opsporingslijst gezet, berichten Russische media. De autoriteiten hebben niet bekendgemaakt waarvoor Zelensky gezocht wordt. De president staat op een lijst van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.

9 uur geleden
Duitse Europarlementariër mishandeld en ernstig gewond

DRESDEN (ANP/DPA) - De Duitse Europarlementariër Matthias Ecke is in Dresden mishandeld en ernstig gewond geraakt. Dat gebeurde toen hij vrijdagavond verkiezingsposters aan het ophangen was, zegt de politie. De politicus van de linkse partij SPD van bondskanselier Olaf Scholz is overgebracht naar het ziekenhuis en zal geopereerd moeten worden.

9 uur geleden
Duizenden besloten meetings Duits leger maandenlang online

BERLIJN (ANP) - Duizenden besloten vergaderingen van het Duitse leger waren maandenlang voor iedereen te vinden op het internet. FOCUS Online en Die Zeit schrijven dat de links nogal makkelijk vrij toegankelijk waren voor het publiek.

10 uur geleden
Nu ook pro-Palestijns protestkamp bij universiteit Dublin

DUBLIN (ANP/RTR) - Studenten bij Trinity College in Dublin hebben een tentenkamp opgezet op het universiteitscomplex. Ze willen daarmee protesteren tegen de Israëlische oorlog in de Gazastrook.

11 uur geleden