
Mensenrechtenhof beslist volgende week of het MH17-zaak behandelt
STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist volgende week woensdag of het zich buigt over het neerhalen van vlucht MH17 en de mogelijke schuld die Rusland daaraan had. Het zou voor het eerst zijn dat een internationale rechter een oordeel velt over de verantwoordelijkheid voor de vliegramp.
Het mensenrechtenhof moet niet alleen beslissen of het de klacht van Nederland over de MH17 in behandeling neemt. Het besluit tegelijkertijd over klachten van Oekraïne over het Russische optreden in het oosten van het land en over de ontvoering van Oekraïense kinderen uit bezet gebied.
Rusland probeert het hof in Straatsburg ervan te weerhouden zich over de zaak te buigen. Doet het EHRM dat toch, dan kan het nog wel jaren duren voor het uitspraak doet. Als het hof Rusland uiteindelijk zou veroordelen, heeft dat grote politieke betekenis en kan Moskou een schadevergoeding worden opgelegd.
Nederland en Oekraïne kregen een jaar geleden de kans om de rechters van het mensenrechtenhof te overtuigen van Ruslands schuld. De vraag of het land gezag uitoefende in het gebied lijkt doorslaggevend te worden voor de zaak, zei de Nederlandse delegatie na de hoorzitting. Nederland en Oekraïne betoogden dat Rusland het indertijd in die delen van Oekraïne voor het zeggen had en dus verantwoordelijk kan worden gehouden. Rusland sprak dat tegen en schuift de schuld af op de rebellen of zelfs op Oekraïne.
De vliegramp in 2014 kostte alle 298 inzittenden van het passagiersvliegtuig op weg van Schiphol naar Kuala Lumpur het leven. De zaak voor het mensenrechtenhof is het derde spoor dat Nederland bewandelt om gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers. De rechtbank Den Haag heeft twee Russen en een Oekraïner inmiddels veroordeeld voor hun rol in het neerhalen van MH17. Ook probeert Nederland om Rusland aansprakelijk te stellen voor de ramp, wat het land uiteindelijk voor het Internationale Gerechtshof zou kunnen brengen.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - NRC is vrijdagavond twee keer in de prijzen gevallen op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Utrecht. Tijdens de avond werden de ASN Aanmoedigingsprijs 2024 en De Loep 2024 uitgereikt, waarmee de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) naar eigen zeggen de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen viert. Ook De Groene Amsterdammer, Investico en NOS op 3 en Zembla wisten een prijs in de wacht te slepen.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Drie voormalige leiders van de PvdA keren zich tegen de weggestemde motie van Kati Piri van GroenLinks-PvdA waarin wordt gevraagd om een tijdelijk volledig wapenembargo tegen Israël. Het gaat om Lodewijk Asscher, Job Cohen en Ad Melkert.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De door Dubai uitgeleverde profvoetballer Quincy Promes (33) is vrijdagavond aangekomen op Schiphol. Dit meldt het Openbaar Ministerie. Vorige week donderdag werd bekend dat hij was gearresteerd in Dubai. Nederland had om zijn uitlevering gevraagd.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groot deel van de Ring A10 in Amsterdam is sinds vrijdagavond dicht door het festival dat zaterdagochtend begint op de snelweg. De Ring West, Zuid en Oost, de wegen tussen de afslag naar de A5 en de afslag A10, zijn tot zondagmiddag niet toegankelijk voor het verkeer. Weggebruikers moeten rekening houden met meer dan een uur extra reistijd.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - De problemen met het systeem voor het aanvragen van schadevergoeding van de NS zijn nog niet verholpen. De vervoerder hoopte dat die voor het weekend opgelost zouden zijn, maar volgens een NS-woordvoerder is er iets nog niet goed. De hoop is nu dat het systeem maandag weer in gebruik kan worden genomen.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail waarschuwt voor mogelijke gevolgen op het spoor door de hitte van komend weekend. Bij hoge temperaturen komen op het spoor vaker storingen voor. Medewerkers controleren bij warm weer vaker hoe het spoor erbij ligt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Vier minderjarigen zijn vrijdag veroordeeld tot werkstraffen van veertig tot vijftig uur voor openlijke geweldpleging. Volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag waren ze betrokken bij de grote rellen in Scheveningen op 1 mei en pleegden ze openlijk geweld tegen de politie.
11 uur geleden