Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechtenhof: Rusland schond mensenrechten op Krim

Mensenrechtenhof: Rusland schond mensenrechten op Krim

STRAATSBURG (ANP) - Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne, dat daarover had geklaagd, gelijk.

Rusland maakte op de Krim onder meer inbreuk op het recht op leven, de vrijheid van meningsuiting en vergadering en het verbod op onmenselijke behandeling en op discriminatie, concludeert het hof in Straatsburg. Rusland bezette het schiereiland in 2014 na een nepreferendum en lijfde het vervolgens in.

Rusland is "zonder enige twijfel" schuldig aan het stelselmatig begaan van zulke overtredingen, oordeelt het mensenrechtenhof. Daarvoor zou genoeg bewijs zijn, onder meer uit getuigenverklaringen en rapporten van hulp- en mensenrechtenorganisaties. Rusland zou hebben verzuimd de misstanden te onderzoeken, waaruit volgens de rechters wel blijkt dat het Kremlin die officieel toelaat.

MH17

Het is zeer de vraag of Rusland zich iets aantrekt van het vonnis. Het hof staat los van de EU, maar hoort bij de Raad van Europa, de verdragsorganisatie die sinds de Tweede Wereldoorlog toeziet op de mensenrechten in Europa. Rusland stapte er twee jaar geleden, na de inval in Oekraïne, uit. Aan uitspraken over alles wat daarvoor is voorgevallen, dient het land zich desondanks te houden. Maar Moskou liet zich al jaren amper iets aan het hof gelegen liggen.

Bij het mensenrechtenhof lopen vier zaken van Oekraïne tegen Rusland, waaronder de gezamenlijke klacht met Nederland over het neerhalen van vlucht MH17.

Meer uit Buitenland

Musk ontkent 45 miljoen per maand te doneren aan campagne Trump

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Miljardair Elon Musk ontkent dat hij gezegd zou hebben dat hij 45 miljoen dollar per maand schenkt aan de verkiezingscampagne van Donald Trump. Wel bevestigt hij dat hij "enkele donaties deed" aan een politiek actiecomité (PAC) dat zich inzet voor de verkiezing van Trump. Maar dat zou om veel lagere bedragen gaan.

40 minuten geleden
Honderden arrestaties bij protest tegen Netanyahu in Washington

WASHINGTON (ANP/DPA/RTR) - De politie in Washington D.C. heeft dinsdag zo'n tweehonderd demonstranten gearresteerd in een van de gebouwen van het Capitool. Zij protesteerden daar tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, die woensdag het Congres toespreekt.

2 uur geleden
Trump en Netanyahu ontmoeten elkaar vrijdag

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag een ontmoeting met de premier van Israël, Benjamin Netanyahu. Dat bevestigde Trump op zijn sociale medium TruthSocial, nadat dagen was gespeculeerd over een bezoek van Netanyahu aan Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida.

3 uur geleden
Trump dient klacht over Harris in bij verkiezingscommissie

WASHINGTON (ANP) - Het campagneteam van Donald Trump heeft een klacht ingediend bij de federale verkiezingscommissie van de VS, de FEC. De campagneleiders beweren dat de overdracht van de campagnekas van Joe Biden aan Kamala Harris in strijd is met de wet.

4 uur geleden
Taiwan zet zich schrap voor tyfoon Gaemi

TAIPEI (ANP) - Taiwan maakt zich woensdag op voor de komst van tyfoon Gaemi. De financiële markten zijn opgeschort, bijna alle vluchten zijn geannuleerd, scholen hebben hun deuren gesloten en de meeste mensen gaan niet naar hun werk. Het leger staat paraat in verband met verwachte stortregens en harde wind.

4 uur geleden
Uitgaven Brits koningshuis gedaald

LONDEN (ANP) - Het Britse koningshuis heeft in het afgelopen jaar minder uitgegeven. Dat staat in het financiële jaarverslag dat woensdag is verschenen. De uitgaven van het Britse koningshuis daalden met 17 procent van 107,5 miljoen pond (127,85 miljoen euro) naar 89,1 miljoen pond (105,9 miljoen euro). Dat kwam grotendeels door een verwachte daling van de uitgaven voor renovaties aan Buckingham Palace. Het bedrag dat de koninklijke familie ontving uit het zogeheten Sovereign Grant, het bedrag dat de Britse belastingbetaler betaalt, bleef voor het derde opeenvolgende jaar gelijk met 86,3 miljoen pond.

5 uur geleden
Secret Service vraagt Trump geen buitenevenementen meer te houden

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse geheime dienst heeft oud-president Donald Trump "aangemoedigd" geen grote campagne-evenementen meer te houden in de buitenlucht. Dat melden bronnen aan de Washington Post.

7 uur geleden