
Mensen zijn langer onderweg naar bestemming, vooral in Amsterdam
AMSTERDAM (ANP) - Mensen waren vorig jaar langer onderweg naar hun bestemming dan in 2023. De gemiddelde reistijd is toegenomen. Volgens navigatiemaker TomTom komt dat door files en wegwerkzaamheden, maar ook door verlaging van de maximumsnelheid. Deskundigen van het bedrijf verwachten dat de reistijd in 2025 verder stijgt doordat mensen minder vaak thuiswerken en door veel werkzaamheden.
De reistijd is het langst in Amsterdam. Automobilisten hadden daar gemiddeld 23 minuten nodig om een afstand van 10 kilometer af te leggen. Dat is een toename van 6 procent ten opzichte van 2023, de grootste stijging van het land. Dat komt volgens TomTom doordat de toegestane snelheid op veel wegen in de hoofdstad is verlaagd van 50 naar 30 kilometer per uur. In Nijmegen duurt een rit van 10 kilometer gemiddeld 20 minuten en in Den Haag 19 minuten. Mensen zijn in Amersfoort en Almere het snelst op hun bestemming. Dezelfde rit duurt daar ongeveer 10 minuten.
In Groningen en Apeldoorn waren het de files die naar verhouding het meeste effect hadden op de reistijd. In beide steden zorgde de verkeersdrukte voor 32 procent extra reistijd ten opzichte van een rit zonder files.
In dertien van de zeventien onderzochte steden nam de gemiddelde reistijd toe. In Nijmegen, Apeldoorn en Almere was de daling minimaal. Alleen in Leiden is een duidelijke afname ten opzichte van 2023 te zien, min 4,5 procent.
Amsterdam is ook goed voor de 'traagste' dag van 2024. Op vrijdag 6 september duurde een rit van 10 kilometer in de hoofdstad gemiddeld bijna een half uur. Op die dag werd onder meer aan de Coentunnel en de Zeeburgerbruggen gewerkt. Een even lange rit in Groningen kostte op donderdag 21 november ongeveer 24 minuten als gevolg van sneeuw en gladheid, waarvoor ook code oranje werd afgegeven. Dat was 91 procent langer dan gebruikelijk, naar verhouding de grootste extra reistijd van het jaar.
Vergeleken met de rest van de wereld stelt de vertraging in Nederland niet veel voor, zegt TomTom. Amsterdam staat wereldwijd op plek 136, Nijmegen is 211e en Den Haag 259e. De stad met de meeste vertraging is Barranquilla in Colombia, waar een rit van 10 kilometer gemiddeld 36 minuten duurt. Daarna volgen Kolkata, Bengaluru en Pune in India met respectievelijk 35, 34 en 33 minuten. Londen is de drukste stad in Europa met een gemiddelde reistijd van 33 minuten. De traagste dag van het jaar was op 17 januari in het Japanse Sapporo, waar mensen 48 minuten nodig hadden om 10 kilometer af te leggen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Er moet meer worden gedaan om stemmen makkelijker te maken voor gevangenen, vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Nu gebeurt er nog te weinig voor deze groep. "Daarmee gaan veel stemmen verloren", concludeert de raad.
8 minuten geledenLEEUWARDEN (ANP) - De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.
11 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Amsterdam en Haarlem gaan nieuwe kunstgrassportvelden aanleggen die toekomstbestendig zijn. De velden worden zo gemaakt dat de bespelers minder last hebben van hitte. Onder de velden wordt regenwater opgeslagen dat in droge periodes kan worden gebruikt om bij warm weer de velden te koelen. Kunstgrasvelden kunnen in de zomer extreem warm worden, tot wel 70 graden, en regenbuien worden steeds intenser en langduriger.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Kinderen op de basisschool leren het meest wanneer hun leerkracht langdurig in dienst is van de school. Als er veel verloop is, is dat juist fnuikend voor de kinderen.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is de afgelopen jaren in rap tempo meer gaan investeren in klimaatvriendelijke technieken, van elektrische auto's tot zonnepanelen en van warmtepompen tot verzwaring van het elektriciteitsnetwerk. In 2023 telden al deze investeringen volgens het CBS op tot bijna 41 miljard euro. Daarmee bedraagt de toename bijna 80 procent ten opzichte van 2019, exclusief inflatie.
3 uur geleden