Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

Bachelet zei onder andere dat haar bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens haar heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.

Directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch schrijft in een tweet dat Bachelet "blijkbaar gelooft dat ze zó overtuigend is dat haar rustige gesprek in het achterkamertje Beijing zal overhalen zijn repressie te verminderen". Maar volgens Roth kan Bachelet privé praten met China "tot ze paars ziet. Het zal alleen handelen door publieke druk."

Propagandamogelijkheid

Het Oeigoers Wereldcongres WUC, dat opkomt voor de belangen van de Oeigoeren, vindt dat het bezoek van de mensenrechtenchef een propagandamogelijkheid voor China is gebleken. En Luke de Pulford van anti-slavernijorganisatie Arise spreekt van "een catastrofaal plichtsverzuim" van de Chileense.

Bachelet bracht afgelopen week onder meer een bezoek aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt. Beijing wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen te houden, dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te steriliseren. Bachelet kon naar eigen zeggen zonder Chinese inmenging gesprekken voeren met betrokkenen.

Kans

Zij heeft onder meer een beroep gedaan op de autoriteiten om met spoed informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.

Ze voegde eraan toe dat de autoriteiten in de provincie Xinjiang haar hebben verzekerd dat een zogenoemd "netwerk van centra voor beroepsopleiding" - waarvan mensenrechtengroepen zeggen dat het gedwongen heropvoedingskampen zijn - is ontmanteld.

Ook sprak ze met president Xi Jinping. Ze omschrijft het bezoek als een kans "naar elkaar te luisteren". Zij ging na afloop van het bezoek al even in op de kritiek dat ze tijdens de trip niet scherp genoeg geoordeeld zou hebben over de mensenrechtensituatie. "Ik heb jullie gehoord", zei ze.

Meer uit Buitenland

Krant: werk aan tijdelijke haven Gaza dit weekend van start

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse strijdkrachten beginnen mogelijk dit weekend aan de bouw van een drijvende haven voor de kust van de Gazastrook. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal.

47 minuten geleden
Macron ziet 'sterfelijk Europa' met zorg aan

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron heeft in een toespraak over Europa op de Sorbonne, de Universiteit van Parijs, gezegd dat Europa er op het internationale toneel zwak voorstaat. Hij vreest dat in het komende decennium die zwakheid erger kan worden "en we gedegradeerd kunnen worden, ons Europa is sterfelijk en kan sterven" aldus Macron.

55 minuten geleden
Belarus meldt aanwezigheid tientallen Russische kernwapens

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland heeft "enkele tientallen" tactische kernwapens gestationeerd in het Oost-Europese Belarus. Dat meldt de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko volgens het Russische persbureau TASS.

1 uur geleden
EU-hof: wie Turk wordt mag niet zomaar EU-nationaliteit verliezen

LUXEMBURG (ANP) - Wie als EU-burger de Turkse of een andere nationaliteit aanneemt, mag daarmee niet automatisch de nationaliteit verliezen van Nederland, Duitsland of een ander EU-land. Het EU-hof heeft dat in een Duitse zaak geoordeeld.

1 uur geleden
President Belarus ziet impasse aan front en wil vredesoverleg

MOSKOU/MINSK (ANP/RTR) - De president van Belarus, Aleksandr Loekasjenko, vindt dat het tijd is voor Oekraïne en Rusland om vredesgesprekken aan te gaan omdat het front is gestagneerd. Hij zei dat de vredesgesprekken uit 2022 die in Istanbul werden gehouden, als basis kunnen dienen voor een nieuwe poging.

2 uur geleden
Duizenden toegangsbewijzen verkocht voor Venetië

VENETIË (ANP/AFP/RTR) - Toeristen in Venetië moesten donderdag voor het eerst over een toegangsbewijs beschikken voor een bezoek aan de stad. De plaatselijke autoriteiten zeggen dat om 08.30 uur al zo'n 10.000 tickets waren verkocht.

2 uur geleden
Opnieuw arrestatie in corruptiezaak Russische onderminister

MOSKOU (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Russische autoriteiten hebben een derde arrestatie verricht in de corruptiezaak rond onderminister van Defensie Timoer Ivanov. Het gaat om de medeoprichter van een bouwbedrijf. De man wordt verdacht van omkoping. Er zouden "diensten" zijn verleend aan de onderminister en andere personen.

4 uur geleden