Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

BEIJING (ANP/AFP/DPA) - Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.

Bachelet zei onder andere dat haar bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens haar heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.

Directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch schrijft in een tweet dat Bachelet "blijkbaar gelooft dat ze zó overtuigend is dat haar rustige gesprek in het achterkamertje Beijing zal overhalen zijn repressie te verminderen". Maar volgens Roth kan Bachelet privé praten met China "tot ze paars ziet. Het zal alleen handelen door publieke druk."

Propagandamogelijkheid

Het Oeigoers Wereldcongres WUC, dat opkomt voor de belangen van de Oeigoeren, vindt dat het bezoek van de mensenrechtenchef een propagandamogelijkheid voor China is gebleken. En Luke de Pulford van anti-slavernijorganisatie Arise spreekt van "een catastrofaal plichtsverzuim" van de Chileense.

Bachelet bracht afgelopen week onder meer een bezoek aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt. Beijing wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen te houden, dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te steriliseren. Bachelet kon naar eigen zeggen zonder Chinese inmenging gesprekken voeren met betrokkenen.

Kans

Zij heeft onder meer een beroep gedaan op de autoriteiten om met spoed informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.

Ze voegde eraan toe dat de autoriteiten in de provincie Xinjiang haar hebben verzekerd dat een zogenoemd "netwerk van centra voor beroepsopleiding" - waarvan mensenrechtengroepen zeggen dat het gedwongen heropvoedingskampen zijn - is ontmanteld.

Ook sprak ze met president Xi Jinping. Ze omschrijft het bezoek als een kans "naar elkaar te luisteren". Zij ging na afloop van het bezoek al even in op de kritiek dat ze tijdens de trip niet scherp genoeg geoordeeld zou hebben over de mensenrechtensituatie. "Ik heb jullie gehoord", zei ze.

Meer uit Buitenland

Vier gewonden na schietpartij in Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In de Brusselse gemeente Elsene zijn bij een schietpartij vier mensen gewond geraakt, van wie een levensgevaarlijk, meldt de lokale politie. Volgens de Elsense burgemeester Christos Doulkeridis zijn er geen aanwijzingen dat het om terrorisme zou gaan.

23 minuten geleden
VS zullen niet akkoord gaan met bufferzone in Gazastrook

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten zullen zich verzetten tegen de invoering van een bufferzone in de Gazastrook die de oppervlakte van het gebied zou verkleinen, meldt Matthew Miller, de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

47 minuten geleden
Britse migratieminister weg na ruzie over deportatie migranten

LONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse minister van Migratie, Robert Jenrick, is opgestapt. Hij vindt dat een nieuw plan van premier Rishi Sunak om migranten uit te zetten naar Rwanda niet ver genoeg gaat en geen oplossing biedt voor de migratiecrisis waar het Verenigd Koninkrijk volgens hem mee kampt.

1 uur geleden
G7-landen komen met invoerbeperkingen voor Russische diamanten

WASHINGTON (ANP) - De landen die samenwerken in de G7 gaan het moeilijker maken om vanuit Rusland diamanten in te voeren. De maatregel gaat vanaf het nieuwe jaar gelden voor alle "niet-industriële diamanten die gewonnen, verwerkt of geproduceerd" zijn in Rusland. Later vallen ook Russische diamanten die verwerkt zijn in andere landen onder de regel, staat in een verklaring van de G7.

2 uur geleden
Voortgang op de klimaattop: onderhandelaars zitten in loopgraven

DUBAI (ANP) - Landen liggen na een week op de klimaattop in Dubai nog ver van elkaar af, zeker als het gaat om het uitfaseren van fossiele brandstoffen. Dat signaleren onderzoeker Sylvia Karlsson-Vinkhuyzen van Wageningen University (WUR) en beleidsadviseur Hilde Stroot van Oxfam Novib woensdag. "Na een goed begin van de top is het nu heel ingewikkeld", zegt Karlsson-Vinkhuyzen. "De partijen lijken in loopgraven te zitten en komen nog niet dichter bij elkaar."

2 uur geleden
Organisatie: nederzettingen Oost-Jeruzalem uitgebreid

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische autoriteiten hebben volgens de organisatie Peace Now de bouw van honderden woningen in het bezette Oost-Jeruzalem goedgekeurd. Dat zou een uitbreiding van de omstreden nederzettingen betekenen. "Als er geen oorlog had gewoed, zou dit een hoop reuring opgeleverd hebben", zegt Hagit Ofran van de Israëlische organisatie.

2 uur geleden
Biden: als Poetin Oekraïne inneemt, stopt hij daar niet

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat "als Poetin Oekraïne inneemt, hij daar niet zal stoppen". Volgens Biden zal Rusland na winst in Oekraïne mogelijk een NAVO-lid aanvallen "en zullen Amerikaanse soldaten met Russische soldaten moeten vechten".

3 uur geleden