Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Mensenrechten- en klimaatregels EU voor bedrijven dichterbij

Mensenrechten- en klimaatregels EU voor bedrijven dichterbij

BRUSSEL (ANP) - Grote bedrijven in de Europese Unie moeten volgens de EU-landen zorgen dat zij en bijvoorbeeld hun leveranciers en onderaannemers de mensenrechten en het klimaat niet schaden. Nieuwe EU-regels die dat moeten waarborgen zijn met de steun van de lidstaten een grote stap dichterbij. De lidstaten willen de regels de eerste jaren wel reserveren voor alleen de allergrootste bedrijven.

De regels voor 'gepaste zorgvuldigheid' moeten bedrijven aanzetten tot maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze moeten niet alleen zelf correct te werk gaan, maar ook opletten dat het niet elders in hun 'activiteitenketen' van grondstof naar klant misgaat. Dat een Bengaalse kledingfabriek bijvoorbeeld kinderen aan het werk zet of een grondstofleverancier het regenwoud platbrandt. Bedrijven kunnen dan aansprakelijk gesteld worden of moeten vrezen voor boetes.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) is "uiteindelijk best blij" met de plannen. Ze spreekt van "een goede stap vooruit", al is het bij de uitwerking wel opletten of de administratieve rompslomp vooral voor kleine bedrijven niet te zwaar wordt. Mkb-bedrijven vrezen voor allerlei eisen van grote afnemers, die bang zijn het te moeten bezuren als zij over de schreef gaan. Maar Adriaansens denkt dat kleine bedrijven daartegen "voldoende beschermd" worden. Maar "we moeten dat goed in de gaten houden", erkent ze.

Afgezwakt

De economieminister was verder "faliekant" tegen het persoonlijk aansprakelijk stellen van bestuurders van bedrijven, dat de Europese Commissie had voorgesteld. Daar heeft ze naar eigen zeggen bij haar collega-ministers van de andere EU-landen gehoor voor gevonden.

De ministers zwakken de oorspronkelijke plannen ook op een andere manier af. Ze willen de nieuwe regels de eerste drie jaar voorbehouden aan bedrijven met meer dan 1000 werknemers en een jaaromzet van minstens 300 miljoen euro. Het dagelijks bestuur van de EU had voorgesteld die op te leggen aan half zo grote bedrijven. Twee jaar later zouden dan ondernemingen met minimaal 250 werknemers en een jaaromzet van 40 miljoen euro in risicovolle sectoren zoals de mijnbouw of kledingindustrie aan de beurt zijn.

Europees Parlement

De EU-landen gaan nu onderhandelen met het Europees Parlement om tot definitieve wetgeving te komen. Het duurt nog zeker tot 2024 voor die zal ingaan. Het parlement wil juist strengere eisen. Het stuurt er bijvoorbeeld op aan de regels ook voor alle banken en investeerders te laten gelden.

Hulporganisatie Oxfam Novib hoopt dat het parlement de EU-plannen nog weet aan te scherpen, want die "schieten op cruciale punten tekort". Daarnaast moet Nederland zelf dan maar in zijn eentje krachtiger stappen zetten, aldus Oxfam.

Meer uit Financieel

NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

11 minuten geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

28 minuten geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

10 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

10 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

10 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

11 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

13 uur geleden