
Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek
BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.
Bachelet zei onder andere dat haar bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens haar heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.
Directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch schrijft in een tweet dat Bachelet "blijkbaar gelooft dat ze zó overtuigend is dat haar rustige gesprek in het achterkamertje Beijing zal overhalen zijn repressie te verminderen". Maar volgens Roth kan Bachelet privé praten met China "tot ze paars ziet. Het zal alleen handelen door publieke druk."
Propagandamogelijkheid
Het Oeigoers Wereldcongres WUC, dat opkomt voor de belangen van de Oeigoeren, vindt dat het bezoek van de mensenrechtenchef een propagandamogelijkheid voor China is gebleken. En Luke de Pulford van anti-slavernijorganisatie Arise spreekt van "een catastrofaal plichtsverzuim" van de Chileense.
Bachelet bracht afgelopen week onder meer een bezoek aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt. Beijing wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen te houden, dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te steriliseren. Bachelet kon naar eigen zeggen zonder Chinese inmenging gesprekken voeren met betrokkenen.
Kans
Zij heeft onder meer een beroep gedaan op de autoriteiten om met spoed informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.
Ze voegde eraan toe dat de autoriteiten in de provincie Xinjiang haar hebben verzekerd dat een zogenoemd "netwerk van centra voor beroepsopleiding" - waarvan mensenrechtengroepen zeggen dat het gedwongen heropvoedingskampen zijn - is ontmanteld.
Ook sprak ze met president Xi Jinping. Ze omschrijft het bezoek als een kans "naar elkaar te luisteren". Zij ging na afloop van het bezoek al even in op de kritiek dat ze tijdens de trip niet scherp genoeg geoordeeld zou hebben over de mensenrechtensituatie. "Ik heb jullie gehoord", zei ze.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP/RTR) - Bij een grootschalige aanval op Oekraïne hebben de Russen een recordaantal van 539 drones en elf raketten ingezet, meldt de Oekraïense luchtmacht. De aanval, die vrijwel de hele nacht duurde, volgde na een telefoongesprek tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump over de Russische oorlog tegen Oekraïne. De helft van de drones zou zijn neergehaald. Ruim tweehonderd gingen verloren.
37 minuten geledenMARYLAND (ANP/AFP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
1 uur geledenDES MOINES (ANP) - Tijdens een toespraak in de Amerikaanse staat Iowa vierde president Donald Trump donderdag dat zijn grote uitgavenwet is aangenomen. Trump trapte in Des Moines het feestjaar voor 250 jaar Amerikaanse onafhankelijkheid af. Hij noemde de wet een "fenomenale overwinning" voor de VS.
3 uur geledenMARYLAND (ANP) - Kilmar Abrego, die door de VS onterecht naar El Salvador werd gedeporteerd en vervolgens werd teruggehaald, is in de gevangenis in El Salvador mishandeld en gemarteld. Dat hebben zijn advocaten bekendgemaakt.
3 uur geledenKyiv (ANP/BLOOMBERG) - Kort nadat de Russische president Vladimir Poetin met de Amerikaanse president Donald Trump over de oorlog in Oekraïne had gebeld, heeft Rusland een grote droneaanval uitgevoerd op de Oekraïense hoofdstad Kyiv.
4 uur geledenBARRANCA (ANP) - Archeologen hebben in Peru een 3500 jaar oude stad ontdekt die waarschijnlijk functioneerde als handelscentrum. De stad verbond culturen aan de Pacifische kust met de Andes en het Amazonegebied.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering van president Donald Trump groen licht gegeven om een groep migranten die wordt vastgehouden op een Amerikaanse militaire basis in Djibouti naar Zuid-Soedan te deporteren.
4 uur geleden